Nasdaq-indeksen raser etter uro knyttet til nye Trump-utspill.
Publisert:
Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres gjennom handelsdagen.
Det er dårlig stemning på New York-børsen på ukens første handelsdag, etter at Donald Trump i helgen ikke ville utelukke resesjon i verdens største økonomi. De tre toneangivende indeksene på faller kraftig.
Slik ser det ut på Wall Street rundt klokken 16 mandag:
- Dow Jones-indeksen faller 1,02 prosent
- Teknologiindeksen Nasdaq er ned 3,50 prosent
- Samleindeksen S & P 500 faller 2,10 prosent
I forkant av børsåpning falt fremtidskontrakter for både S & P 500 og Nasdaq etter uttalelsene som kom på søndag. Det skjer etter at S & P 500-indeksen hadde sin verste børsuke siden september i fjor.
Donald Trump vedkjente at USA står overfor en «overgangsperiode» på grunn av hans økonomiske politikk.
– Jeg hater å forutsi slike ting. Det er en overgangsperiode, fordi det vi gjør er veldig stort, sa Trump i et intervju med Fox News' «Sunday Morning Futures».
Les på E24+
Satser videre på shipping-aksje: – Historisk billig
– Surt
Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets knyttet den negative utviklingen i førhandelen til uttalelsene.
– Det er surt nå. Trump ser i mindre grad ut til å bry seg om aksjemarkedets utvikling, til tross for tidligere antagelser at han ikke ønsker markedsuro, sa Bruce før børsåpning mandag.
I tillegg er det bekymringer i markedet rundt de kraftige kuttene i offentlig pengebruk og en mindre støttende finanspolitikk, mener strategen.
– Det er en gryende bekymring for at kuttene i offentlige utgifter blir større enn forventet. Dersom det kuttes for mye i offentlig sektor, kan det ramme økonomien på kort sikt, sa sjefstrategen.
Trumps uttalelse kommer etter en urolig uke på Wall Street, der flere viktige amerikanske referanseindekser har falt mer enn 6 prosent siden toppen 19. februar.
Tesla faller
Mandag ettermiddag, norsk tid, faller Tesla-aksjen og er ned rundt 9 prosent.
Forrige uke hadde aksjen sitt lengste sammenhengene fall, ifølge CNBC.
Fallet startet i det Elon Musk, toppsjef i Tesla, inntok Det hvite hus sammen med Donald Trump. Musk er nå ansvarlig for kutt i offentlig forvaltning i USA og leder Department of Government Efficiency, bedre kjent som DOGE.
– Inntil for et år siden var Musk kul. Det er litt som å kjøpe moteklær, hvor man vil assosieres med det kule. Før kjøpte folk Tesla på grunn av Musk. Nå kjøper de på tross av Musk, sa Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea, til E24 i helgen.
«Justeringsperiode»
Trumps skiftende politikk rundt toll har bidratt til uro blant investorer, noe som har utløst et kraftig salg av teknologiaksjer og ført til volatilitet som ikke er sett på flere år.
I sin tale til Kongressen 4. mars antydet Trump at det kunne bli en «justeringsperiode» når tollsatsene trer i kraft.
– Det vil bli litt forstyrrelser, men vi er ok med det. Det blir ikke mye, sa han i talen.
Trump avviste 6. mars at hans siste helomvending om toll mot Mexico og Canada hadde noen innflytelse på investorene.
– Vi bringer velstand tilbake til Amerika. Det er en stor ting, sa Trump i Fox-intervjuet denne helgen.
Fall i verdens viktigste rente
Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjonerstatsobligasjonerLån som staten tar opp ved å utstede verdipapirer som investorer kan kjøpe, og som gir en fast rente over en bestemt periode., der den amerikanske tiåringen nå handles til en rente på 4,24 prosent fra en topp på 4,32 prosent fredag.
– Den amerikanske tiårige statsobligasjonen reflekterer en «risk off»-stemning i markedet, noe som tyder på økende uro over den økonomiske situasjonen, sier Bruce i Nordea Markets.
Økte tollsatser mot viktige handelspartnere, høyere arbeidsledighet og kutt i statlige stillinger øker utsiktene til en vekstbrems i verdens største økonomi.
– Det er Trumps likegyldige tilnærming til økonomisk politikk som ryster stemningen, sier Kyle Rodda, senioranalytiker ved Capital.com i Melbourne til nyhetsbyrået.
Rentemøte neste uke
Fredagens arbeidsmarkedstall fra USA ga først en viss lettelse i markedet.
Tallene viste sterkere sysselsettingsvekst i februar enn i januar, noe som bekrefter en positiv trend etter nedgangen i fjor høst, skriver DNB Markets i en rapport mandag. Arbeidsledigheten steg svakt til 4,1 prosent, men forble på et relativt lavt nivå.
– Et fortsatt stramt arbeidsmarked taler for redusert behov for pengepolitiske lettelser, skriver DNBs meglerhus, som tror den amerikanske sentralbanken vil holde renten uendret gjennom året.
Lettelsen etter arbeidsmarkedstallene ble imidlertid kortvarig. Ved inngangen til helgen var markedet preget av stor usikkerhet etter en uke med tollsatser som vekslet mellom å bli innført og trukket tilbake.
Torsdag kommer nye inflasjonstall, som blir de siste nøkkeltallene før Federal Reserves rentemøte 18. mars.