-
Ranværing skal lede studentene
Fra 1. juli har ranværingen Sigve Næss Røtvold tatt over som leder for Norsk studentorganisasjon, som representerer rundt 270 000 studenter over hele landet.
Organisasjonen jobber for å fremme studenters rettigheter og påvirke utdanningspolitikken i Norge.
– Det er et stort ansvar å bære, men også en utrolig spennende oppgave. Jeg gleder meg veldig til det neste året og det vi skal få til sammen, sier Røtvold til NRK.
Ranværingen vil blant annet kjempe for økt studiestøtte, slik at studenter kan bruke mer tid på studiene og mindre på deltidsjobbing.
Han ønsker også å fjerne skolepenger for internasjonale studenter, styrke utdanningskvaliteten ved norske institusjoner og få bygget flere studentboliger.
Foto: NSO -
På vei mot en mer bærekraftig framtid
I juni ble 17 bedrifter i Bodø sertifisert som Miljøfyrtårn. Sertifisering som Miljøfyrtårn er et bevis på miljøinnsatsen som legges ned av en virksomhet.
Bedrifter som tildeles denne sertifiseringen oppfyller strenge kriterier tilpasset egen drift og bransje.
De jobber også aktivt for en mer miljøvennlig drift, bærekraftige verdikjeder og et godt arbeidsmiljø.
Det var BodøNu som omtalte saken først.
Foto: Heidi Ditlefsen / NRK -
Kraftig økning i salget av slankemedisin
Så langt i år har nordmenn kjøpt en halv million pakninger med slankesprøyter og slankepiller. Helsedirektoratet er bekymret for utviklingen.
– Det man kan mistenke, er jo at slankemedisinene også brukes av den delen av befolkningen som ville kunnet ha veldig god nytte av både kostholdstilrettelegging og økt aktivitet, sier divisjonsdirektør Hilde Myhren i Helsedirektoratet til P4-nyhetene.
I løpet av de første seks månedene av 2025 er det solgt 579.979 pakninger, viser tall P4-nyhetene har fått fra Apotekforeningen. Det er 15 prosent mer enn samme periode i fjor, da det ble solgt 503.100 pakninger. Samtidig er det hele 78 prosent mer enn samme periode for to år siden, da det ble solgt 326.273 pakninger.
Tallene gjelder legemidlene Mounjaro, Mysimba, Sexenda, Wegovy og Xenical. I tillegg finnes Ozempic, men dette får man kun på resept dersom man har diabetes type 2 og er ikke en del av denne statistikken.
Foto: Sverre Lilleeng / NRK -
Ferga til Kjerringøy er tilbake i drift
Kjerringøy-ferga i Bodø går nå som normalt igjen.
Sambandet mellom Festvåg og Misten ble innstilt på ubestemt tid på grunn av tekniske feil torsdag kveld.
Samme kveld, klokka 21.40 var den tilbake i drift igjen, melder Torghatten på sine nettsider.
Forrige gang var det MF «Virak» som fikk motorstans og ble liggende ved kai, skriver Avisa Nordland.
-
Gaupe felt etter at flere lam ble funnet drept
En gaupe ble onsdag ettermiddag skutt i Bjerkvik, etter flere funn av drepte lam tidligere i uka, skriver Fremover.
Tillatelse til skadefelling ble gitt av Statsforvalteren i Troms og Finnmark tirsdag 1. juli, skriver Narvik kommune i en pressemelding.
– Bakgrunnen for skadefellinga var funn av flere kadavre av lam tidlig denne uka. Statens naturoppsyn har undersøkt kadavrene for å fastslå dødsårsak og dokumentere rovviltskadene, sier Marit Liengen, avdelingsleder for landbruk, naturforvaltning og havbruk i Narvik kommune.
Hun sier det ble fastslått at lammene var tatt av gaupe.
Ifølge Liengen gikk aksjonen som planlagt, og gaupa ble lokalisert og felt i det aktuelle området uten komplikasjoner.
-
Ferge mangler mannskap: Innstilt
Det blir ingen avganger i B-ruta på Herøy-sambandet før 11.30 i dag, fredag.
helgelands Blad skriver at fredag 4. juli blir som dagen før på fergesambandet Søvik-Austbø-Herøy-Brasøy:
– Alle turene i B-ruta innstilles fram til første avgang fra Flostad 11.30.
Årsaken er fortsatt mannskapsmangel, ifølge trafikkmeldinga på Reis Nordland.
Turen som egentlig skal gå klokka 11 blir 30 minutter forsinka, men ifølge Norled skal ferga gå som normalt igjen fra klokka 12.25 og utover dagen, skriver avisen.
-
Juni ble en rekordmåned for flyselskap – stor interesse for «coolcations»
Juni ble en rekordmåned for Widerøe, skriver de i ei pressemelding.
Totalt 394. 390 passasjerer reiste med Widerøe. Ei økning på 14 prosent sammenligna med samme måned i fjor, og 13 prosent høyere enn i mai.
– Internasjonale turister strømmer til Norge for såkalte «coolcations», og Widerøe setter samtidig nye kapasitetsrekorder denne sommeren. Men, det finnes fortsatt ledige seter, heter det i pressemeldinga.
Og Norwegian-konsernet, som Widerøe er en del av, er fornøyde med resultatet for juni.
I juni fløy 2 371 908 passasjerer med Norwegian, som er ny rekord for antall passasjerer siden før pandemien.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr -
Nordlendinger sparer flere tusen på uvanlig lave strømpriser
Nordlendinger og trønderne sparer flere tusen på strømpriskollaps.
Det skriver Fornybar Norge i ei pressemelding.
Fornybar Norge er en norsk interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for virksomheter innen fornybar energi
Over hele Norge har de samlede strømregningene for årets første halvår vært lavere enn i samme periode i fjor.
Nedgangen er størst i Nord- og Midt-Norge, der husholdningene har spart flere tusen kroner på lavere strømpriser, viser Fornybar Norges strømprisindeks.
– Vår siste strømprisindeks byr på hyggelige nyheter for folk i hele Norge, og særlig for husholdninger i Nord- og Midt-Norge. Det siste halvåret har store nedbørsmengder der fått strømprisene til å stupe, sier Lars Tennbakk Bockman, næringspolitisk rådgiver i Fornybar Norge.
I Nord-Norge var strømprisene i første halvår hele 83 prosent lavere enn i første halvår 2024, ifølge strømprisindeksen.
-
Helgelendingen: Rundt 30 sykehus-ansatte har sagt nei til å bli med videre
Ledelsen i Helgelandssykehuset og berørte ansatte er nå godt i gang med runde to i kampen om å beholde kompetansen i den nye sykehusstrukturen, skriver Helgelendingen.
20. juni fikk 96 berørte ansatte i Mosjøen et brev fra arbeidsgiveren. Her ble de primært bedt om enten å si ja til en ny stilling i Helgelandssykehuset, eller å si nei. I så fall ville de i realiteten være oppsagt.
Fredag 27. juni gikk fristen ut for å svare.
– Vi ønsket i utgangspunktet å ha alle med videre, svarer Rune Holm, som er koordinator for gjennomføring av funksjons- og oppgavefordeling som pågår ved Helgelandssykehuset.
Bakteppet for saken er foretaksvedtaket om å legge ned akuttfunksjonene i Mosjøen. Strukturvedtaket skal gjelde fra 1. oktober.
Av de 96 ansatte som mottok brevet om såkalt endringsoppsigelse, fikk 46 tilbud om å fortsette i Mosjøen i en ny stilling. De øvrige fikk et tilbud om å bli overført til enten Sandnessjøen eller Mo i Rana, skriver avisen.
Holm antyder til Helgelendingen at vel 60 ansatte blir med videre og at vel 30 ansatte ikke blir med videre i Helgelandssykehuset.
Helgelendingen har flere ganger omtalt at ansatte i Mosjøen i utgangspunktet ikke ønsker å pendle verken til Sandnessjøen eller til Mo i Rana.
Foto: Helgelandssykehuset HF -
Tilbake i rute etter innstilling
Fergesambandet Festvåg - Misten har vært innstilt i dag på flere avganger.
Nå, fra 21:40 er fergesambandet derimot tilbake i full drift.
Grunnen til at fergeavgangene var innstilt skal være tekniske problemer.
Foto: Knut Haarvik / NRK -
To forelegg for fartsovertredelser
UP har gjennomført fartskontroll ved Granmoen.
Det medførte to forenklede forelegg. Den høyeste målte hastigheten var 90 km/t i 80-sonen, melder politiet.
-
Politiet leter etter eldre kvinne i Kabelvåg
Politiet leter etter en eldre kvinne som har blitt borte fra sitt hjem i Kabelvåg. Hun ble sist sett på E10 mellom Kabelvåg og Svolvær ca. klokken 1715. Politiet ber folk som har sett kvinnen ta kontakt med dem.
Klokken 18:30 melder politiet om at kvinnen er funnet i god behold.
-
To sendt til sjekk etter trafikkulykke i Rana
To av passasjerene i en personbil er sendt til legesjekk etter at bilen kjørte av veien på Myklebustad i Rana, på fylkesvei 17. Ifølge politiet skjedde ulykken ved 15-tiden torsdag, og det er ikke meldt om alvorlige personskader.
-
Korgfjelltunnelen på E6 er åpen igjen
Korgfjelltunnelen som midlertidig ble stengt på grunn av en syklist, er nå åpen igjen.
Vegtrafikksentralen kan fortelle at det var en kort prosess og at tunnelen ikke var stengt lenge.
Det var entrepenører på stedet som kjørte inn med lastebil og tok med både sykkel og syklist ut.
Nasjonalitet på syklisten er ukjent.
-
Kan bli nødt til å betale tilbake 26 millioner
Beiarelva SA kan stå i fare for å måtte tilbakebetale 26 millioner kroner til staten.
Det skriver Saltenposten.
Etter bekymringer fra Statsforvalteren i Nordland om laksetrapp-prosjektets nytteverdi, varslet Miljødirektoratet i februar 2023 Klima- og miljødepartementet om behov for midlertidig stans og nye undersøkelser i Beiarelva.
Departementet fulgte ikke opp meldingen på den tiden, men Beiarelva SA kan likevel være nødt til å tilbakebetale hele eller deler av tilskuddet, hvis det viser seg at midlene ikke er blitt brukt som avtalt.
Foto: Brynjar Mangor Myrtveit Osgjerd / NRK -
3.700 mistet strømmen under vedlikehold
3700 kunder på Rognan var uten strøm i en drøy halvtime i dag. Årsaken var at ei reservelinje falt ut under vedlikeholdsarbeid.
Utfallet skjedde kl. 13.12. Alle kundene i området var da tilkoblet ei reservelinje på grunn av planlagt vedlikeholdsarbeid på hovedlinja.
– Heldigvis var arbeidet på hovedlinja akkurat ferdig da utfallet skjedde, og kunne kobles inn igjen da reserven falt ut, sier beredskapsleder i Arva, Tarjei Solvang i en pressemelding.
Foto: Robert Jentoft -
Rekordmange tok kontakt med hjelpetelefon i juni
I juni mottok Mental Helse 27. 000 henvendelser på Hjelpetelefonen 116 123 og chatten sidetmedord.no – det høyeste antallet så langt i 2025.
– Vi forventer fortsatt høyt trykk i juli og august. Det skyldes blant annet at andre tilbud holder stengt eller har reduserte åpningstider, sier generalsekretær Linda Berg-Heggelund i ei pressemelding.
Sommeren er høysesong for Mental Helse. Med feriestengte tilbud landet over er det mange som har et ekstra behov for noen å snakke med.
– Juni ble den mest hektiske måneden for svartjenestene i år, og behovet er økende. Vi har registrert 18 prosent flere henvendelser til Hjelpetelefonen, sammenlignet med juni i fjor, sier hun.
-
Eiendomsselskapet som eier ferieanlegg i Bø er konkurs
DHJ Eiendom AS, som blant annet eier reiselivssenteret Ringstad Resort as i Bø, har begjært seg selv konkurs.
Det skriver Bladet Vesterålen.
Midtre Hålogaland tingrett har avsagt kjennelse om at boet skal behandles som konkursbo
Det er styret i DHJ Eiendom AS som har beslutta oppbudet.
Tingretten har lagt opplysningene i begjæringa til grunn, og konkluderer med at selskapet er ute av stand til å dekke sine forpliktelser.
Ifølge opplysningene til retten, har selskapet en samla gjeld på rundt 72 millioner kroner, skriver avisen.
Det var VOL som omtalte saka først.
Til vol.no sier bostyrer Ellen Synnøve Schult Ulriksen i advokatfirmaet Haavind dette om at DHJ Eiendom AS har begjært seg selv konkurs:
– Boet arbeider nå sammen med styret i dette selskapet, selskapenes bankforbindelse og panthavere for å sikre en løsning som innebærer salg av eiendommen og videreføring av driften i Ringstad Resort.
-
Tunnel på E6 stenges midlertidig på grunn av syklist
Vegtrafikksentralen melder at det er en syklist i Korgfjelltunnelen på E6 på Helgeland.
Tunnelen kan bli stengt fram til klokka 13.30, får NRK opplyst:
– Vi følger med på kamera og åpner så snart syklisten er ute.
-
Nordlending blir ny redaktør i NRK Trøndelag
Linn Kathrine Yttervik, som kommer fra Bogen i Evenes, blir ny redaktør i NRK Trøndelag.
Yttervik jobber nå som kommunikasjonssjef i Stjørdal kommune.
– I fjor høst takka jeg ja til jobben som kommunikasjonssjef i kommunen for å se verden på utsiden av medieverden, og følte jeg hadde fått tilbud om drømmejobben, forteller Yttervik til Fremover.
Hun var egentlig innstilt på å fortsette i stillinga, men så ringte NRK og ville ha henne inn i en redaktørstilling – et tilbud som hun ikke kunne si nei til, skriver avisen.
– Det er noe eget med det å jobbe innen media og være i journalistikken, sier hun, og peker på viktigheten med redaktørstyrte medier.
Yttervik tiltrer stillinga som nyhetsredaktør i NRK Trøndelag til høsten.
Foto: Stjørdal kommune
Torsk spiser torsk 00:26
Neste