Raser mot Stoltenberg: – Dobbeltmoralen er slående

4 hours ago 5



– Jeg er veldig frustrert, for dette ser vi gang på gang. Det er en slags akrobatisk øvelse i å ikke svare på spørsmål. Og jeg mener at Oljefondet og finansministeren er ikke i takt med det norske folk, sier Rødt-leder Marie Sneve Martinussen.

Tirsdag var både Jens Stoltenberg, Ida Wolden Bache og Nicolai Tangen på Stortinget for den årlige høringen om Oljefondet.

Fra Rødt, SV og MDG gikk spørsmålene hovedsakelig på Oljefondets investeringer i israelske selskaper, eller andre selskaper som bidrar til den ulovlige okkupasjonen på Vestbredden og krigen i Gaza.

 Thomas Evensen / TV 2
AKROBATIKK: Rødt-leder Marie Sneve Martinussen mener Jens Stoltenberg er ute av takt med det norske folk når det gjelder Oljefondets investeringer. Foto: Thomas Evensen / TV 2

«Mine og dine penger»

– Folk i Norge vil at Oljefondet skal være investert etter høye etiske standarder, og likevel ser vi at andre fond, KLP eksempelvis, går ut av selskaper, som Oljefondet er invester i, sier Martinussen.

Pensjonsfondet KLP utelukket eksempelvis i fjor anleggsselskapet Caterpillar. Bakgrunnen var en uakseptabel fremtidig risiko for medvirkning til menneskerettighetsbrudd. Utstyret fra selskapet er blant annet brukt for å rive palestinske hus og rydde plass til israelske bosetninger.

Ved utgangen av 2024 eide Oljefondet aksjer til en verdi av over 24 milliarder kroner i amerikanske Caterpillar.

Martinussen viser også til at FN har pekt på Oljefondet som en av investorene som har eierskap i selskap som bidrar til menneskerettighetsbrudd.

I et brev til Stoltenberg ber FNs spesialrapportør Francesca Albanese regjeringen sørge for å avvikle investeringer i selskaper som er direkte og indirekte involvert i Israels utnyttelse av det okkuperte palestinske området, ifølge NRK

– Men Oljefondet klarer alltid å finne en unnskyldning, en bortforklaring, som gjør at Norge og mine og dine penger, dessverre er investert i selskaper som bidrar til både okkupasjon og krigen i Gaza, sier Martinussen.

Oljefondet hadde per 31.12.2024 65 direkteinvesteringer i israelske selskaper, til en verdi av over 22 milliarder kroner.

Siden har fondet solgt seg ut av én av investeringene.

Dette er Etikkrådet

* Etikkrådet er oppnevnt av Finansdepartementet og skal løpende vurdere om oljefondets investeringer er i tråd med de etiske retningslinjene Stortinget har vedtatt.

* Etikkrådet gir anbefaling til Hovedstyret i Norges Bank om hvilke selskaper som bør utelukkes fra oljefondets portefølje, eventuelt settes under observasjon.

* Etikkrådet ledes i dag av Hydros tidligere konsernsjef Svein Richard Brandtzæg. De øvrige i rådet er juristen Siv Helen Rygh Torstensen, økonomen Egil Matsen, folkerettsjuristen Cecilie Hellestveit og biologen Vigdis Vandvik.

* Oljefondet har i dag investert i rundt 9000 selskaper. Rundt 100 selskaper er siden starten utelukket fra porteføljen på anbefaling fra Etikkrådet.

Kilde: Etikkrådet, Statens pensjonsfond utland, Finansdepartementet, NTB

Legger frem forslag

Nå varsler Martinussen at Rødt vil legge frem flere forslag til Stortinget for å endre de etiske retningslinjene for Oljefondet.

– Det er en slags strikk i hvor langt man skal gå, men det absolutte minimum er jo at man sier at Oljefondet ikke skal investeres i strid med Norges folkerettslige forpliktelser, sier Martinussen.

– Kan du gi et eksempel på hvor langt Rødt vil gå i forhold til hvor langt man kan strekke retningslinjene? Én ting er å utelukke alle israelske selskaper, en annen ting er å utelukke selskaper som har en virksomhet som knyttes til okkupasjonen når det gjelder for eksempel Airbnb. 

– Egentlig mener jeg at dobbeltmoralen er så slående når man har trukket alle investeringer ut av Russland. For det er ikke bare de selskapene i Russland som bidrar til krigen i Ukraina. Men alle selskaper. Og Rødt mener at de burde gjort det samme med Israel.

Krever endringer: – Tatt helt av

Får støtte fra SV

Heller ikke SVs finanspolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland var fornøyd med Stoltenbergs svar.

– Mitt spørsmål handlet jo om å finnes det noen grenser før finansministeren vil instruere Norges Bank om å trekke oljefondet ut av selskaper som bidrar til okkupasjon og folkerettsbrudd mot palestinere. Og det fikk jeg egentlig ikke noe svar på.

Han understreker alvoret i situasjonen.

 – Vi står overfor et folkemord, etnisk rensning. Den israelske regjeringen sier at nå skal de ta hele Gaza og fordrive befolkningen, og det kan man ikke stå stille og se på, sier Unneland.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
ENIG: Andreas Sjalg Unneland (SV) mener heller ikke Stoltenberg svarte ut spørsmålene under høringen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Hvorfor tror du Arbeiderpartiet virker så lite interessert i å gjøre det du ber om? 

– Det syns jeg er uforståelig, og det må de nesten svare på selv, sier Unneland og legger til:

– Vi har også forslag til behandling i Stortinget om dette, og nå syns jeg politikere i de andre partiene må våkne. Situasjonen på Gaza er et levende helvete. Det blir verre for hver dag som går. Vi som Norge har et ansvar.

Stoltenberg forsvarer retningslinjene

Finansminister Stoltenberg mener det etiske rammeverket for Oljefondet fungerer slik det er i dag.

– Vi har fastsatt klare retningslinjer til det som heter Etikkrådet, og så fatter Norges Bank beslutning om å trekke seg ut. Men politikerne i regjeringen går ikke inn i enkeltselskapene, sier Stoltenberg.

 Lise Åserud / NTB
FINANSMINISTER: Jens Stoltenberg (Ap) mener Oljefondets etiske retningslinjer i dag fungerer etter hensikten. Foto: Lise Åserud / NTB

Han mener situasjonen ikke kan sammenliknes med da det ble besluttet å trekke fondet fullstendig ut av Russland.

– Det er en helt annen situasjon, fordi det var da internasjonale sanksjoner som vi selvfølgelig iverksatte, sier Stoltenberg.

– Få fond har strengere etiske retningslinjer enn det norske pensjonsfondet. Vi offentliggjør også alle våre beslutninger, og må stå inne for vurderingene vi gjør om enkeltselskaper. Derfor gjør vi det grundig og skikkelig.

De etiske retningslinjene ble sist gjennomgått i 2021. Stoltenberg sier det vil skje igjen, men ville tirsdag ikke fastsette noe tidspunkt for når en ny gjennomgang bør tas.

Read Entire Article