De har brutt loven 1381 ganger på ti år. Nå må matbransjen vise at de kan rydde opp, sier regjeringen.
Publisert: 11.03.2025 16:37
Kortversjonen
- Underbetaling, frykt og dårlige boforhold. Dette er hverdagen for noen av arbeiderne som plukker frukten din.
- Aftenposten har gått gjennom flere hundre tilsynssaker og tusenvis av dokumenter. Vi har snakket med over 60 arbeidere og undersøkt over 40 gårder og boliger hvor sesongarbeidere bor.
- Dette er den syvende artikkelen i en serie der vi ser nærmere på landbrukets skyggeside. Les alle artiklene her.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Da regjeringen møtte matbransjen i starten av uken for å diskutere behandlingen av sesongarbeiderne, var budskapet klart.
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) kommer med følgende ultimatum:
– Jeg er trygg på at bransjen forstår at hvis de skal fortsette å hente inn arbeidskraft på denne måten, må vi ha ordnede forhold. Jeg er trygg på at den beskjeden ble fanget opp, sier Brenna til Aftenposten.
Hun bekrefter at det kan være «aktuelt å se på endringer på ordningen hvis loven ikke følges».
– Dagens innretning på ordningen kan ikke fortsette hvis bransjen fortsetter å bryte loven, sier Brenna.
– Hva tenker du om bo- og arbeidsforholdene Aftenposten har avdekket?
– Det er ikke slik vi gjør det i Norge. Det er ikke slik vi organiserer arbeidslivet vårt, sier arbeidsministeren. Hun peker videre på at lovbrudd vil kunne svekke tilliten til norsk mat.
– Det må lønne seg å drive seriøst, fastslår hun.
Kalt inn på teppet
Regjeringen kalte bransjen inn på teppet etter avsløringene om slumlignende forhold og ulovlige arbeidsforhold for flere tusen sesongarbeidere. Arbeidsministeren og landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen møtte Arbeidstilsynet, Norges Bondelag, Norsk bonde- og småbrukerlag, Fellesforbundet, Norges Gartnerforbund og Gartnerhallen.
De ti siste årene har staten gitt 23.775 oppholdstillatelser til sesongarbeidere som skal jobbe i Norge. Over halvparten av dem har gått til selskaper som har brutt loven.
I løpet av perioden har selskaper brutt loven 1381 ganger.
– Det som blant annet Aftenposten har avdekket, er alvorlig. Bransjen forstår det alvoret, sier arbeidsminister Brenna.
For to uker siden varslet landbruksministeren at det kan bli aktuelt å forandre reglene for å hente inn sesongarbeidere: Blant annet ble det diskutert å gi arbeidsgiver ansvar for boforholdene og skjerpe karantenebestemmelsene i utlendingsloven.
Men etter møtet var det lite konkret fra regjeringen.
– Det er litt tidlig å varsle konkrete forskriftsendringer fire minutter etter møtet. Nå må vi se på innspillene og drøfte hva som skal være de neste skrittene, sier arbeidsminister Brenna.
1 av 3Foto: Arbeidstilsynet
– Må ryddes opp
Heller ikke landbruksminister Nils Kristen Sandtrøen (Ap) kunne komme med klare svar.
– Men jeg er fornøyd med at vi har en enighet om at det må ryddes opp. Det er avgjørende at vi har norske arbeidsforhold for alle de som jobber i Norge, sier Sandtrøen.
– Men dere kan ikke gi noen konkrete løfter?
– Vi må komme tilbake med konkrete tiltak. Men jeg oppfattet at bransjen forstår alvoret, sier Sandtrøen.
Han viser til at samtlige sesongarbeidere har fått opphold i Norge basert på at de skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår.
– Norsk mat er viktig for sikkerhet til alle innbyggerne våre. Det er viktig for helsen. Da skal selvfølgelig også alle som bidrar i matproduksjonen, ha helse og sikkerhet selv, sier landbruksministeren.