Akkurat nå
De skal vanligvis ikke bryte landets lover der de er. Norges ambassade og norske diplomater deltar likevel på den ulovlige pridemarsjen i Budapest.
Kortversjonen
- Norges ambassade og diplomater deltar i Budapest Pride-paraden. De markerer støtte til LHBTI-rettigheter. Dette er tross for opposisjon fra ungarske myndigheter.
- Utenriksminister Espen Barth Eide fordømmer det ungarske forbudet. Regjeringen i Ungarn har advart diplomater mot deltagelse. Det er frykt for bøter og juridiske konsekvenser.
- Oslo-byråd Julianne Ferskaug deltar også. Hun uttrykker bekymring for sikkerheten til lokale deltagere. Er også stolt over Europas støtte til grunnleggende rettigheter.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
De siste månedene har det vært uvisst om norske diplomater skal delta.
Nå bekrefter derimot utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at den norske ambassaden og dens utsendte diplomater kommer til å gå i paraden.
– Den norske ambassaden deltar i årets pride-parade i Budapest for å feire kjærlighet og mangfold, og for å markere at veien fremdeles er lang til reell likestilling for LHBTI-personer, sier Eide til Aftenposten.
Prideparader ble forbudt i Ungarn tidligere i år.
Forbudet ble foreslått av statsminister Viktor Orbáns parti Fidesz. Et overveldende flertall stemte for lovendringen.
Ansiktsgjenkjenningsteknologi skal tas i bruk for å identifisere de som bryter forbudet.
Taler Orban midt imot
Det var på midten av 1990-tallet at det ble arrangert prideparade i Budapest for første gang.
Diplomater ved den norske ambassaden har deltatt ved flere tidligere anledninger. Ungarns pridebevegelse og lokale myndigheter i Budapest har valgt å gjennomføre årets parade til tross for at den vil bryte med loven.
Utenriksminister Eide understreker at Norge ikke er enig Orbans politikk.
– Vi har tatt opp dette med ungarske myndigheter ved flere anledninger.
Han peker på at Den europeiske menneskerettsdomstolen slår fast en krystallklar rett til forsamlingsfrihet og retten til å arrangere og delta på pride-parader.
– Regnbueflagget henger utenfor den norske ambassaden i Budapest ved siden av det norske flagget, sier Eide.
«Trump før Trump»
Orbán har lenge vært en kontroversiell skikkelse blant EU-landene.
Tidligere sjefstrateg for USAs president Donald Trump, Steve Bannon, har betegnet Orbán som «Trump før Trump».
Han har sittet med makten i over 15 år og har strammet grepet om domstolene, sivilsamfunnet og pressen.
Senest i mai kom et nytt forslag fra den ungarske regjeringen som åpner for å overvåke og straffe organisasjoner den anser som trusler mot landets suverenitet.
Parallelt med kraftige reaksjoner på pride-forbudet forgår det forhandlinger om de såkalte EØS-midlene,EØS-midlene,EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utjevning i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS). Støtten skal også styrke forbindelsene og samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. som etter planen skal overføres fra Norge til Ungarn.
Ifølge NTB gjør forbudet at forhandlingene er krevende. Norge står for 97 prosent av all pengestøtten. I utgangspunktet skal Ungarn få rundt 3 milliarder norske kroner.
Jobbet i kulissene
Aftenposten har tidligere omtalt at ambassaden i Budapest har bedt om at Utenriksdepartementet om å komme med en vurdering av deres deltagelse i pride-paraden, som finner sted lørdag.
Norske diplomater har som hovedregel ikke anledning til å bryte loven i landene der de er utstasjonert.
En bot på 5000 kroner venter de som bryter forbudet og arrangører kan risikere opptil ett års fengsel.
Ungarns statsminister Viktor Orban sa fredag at det vil få «juridiske konsekvenser» dersom man organiserer eller deltar i en Pride-marsj i Budapest i strid med politiets forbud mot arrangementet som er planlagt denne helgen, skriver nyhetsbyrået Reuters.
«Vi er voksne mennesker, og jeg anbefaler at alle bør bestemme hva de vil, holde seg til reglene ... og hvis de ikke gjør det, så bør de ta de klare juridiske konsekvensene,» sa Orban til statsradioen.
Han sa at politiet kan oppløse et forbudt arrangement, men at Ungarn er et «sivilisert land», og at politiets oppgave er å overbevise folk om å følge loven.
Ungarn har advart EU-ambassadører og deres ansatte mot å delta, skriver France 24.
Nå har altså det norske utenriksdepartementet likevel gitt tommel opp til norske diplomaters deltakelse.
Utelukker ikke at de blir bøtelagt
De ansatte på ambassaden er ikke de eneste fra Norge som deltar. Byråd for sosiale tjenester i Oslo kommune, Julianne Ferskaug fra Venstre, er også på plass i Budapest.
– Det er varmt, solen skinner og stemningen er spent, forteller hun på telefon fra Budapest Pride sammen med en delegasjon fra Oslo Pride.
Et par timer før paraden starter, håper og tror hun den store internasjonale politikerdeltagelsen vil bidra til at det går fredelig for seg.
Ferskaug frykter ikke arrestasjoner, men utelukker ikke at de kan bli bøtelagt.
– Det er jo tross alt en ulovlig markering, men jeg er mer bekymret for sikkerheten til de lokale deltagerne.
– Jeg er veldig glad for å se at når grunnleggende rettigheter settes under press, så står Europa sammen, sier Ferskaug, som mener kontrasten er stor til prideparaden som foregår hjemme i Oslo.