Samlet 150 ensomme til 17. mai-frokost: – Jeg hadde ikke noe å glede meg til

7 hours ago 3



Kimberly Cuestas Canedo (25) nølte ikke med melde seg på Else Kåss Furuseths 17.mai-frokost, da komikeren la ut invitasjon på Instagram.

– Jeg er fan av Else fordi hun er seg selv og tør å være seg selv. Det er ikke mange av oss voksne som tør. Det er derfor jeg er her i dag.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Selv om hun har med to venninner på arrangementet i dag, har hun generelt få venner i byen.

– Det hadde vært hyggelig å få bli kjent med andre folk, sier Canedo.

Hun peker på både Anne-Marie og Stine som hun allerede har rukket å bli kjent med rundt et av mange bord på Grünerløkka Flerbrukshus.

Foto: Naina Helén Jåma / VG

Verten Else Kåss Furuseth forteller at hun fikk lov av flerbrukshuset å bruke deres lokaler til den nokså spontane frokostfeiringen som ble dratt i gang bare noen dager før.

Kåss Furuseth er i gang med «valgkamp» for sitt nye politiske parti Ensomhetspartiet. Inspirert av Maria Tessem (27) som fortalte i VG hvordan hun gruet seg til nasjonaldagfeiringen, arrangerer hun derfor frokost for alle som føler seg ensomme.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Canedo fra Fosen i Trøndelag forteller at hun egentlig ikke hadde planer om å feire 17.mai, men da hun så Instagram-innlegget til Else,

– Familien min er langt borte i Trøndelag, også følte jeg at 17. mai er så kaotisk, og masse folk. Alle feirer med sine vennegjenger og sånt. Jeg hadde ikke noe å glede meg til, sier hun.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Canedo kom til Norge som åtteåring fra Fillippinene, og kjente på ensomhet.

– Jeg har ikke vokst opp med barn i andre kulturbakgrunn, og da følte jeg ikke tilhørighet, for jeg var den eneste mørke i klassen min. Jeg ble stemplet som utlending uten at jeg var bevisst på det.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

I dag sitter hun i en lilla kjole inspirert av Middelalderen og folkedrakter fra Trøndelag, og feirer med over 150 andre.

– Kommer du til å stemme på Ensomhetspartiet ved stortingsvalget?

– Ja! Det skal jeg gjøre. Jeg har fulg med på Ensomhetspartiet, men så var litt sånn... La meg vente litt og se. Også opplever jeg dette her i dag, og nå er jeg med.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

En annen som har funnet veien hit er krigsflyktningen Nikita Shkurat (22) fra Ukraina. Han jobber som frivillig på flerbrukshuset ved Sofienbergparken, og har vært med å gjøre klar til 17.mai-frokosten.

– Jeg tror damen med mikrofonen er en slags TV-kjendis. Tror hun er festsjefen, sier Shkurat til VG.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Han har ikke helt fått med seg hva som skjer, eller hvem Else Kåss Furuseth er, men han synes tanken om ensomhet er veldig fint, og at et ensomhetsparti ikke er en dum idé.

– Interessant, kanskje jeg blir medlem, sier han.

Shkurat kom alene til Norge fra Ukraina september i fjor.

– Jeg ble invitert hit fordi dette er min første 17. mai. Jeg vil gjerne lære mer om kulturen, så det er fint å delta på ting som dette. Jeg må lære norsk, sier han på engelsk og senere norsk.

– Når var det sist gang du følte deg ensom?

– Jeg følte meg ensom senest i går kveld. Jeg har ikke familie her. Jeg har ingen partner, for jeg er singel. Jeg har ingen, sier han.

Arrangementet er i regi Ensomhetspartiets leder Else Kåss Furuseth. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Maria Tessem er naturligvis på plass som hedersgjest.

– Det er veldig gøy, og gjør meg veldig glad at Else setter i gang det her. Veldig mange er takknemlige for at jeg har tatt opp ensomhet på 17.mai og folk prater om det.

Hun har med seg venninnen Mia Virik Kristensen (27) som Tessem i utgangspunktet tenkte å gå på fjelltur med istedenfor å feire nasjonaldagen.

– Det er veldig mange som føler på det samme. Folk sier de er her i dag på grunn av meg, og det er helt sykt koselig. Jeg er veldig takknemlig, sier Tessem.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

Else Kåss Furuseth gir all hederen tilbake til Tessem, og applauderer også de frivillige som har gjort frokosten mulig.

– Det er masse frivillige som steker vafler og koker pølser. Det er dugnad fra bydelen, og jeg har fått noen bidrag. Tine har kommet med noen oster, ellers har jeg kjøpt inn mat selv. Dette er dugnad, forteller Kåss Furuseth til VG.

Hun har dessuten delt ut navnelapper til alle gjestene, og inviterer alle til å bli kjent med nye venner.

 Naina Helén Jåma / VGFoto: Naina Helén Jåma / VG

– Jeg tror alle er veldig glad for å feire 17. mai. Uten at jeg har hatt noe spørreskjema på hvorfor folk har lyst til å komme, men det kan være bare at man ikke liker 17. mai så godt, eller at det ikke passet i år med noe annet, eller at du ikke har barna, er det noen å feire med, eller at du ikke kjenner noen her, eller at du ikke hadde lyst til å være hjemme. For det er lov å være hjemme òg, dette er jo ikke noe tvangsopplegg, ramser en entusiastisk Kåss Furuseth opp.

– Det handler bare om å være sammen, sier hun til slutt.

Read Entire Article