Den danske IOC-eksperten Jens Sejer Andersen sier til VG at han er nesten sikker på at Russland er tilbake i sommer-OL i USA i 2028, men er usikker på vinter-OL i Italia.
Publisert: 21.03.2025 21:41
41-åringen Kirsty Coventry fra Zimbabwe vant torsdagens IOC-valg og erstatter Thomas Bach som har sittet i tolv år. Hun blir den første kvinnelige presidenten og den første fra Afrika.
I Russland virker IOC-valget å bli mottatt med forsiktig jubel. President Vladimir Putin har gratulert Coventry med seieren.
– Jeg tror vi gradvis vil begynne vårt comeback i internasjonal idrett. Men mye vil avhenge av de viktigste forhandlingene: Samtalene mellom Russland og USA. Det ser ut til at denne utnevnelsen er litt i vår favør, sa Dmitrij Gubernijev, kjent russisk tv-kommentator i langrenn og skiskyting, ifølge den russiske nettavisen Championat.
Kirsty Coventry
Ny IOC-president
Skipresident Jelena Välbe er glad det endelig ble en kvinnelig IOC-president, og når det gjelder russisk deltakelse, sier hun til R-sport:
– Hennes uttalelser har det vært et lovende tegn. At alle utøvere skal få konkurrere. Vi får håpe på en konstruktiv dialog, sier den mektige skisjefen.
Den tidligere skiskytteren Aleksandr Tikhonov, kjent fra Besseberg-saken, er fornøyd:
– Hun blir omtalt som en fornuftig og prinsipiell dame. Alle skjønte at man ikke kunne velge en fanatisk russofob som Sebastian Coe, sier han til Sport Ekspress.
Nikolaj Valujev, tidligere tungvektsbokser og medlem av StatsdumaenStatsdumaenDet lavere hus i Russlands føderale forsamling, som er en del av landets lovgivende myndighet., snakker også om at Coventry ikke har vist tegn til det russerne ynder å kalle «russofob».
– La oss si det slik: Av de illojale, er hun den mest lojale kandidaten for Russland, sa Valujev.
I det russiske vannsportforbundet kaller de valget «svært positivt», både fordi hun er kvinne og «en god venn» fra svømmeverden.
I mars fikk Coventry spørsmål fra en ukrainsk reporter om hvordan hun så for seg Russland i fremtidige OL. Da svarte hun ullent (se faktaboks).
Jens Sejer Andersen, som er ekspert på internasjonal idrettspolitikk, ble overrasket over Coventrys klare seier – i kamp med seks andre kandidater. Juan Antonio Samaranch Jr. og Sebastian Coe var ansett som hennes tøffeste rivaler.
– Coe fikk kun åtte stemmer til tross for at han har en blendende CV og all kompetanse man kunne ønske seg. Jeg tror Coe ble straffet for to ting: Han gikk bort fra Bachs sanksjoner mot Russland og han lanserte premiepenger for friidrett i OL på en klønete måte, som vakte sterkt misnøye fra andre idrettsforbund, sier Andersen fra Play the Game. Play the Game. En organisasjon som jobber for demokratiske verdier i idretten, støttet av The Danish Institute for Sports Studies.
Sebastian Coe
President i det internasjonale friidrettsforbund.
Coe har som president i det internasjonale friidrettsforbundet sanksjonert Russland langt tøffere enn IOC siden dopingskandalen etter Sotsji-OL i 2014. Coe var nok skrekken sett med russiske øyne, mens Samaranch Jr. har uttalt at han vil ha russerne inn i varmen igjen.
I OL i 2018, 2021 og 2022 ble Russland straffet av IOC ved å måtte konkurrere under nøytraltnøytraltNår utøvere konkurrerer uten å representere sitt lands flagg, ofte som en straff for brudd på regler som doping. flagg, etter at det ble avdekket at de hadde drevet med statsstøttet doping før OL på hjemmebane i 2014.
Russland har i stor grad vært utestengt fra internasjonal idrett etter krigen mot Ukraina startet for tre år siden, men det har vært tegn til at de er på vei tilbake:
- ISUISUDet internasjonale skøyteforbundet, som organiserer konkurranser i hurtigløp, kunstløp og kortbaneløp.Det internasjonale skøyteforbundet vedtok før jul at russiske og belarusiske utøvere skal kunne delta i kommende kvalifiseringskonkurranser til vinterlekene i Italia.
- I svømming har over 110 russiske utøvere vært klarert for å konkurrere som nøytrale den siste tiden, ifølge Inside the Games.
- Under OL i Paris fikk rundt 30 belarusiske og russiske utøvere delta som godkjente, nøytrale utøvere. Det var krav om at de ikke hadde støttet krigen og ikke var tilknyttet militæret, samt oppfylte antidoping-krav.
Andersen tror spørsmålet først og fremst avhenger av om Ukraina og Russland – gjennom USA og Donald Trump – blir enige om en fredsavtale.
– Etter Russlands invasjon av Ukraina førte Bach en mild linje tross på grunn av Russlands statsstyrte doping i tillegg. Jeg vil tro det er nesten sikkert at Russland er med i OL i 2028 i Los Angeles, med tonene fra Det hvite hus og at Trump har et ønske, sier Andersen.
– Hva med vinter-OL i Italia neste år?
– Det er ikke det samme politiske presset fra den italienske regjeringen om å få Russland inn. Men det er fortsatt god tid til å få på plass en fredsavtale som gjør at Russland kan slippes inn. Å utelukke Russland er noe IOC først og fremst har gjort fordi de har følt et politisk press fra alle demokratiske regjeringer.
Det er ellers stor skepsis rundt hvordan antidopingarbeidet i Russland har fungert de siste årene.
Andersen mener valget av Coventry var en triumf for avtroppende president Thomas Bach.
– Systemet som har styrt IOC gjennom de siste 50 årene, hvor Bach har finjustert alle deler i sine 12 år ved makten, vant. Bach har vært en veldig effektiv administrator som har sikret at alle beslutninger i hele den olympiske bevegelsen er utgått fra hans tanker. Det samme gjelder valget av Coventry, sier Andersen.
Han håper Coventry blir mer selvstendig nå.
– Coventry har ikke fornyet noe siden hun kom inn i IOC i 2012. Alt hun har sagt har til det minste komma vært en gjenspeiling av hva Bach tenker. Hun har aldri uttalt seg på en måte som på noe som helst vis kunne forstyrre IOC, sier Andersen.
Andersen er ellers kritisk til flere ting ved Coventry, - og advarer mot å se seg blind på at det kan virke positivt med den første kvinnelige presidenten, den første fra Afrika og en langt yngre leder i IOC.
– Jeg kan ikke la være å spørre meg om hvordan det hadde vært med en hvit, mann som har vært sportsminister i mange år i et av Afrikas mest korrupte land med store problemer rundt menneskerettigheter. Det undrer meg også at Coventry har fått være sportsminister samtidig som hun har vært i IOC. Hun har sluppet veldig billig unna, men nå vil hun møte et mye større politisk press, sier Andersen.