Sex skal være frivillig. Alltid.

4 hours ago 3



Dersom noen har seksuell omgang med en person de forstår ikke har samtykket, så har ikke offeret noe «ansvar», skriver Hadia Tajik (bildet). Foto: Lise Åserud, NTB

Publisert: 05.05.2025 10:00

Noen hevder at samtykkebestemmelsen ikke vil gjøre noen forskjell. Andre frykter at den går for langt. Jeg mener begge tar feil. Loven skal gi trygghet – ikke bare i teorien, men i praksis.

Advokat Simen Skjønsberg reagerte på et debattinnlegg jeg skrev i Aftenposten nylig om regjeringens forslag til endringer i straffelovens kapittel om seksualforbrytelser. Vi foreslår blant annet en samtykkebasert voldtektsbestemmelse, men også endringer i reglene for straffenivå, slik at straffen bedre kan tilpasses alvorlighetsgraden i den enkelte sak.

Jeg er glad for at Skjønsberg gir uttrykk for støtte til de fleste forslagene. Uenigheten handler ikke først og fremst om stil, men om innhold. Skjønsberg mener at «begge parter» har et ansvar for å forhindre ufrivillig sex. Her skiller vi lag. Den som krenker, har ansvaret, ikke den som blir utsatt.

Dersom noen har seksuell omgang med en person de forstår ikke har samtykket, så har ikke offeret noe «ansvar». Uansett hvorfor vedkommende ikke motsetter seg, er det ikke deres skyld, særlig når vi vet at mange overgrepsutsatte nettopp fryser til, ikke klarer å si nei, flytte seg eller kjempe imot.

La meg også peke på noen andre forhold som forhåpentlig kan være beroligende:

Det finnes allerede en samtykkebestemmelse i straffeloven, knyttet til seksuell handling uten samtykke. Vedtar Stortinget regjeringens forslag, blir Norge det 18. landet i Europa som har en slik samtykkebasert lov også for voldtekt, ifølge Amnesty International.

Det er bare dersom det kan bevises utover rimelig tvil at tiltalte forsto – eller fant det mest sannsynlig – at den andre ikke samtykket, og likevel gjennomførte handlingen, at vedkommende kan dømmes. Skyldkravet er forsett, eksempelet Skjønsberg viser til, er derfor, i beste fall, misvisende.

Når vi endrer loven, gjør vi det ikke for å skape frykt, men for å skape klarhet slik at færre krenker og flere tør å si ifra. Og slik at alle vet med loven i hånd: Sex skal være frivillig. Alltid.

Hadia Tajik

Justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet

Read Entire Article