Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt.
Det betyr flagg, tog, is-spising og korpsmusikk.
Men for mange betyr det også alkohol.
I fjor forberedte flere byer seg på fylleslag på nasjonaldagen. De siste årene har feiringa flere steder vært prega av stupfulle folk alt fra tidlig morgen.
Likevel har Oslos politikere nå bestemt at kranene skal åpnes så tidlig som klokka 8.
Reglene trådte i kraft fra 1. mai, og det betyr at barene langs Karl Johan kan skjenke fra tidlig morgen på nasjonaldagen.
– Vi hadde nok håpet at debatten i år heller skulle om hvordan vi kan dempe alkoholtrykket, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.
Det kan bli folksomt i Slottsparken når Oslo feirer nasjonaldagen.
Foto: Heiko Junge / NTBOslo har vært annerledesbyen
Oslo har vært en av få byer som har hatt strengere tider for skjenking på spesielle dager.
Det gjelder blant annet 17. mai. På nasjonaldagen har folk måttet vente til klokken 12 før de kan nyte alkohol på byens serveringssteder.
Fram til nå. Bystyret har nå vedtatt at alkohol kan serveres fra klokka 8 alle dager, også på nasjonaldagen.
Ikke alle er enige i at det er en god idé.
– Det er titusenvis av unger som fyller opp gatene i sentrum. Og da er det hensynet til ungene og festdagen for ungene som skal komme først, sa Øyvind Håbrekke (KrF) før politikerne i Oslo behandla saken.
«Alle som vet hva alkoholisme er for en sjuke og hvor mange familier den ødelegger, skjønner også at på 17. mai og julaften, da er det greit om det drikkes minst mulig», skrev stortingspolitiker Mimír Kristjánsson (R) på Facebook da forslaget ble kjent.
– Ingen har behov for å kjøpe alkohol før 12, mens vi er mange som har behov for at ølsalget er stengt fram til barnetoget er gått, skriver Kristjánsson (bildet) på Facebook.
Foto: Kristian SkårdalsmoByen Kristjánsson er fra - Stavanger - har for øvrig stramma inn igjen på skjenking på 17. mai.
Der kan det først skjenkes fra kl. 13 på nasjoneldagen, etter flere år med skjenkestart klokken 9.
Frykter fyllefest
Oslo går altså motsatt vei.
Det får organisasjonen Av-og til til å reagere.
– Det vi og mange andre organisasjoner på alkohol- og rusfeltet frykter, er jo at flere vil trekke inn til byen tidligere. Og vi vet at økt tilgjengelighet gir økt konsum, sier generalsekretær Kaski.
Champagnefrokost har blitt mer vanlig, og det bidrar til flere berusede folk på barnas dag, mener Ragnhild Kaski i Av-og-til.
Foto: Thomas Brun / NTBOrganisasjonen har fått gjennomført en spørreundersøkelse, ved hjelp fra meningsmålingsfirmaet Ipsos. Over 2700 nordmenn er spurt.
Der svarer 49 prosent at de syns alkoholen tar for mye plass på 17. mai.
– Tallene tyder på at man kanskje ønsker å ta debatten om det er slik man ønsker nasjonaldagsfeiringa i Norge, eller om det er på tide å gjøre noen grep, sier hun.
Hun er bekymra for hvilke signaler det sender å åpne kranene tidligere.
– Det blir nesten litt sånn bargate i Syden. Bare at det er barnas dag og tidlig på formiddagen, sier hun.
Mener Oslo er spesiell
Kaski får støtte av Mansoor Hussain, som sitter i helse- og sosialutvalget i Oslo bystyre for Arbeiderpartiet (Ap).
17. mai i Oslo er noe helt spesielt. Det bør regelverket ta høyde for, mener Mansoor Hussain.
Foto: Oslo kommune– Det handler ikke bare om det ene glasset på formiddagen, men om særstillinga 17. mai har her i byen, sier han.
Nasjonaldagen er ekstra spesiell i Oslo, mener han. Mens andre byer har borgertog er det barnetoget som står i sentrum for feiringa i hovedstaden.
– På 17. mai så inviterer vi i Oslo 30.000 barn ned til byen for å være med og feire, påpeker han.
Barn kledd i finstas, som gleder seg til å vinke til kongen og Stortinget.
– De skal ikke måtte bekymre seg for berusa folk i sentrum, sier Hussain.
Ap stemte mot tidligere skjenking på 17. mai. Bystyret var delt nesten på midten - én representant avgjorde saken.
Fire timers forskjell
– Jeg tror ikke disse fire ekstra timene gjør så mye forskjell.
Det sier Merete Agerbak-Jensen i Høyre. Hun er leder for finansutvalget i Oslo bystyre.
Hun tror veldig få utesteder i Oslo kommer til å åpne så tidlig som klokken 8.
Til VG lørdag sa flere av de største aktørene i utelivet at de ikke har planer om å åpne så tidlig.
Høyre og Venstre ser ikke noen grunn til at Oslo skal ha andre regler enn resten av byene i Norge, forteller Merete Agerbak-Jensen.
Foto: Oslo kommune/Sturlason / Sturlason AS PolyfotoMesteparten av «dagsfylla» skjer uansett hjemme hos folk, og ikke på utesteder, påpeker Agerbak-Jensen.
– I den grad voksne skal drikke alkohol litt tidlig på dagen, tror jeg det er langt bedre at det skjer i kontrollerte former.
– Tillit
Den viktigste grunnen til at Oslo åpner for tidligere skjenking, er at regelverket skal bli mest mulig likt nabokommunene og andre byer, ifølge Høyre-politikeren.
For eksempel Bergen, Norges største by. De vedtok i fjor utvida skjenking helt fra klokka 06 og til klokka 03 nesten alle dager. Og har ikke hatt egne regler for 17. mai.
I Trondheim åpner kranene klokken 12. I Tromsø klokka 9, mens Kristiansands skjenkeregler ikke sier noe om helligdager og 17. mai. Der er skjenking tillatt fra klokka 9 alle dager.
Agerbak-Jensen legger til at voksne har et stort ansvar når de skal drikke alkohol rundt barn. Og tar hensyn til at 17. mai er barnas dag.
– Høyre velger å ha såpass mye tillit til innbyggerne i byen vår og de voksne som omgås barn.
Publisert 04.05.2025, kl. 20.36 Oppdatert 04.05.2025, kl. 20.59