Norges fremtid er avhengig av de private bedriftene langs kysten.
En stor del av eierskapet i norsk næringsliv ligger hos norske private eiere. Disse er ofte lokale eiere, noe som betyr at eierne er bosatt i samme bo- og arbeidsmarkedsregion som der virksomheten til selskapet er lokalisert. Selskapene er ofte små eller mellomstore, og de står for en stor del av verdiskapingen og sysselsettingen i landets næringsliv.
De siste årene har slike eiere fått dårligere vilkår. Dette henger sammen med Støre-regjeringens til tider næringsfiendtlige politikk. Mange norske bedriftseiere har flyktet ut av landet. Skatteinntekter forsvinner. Det gjør også investeringene og ringvirkningene som eierne bidrar med. I lys av denne situasjonen, har jeg skrevet et Civita-notat, som forklarer hvorfor norske private bedrifter er så viktige. Notatet viser hvordan et velfungerende, mangfoldig næringsliv er en forutsetning for å opprettholde samfunnets grunnleggende funksjoner.
Norske eiere er mangfoldige. De spenner fra den lille bedriften i lokalmiljøet, via den store industrielle familiebedriften, til større institusjonelle eiere. Dette bidrar til et mangfoldig næringsliv, som igjen bidrar til å styrke norsk konkurransekraft.
Aslak Versto Storsletten
Rådgiver i Civita
Norge skal omstille seg fra en olje- og gassøkonomi. Dette innebærer risiko. De som skal ta denne risikoen – satse penger, bygge nye arbeidsplasser og bidra til omstilling og fremtidsrettet næringsvirksomhet – er først og fremst norske eiere og gründere.
I en omstillingsfase er samfunnet helt avhengig av eiere som er villige til å ta risiko.
Vi trenger nemlig mange nye bedrifter og eiere for å kunne erstatte inntektene fra olje- og gassvirksomheten, som vil avta i takt med at disse ressursene tappes. Etter hvert som inntektene fra denne næringen avtar, vil vekst innen andre eksportnæringer være nødvendig.
Maritim næring, som er en næringskategori med høy andel av norsk privat eierskap, utgjør en betydelig andel av Norges totale eksportverdier. Norges maritime sektor spiller en sentral rolle i næringsutvikling og verdiskaping langs hele norskekysten – for eksempel på Sørlandet. Det er derfor naturlig å anta at Norges fremtidige eksport blant annet er avhengig av verdiskapingen i de maritime bedriftene langs kysten.
Med erfaringene fra pandemien og dagens sikkerhetspolitiske situasjon, har beredskap, sikkerhet og forsvar dukket opp som et nyere argument for verdien av private eiere her i landet.
Næringslivet i Norge er mangfoldig, eksportrettet, internasjonalt orientert og konkurransedyktig. Slik representerer næringslivet en betydelig beredskapsevne. I tillegg har norske private bedrifter et stort volum av ressurser som kan benyttes for beredskap og krisehåndtering.
Investerings- og innovasjonskraften blant norske private eiere er i seg selv en beredskapskapasitet. For eksempel var norske private eiere raske med å endre produksjonslinjene under koronapandemien, slik at blant annet smittevernsutstyr ble produsert og distribuert i Norge.
Det Norske Brenneri, som er et håndverksdestilleri med tilhold i Grimstad, er et godt eksempel fra Sørlandet. Vanligvis produserer bedriften akevitt, gin og whisky, men da koronapandemien inntraff, forsvant mye av den eksportrettede omsetningen. Det Norske Brenneri så for seg permitteringer og stenging, men bestemte seg for å lage håndsprit.
Håndspriten ble en umiddelbar suksess og fylte et tomrom. Mye av håndspriten som skulle importeres fra andre land, sto fast, og de vanlige leverandørene kunne ikke levere. Det Norske Brenneri fikk avtaler med alt fra nasjonale kjeder til lokale butikker i Grimstad og leverte nesten én million flasker i løpet av tre måneder.
Slik representerer Det Norske Brenneri innovasjonskraften som finnes hos private bedrifter i hele Norge. Denne er det viktig å ta vare på for fremtidig beredskapskapasitet.
Gode, forutsigbare og stabile rammebetingelser er helt avgjørende for det norske næringslivet. Ønsker vi at norske private eiere skal bidra positivt til samfunnet og økonomien, noe de helt åpenbart gjør, er forutsigbare rammevilkår en helt grunnleggende betingelse.
Derfor må den neste regjeringen, uansett politisk konstellasjon, ta en helt annen kurs enn det Støre-regjeringen har gjort overfor norske eiere de siste fire årene.