Mange har lyst på en sentrumsnær leilighet i hovedstaden. Her kan man spasere til restauranter og kafeer eller dra på kino og konserter, uten å sjekke når bussen går.
Det har en pris. Tett på bylivet er kvadratmeterne dyre.
DYRT OG SENTRALT: Frogner er Oslos dyreste område. Her må man i snitt ut med 108.112 kroner per kvadratmeter. Det er mer enn dobbelt så dyrt som de rimeligste bydelene i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTBMen en liten tur med T-bane utenfor sentrum er det langt rimeligere å kjøpe bolig, viser tall som Prognosesenteret har hentet ut for NRK. Der er det oppmot halv pris.
Sjekk kartet for å se gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte boliger i 2024:
Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret har fulgt boligmarkedet tett i mange år. Hun peker på tre hovedårsaker til de store prisforskjellene mellom bydelene:
- Mange vil bo nærme kafeer, restauranter og andre kulturtilbud som finnes i sentrum.
- Tid er penger. Derfor vil mange bo nærme jobb, og de fleste arbeidsplassene er i sentrum.
- Det er ikke mulig å bygge særlig mye mer i sentrum, med mindre politikerne åpner for mye mer fortetting enn i dag. Det gjør at mange kanskje forventer at prisene i sentrum vil øke mer enn i utkantene fremover.
– Det viser seg at hvert minutt teller, og disse minuttene er ganske dyre. Mange boligkjøpere foretrekker rett og slett å bo nærmest mulig sentrum, sier hun.
TID ER PENGER? T-bane knytter bydelene i Oslo sammen, og alle linjene passerer knutepunktene i sentrum som Jernbanetorget og Majorstuen. Banen til de ytterste bydelene tar gjerne over 20 minutter.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRKVil ha plass til en seng
I bydel Gamle Oslo, en kort gåtur fra sentrumskjernen, er 31 år gamle Lucas François på visning. For ham er det viktig å bo sentralt og slippe å pendle langt til jobben hver dag.
Den lille leiligheten på 24 kvadratmeter har en prislapp på over 3,5 millioner kroner.
– Føler du det er verdt å betale?
– Ja, til en viss grad. Men jeg har sett på noen leiligheter der det så vidt var plass til en seng. Der går grensen for meg, svarer han.
Interessen for små leiligheter i sentrum er generelt stor, sier eiendomsmegler Oscar Halsen i Schala & Partners
– Det er et segment der det er kamp om leilighetene, fordi mange har råd til dem. Det bygges få små leiligheter i sentrum, forklarer han.
Det skyldes blant annet den såkalte «leilighetsnormen» som forbyr å bygge små leiligheter i Oslo sentrum. I tillegg er det få arealer igjen i sentrumsområdene der det er mulig å bygge mer.
Men utenfor sentrum finnes det også mange områder, nesten uten boliger. Likevel ble det i hele fjor bare satt i gang bygging av 925 boliger i hovedstaden, ifølge Boligprodusentenes Forening.
Knapphet på leiligheter og lite bygging, spesielt i sentrumsområdene, bidrar til å presse prisene oppover.
– Det gjør at man fra et investeringsperspektiv blir villige til å by mer for en leilighet i sentrum enn i utkanten av byen, der folk vet det er god plass til å bygge ut på lang sikt hvis det er politisk vilje til det, sier Macic.
T-BANETUR UNNA: Skullerud i Østensjø bydel i Oslo har langt rimeligere leiligheter i nærheten av banen. Snittprisen per kvadratmeter er 62.031.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRK– Skullerud er «up and coming»
23 minutter med T-banen fra sentrum ligger Skullerud i bydel Østensjø. Kvadratmeterprisen er 62.031.
Her er det langt mellom barer og kafeer, men kort vei til marka og turområder.
Leiligheten som 29 år gamle Malin Gundelach er på visning på, er 53 kvadratmeter og har i tillegg en stor balkong og parkeringsplass.
Prisen er nesten 3,9 millioner kroner, altså langt rimeligere enn en tilsvarende leilighet midt i sentrum ville kostet.
Denne leiligheten på Skullerud har en totalpris på 3,860 millioner kroner.
Foto: Vidar Eidhammer / NRK– Har du vurdert å bo mindre og nærmere sentrum for samme prisen?
– Jeg har tenkt tanken, men slått den fra meg ganske fort. Jeg ønsker jo heller en litt større leilighet til samme pris, svarer hun.
Stadig flere tenker som henne. Ifølge eiendomsmegler Stian Aaberg i DNB Eiendom ser mange som er på boligjakt at det er mulig å få flere kvadratmeter og høyere standard for pengene her ute enn i sentrumskjernen.
Skullerud kan by på grøntområder og mer landlige omgivelser, men mangler trendy kafeer og restauranter som boligkjøperne finner i sentrumskjernen i Oslo. Det går mest i pizzeriaer og sushi.
Foto: Torstein Georg Bøe / NRKGundelach er ikke bekymret for avstanden inn til Oslo sentrum.
– Skullerud er «up and coming». Det er mange muligheter for å spise ute her også, og så er T-banen rett i nærheten, sier hun.
Publisert 02.07.2025, kl. 20.11