Det er ikke bare tennene som er viktig for tannhelsen vår. Flere tannleger på sosiale medier advarer mot å droppe tanntråd.
Sara Jalili og ektemannen Toni Berg Alsamaria er tannleger. På TikTok lager de videoer om tannhelse.
I en video opplyser hun at hun skulle ønske flere visste hvor viktig tannkjøttet er.
Sykdom i tannkjøttet kan ifølge videoen føre til den kronisk hjernesykdommen Alzheimers, som er den vanligste årsaken til demens.
– Bakterier fra tannkjøttsykdom er funnet i hjernen til Alzheimers-pasienter. Forskere har gitt mus alzheimers ved å gi dem tannkjøttsykdommer, sier hun.
– Hvis du ikke vil ha Alzheimer bør du begynne å bruke tanntråd nå. Hilsen tannlege.
Tiktoker og tannlege for Rosenhoff tannklinikk, Yashar Jalili skriver det samme i en egen video på hans profil.
– Hvis du ikke vil ha Alzheimers må du begynne med tanntråd. Seriøst, start i dag.
Men er dette sant?
Ifølge flere forskningsrapporter er det en sammenheng mellom sykdom i tannkjøtt og Alzheimers.
Hovedfunnene i en, av mange, forskningsartikler hos Pubmed på temaet handler om viktigheten av å ta hånd om infeksjoner raskt.
Det er en sterk forbindelse mellom orale infeksjoner forårsaket av Porphyromonas gingivalis og økt risiko for å utvikle Alzheimers sykdom.
Resultatene understreker viktigheten av god munnhygiene og tidlig behandling av orale infeksjoner som en potensiell strategi for å redusere risikoen for Alzheimers sykdom.
Studien konkluderer med at orale infeksjoner kan øke risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom, og at forebygging og behandling av slike infeksjoner kan være viktige tiltak for å redusere denne risikoen.
Yashar Jalili jobber som tannlege hos Rosenhoff tannklinikk i Oslo. Han legger også ut tannlegevideoer og tips til god tannhelse på Tiktok.
Foto: privat / NRKSlik kan det utvikle seg
Fagleder og tannlege ved Colosseum Tannlege i Bodø, Øyvind Juliussen, sier at i munnhulen er det påvist over 700 bakteriearter. Disse bakteriene kan spre seg videre til blodbanen.
Fagsjef og tannlege ved Colosseum tannlege, Øyvind Juliussen.
Foto: Petter Knutsen / NRKForskning har funnet bakterier som er vanlig ved tannkjøttsykdom i hjernen på pasienter med Alzheimers. Det er konkludert med at disse bakteriene kan forverre utviklingen av Alzheimers over tid.
Det er viktig å presisere at dette er en kompleks prosess som skjer over mange år, med flere faktorer som påvirker.
– Foreløpig konklusjon er at tannkjøttsykdom sannsynligvis påvirker hvordan Alzheimers utvikler seg. Men å si at tannkjøttsykdom gir Alzheimers blir for enkelt, sier Juliussen.
Relativt ny forskning
Demensforsker Geir Selbæk forteller at det har vært veldig mye fokus på sammenhengen mellom tannkjøttsykdom og Alzheimers i det siste.
Professor og demensforsker Geir Selbæk.
Foto: Martin Lundsvoll / NRK– Det er en sammenheng med om du har mye tannkjøttsykdommer, særlig periodontitt, som er en betennelse i tannkjøttet der tennene kan løsne og ramle av.
– Det ser ut til å være assosiert med en økt risiko for demens generelt, sier Selbæk.
Forskningen på dette er relativt ny. Selbæk mener at det kan være en av grunnene til at ikke så mange er klar over sammenhengen.
Permanente skader
Alsamaria mener mange pasienter ikke vet hva tannkjøttssykdom er
– Det har kanskje vært mindre fokus på dette enn for eksempel karies. Mange får denne informasjonen når de går til tannlegen og vi utfører en sjekk for å se om det foreligger tegn på tannkjøttssykdom, sier han.
Han mener det har heller ikke vært så mye fokus på tannkjøttet i mediene, og at det er mange pasienter som ikke har fått den informasjonen de kanskje hadde trengt.
Tannlege Toni Berg Alsamaria mener at tanntråd er viktigere enn mange tror.
Foto: privat / NRK– Det er veldig mye fokus på å ikke få hull i mediene og sosiale medier; ikke spise mye sukker, godteri, alt dette, sier han, sier han.
Med hull får du ofte vondt. Problemet med tannkjøttsykdom er at du ikke alltid kjenner det.
– Det går stegvis. Det betyr at når du begynner, så får du ikke noen smerte. Men tannkjøttsykdom kommer krypende, og det tar lang tid før den setter seg ordentlig.
–Når du først har fått det, så sliter du litt. Det vi kaller for en irreversibel sykdom, vil aldri helt forsvinne. Du kan bare holde det ved like, på en måte, sier Alsamaria.
Sara Jalili legger ut tannhelse-tips på sosiale medier. Der forteller hun at det er en sammenheng mellom tannkjøttsykdom og Alzheimers.
Foto: privat / NRKPublisert 16.05.2025, kl. 05.46