Sist danset Støre på bordet. Nå truet han med å slenge seg i lysekronene. Ap er partyløven blant partiene nå.

4 weeks ago 18



KOMMENTAR: For to år siden danset han på bordet. I år truet han med å slenge seg i lysekronene. Den politiske hverdagen er mindre lystig, men det kan Ap fortsatt tjene på.

 Alt lykkes for Jonas Gahr Støre om dagen. Men det kan snu raskt i norsk politikk nå for tiden. For to år siden kunne han ikke gjøre noe rett, mente velgerne. Foto: Javad Parsa / NTB
  • Harald Birkevold

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Like før jeg gikk tilbake til hotellet fra Arbeiderpartiets landsmøtefest i 2023, kikket jeg inn i festsalen, der dansen foregikk foran scenen. God kok i gjengen, tenkte jeg, selv om den politiske situasjonen egentlig kalte mer på gravøl enn på utagerende dansing.

Og hva fikk jeg (og mange andre) se? Jo, statsminister Jonas Gahr Støre hadde hoppet opp på et bord. Der sto han, mer eller mindre rytmisk, og danset. På et bord. Jeg ristet på hodet og forlot åstedet.

I etterkant fikk vi rapporter om at Støre hadde blitt kommandert ned fra bordet av bestyrtede representanter for hotellet. Vi må bare anta at hans store korps av sikkerhetsvakter heller ikke var overbegeistret for opptrinnet.

Han danset ikke på bordet denne gang. Nå, to år seinere, truet han rett og slett med å slenge seg i de digre lysekronene i festsalen på Oslo Plaza.

Han gjorde ikke alvor av trusselen.

Busemannen Vedum

I løpet av noen måneder har Støre og hans parti gjennomført en slags ekstrem make-over på meningsmålingene som det er sjelden å bevitne, og renta har ikke engang gått ned.

Det er lett, og dessuten trolig også korrekt, å peke på verden utenfor Norge når den voldsomme oppgangen Arbeiderpartiet opplever. Trump og Ukraina og handelskrig og Stoltenbergs tilbakekomst er åpenbare faktorer. Bruddet med Senterpartiet som gjør det mulig for Ap å ta direkte eierskap til politikkområder mange er opptatt av.

Arbeiderpartiet ble holdt nede fordi den tidligere regjeringspartneren har falt som en stein i popularitet. Senterpartiet, som aldri har stått høyt i kurs hos det toneangivende kommentariatet i Oslo-pressen, har nærmest blitt demonisert som representanter for alt som er bakstreversk, bondsk og latterlig. Kommentariatet feiret uhemmet da Vedum ble presset ut.

Framtida

Befridd for dette åket har Ap fått oppdrift, er det mange som mener. Og partiet har, i motsetning til Høyre, utstyrt seg med nytt slagord.

Trygghet for framtida. Med A.

Må «vanlige folk» vente på tur, for å trygge framtida?

Vel, partiet har etter en del om og men kommet med en lovnad om at det samlede skattetrykket for personer og bedrifter ikke skal økes. Dette er høyst sannsynlig ikke nok til å gjøre inntrykk på skatte-diasporaendiasporaenDiaspora (fra gresk διασπορά, «spredning», «dispersjon», eller såing av frø»[1][2]) er en bevegelse, utvandring eller spredning av et folk («expats») fra deres opprinnelige sted eller fra deres forfedres land. i Sveits, men kanskje på de mange små og mellomstore næringsdrivende?

Milliardær Petter Stordalen møtte i alle fall opp på landsmøtets siste dag for å tale Trump midt imot.

Skole-jubel

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som fortsatt er blant regjeringens sterkeste kort, deltok ikke på landsmøtefesten. Hun reiste hjem fredag for å være med familien.

Men før den tid hadde hun rukket å få jubel for å skrote evnetesting av førsteklassinger, og hun var snublende nær å droppe kravet i læreplanen om «digital kompetanse» for de yngste skolebarna. Der trakk partistrategene seg i aller siste sving. Nå skal Ap «vurdere» å gjøre det.

Mer lek, mindre testing, heldagsskole og la læreren være sjef i klasserommet, sa hun som er gift med en mattelærer. Og kanskje skal hun også gjøre noe med de omstridte læringsmålene for nettopp matematikkfaget, mål som har fått hard medfart fra fagfolk.

Høy tillit

En undersøkelse foretatt for Aftenposten nylig illustrerer i hvor stor grad Arbeiderpartiet har steget i anseelse blant velgerne. Mens det for to år siden ikke var noen politikkområder hvor Ap scoret høyest i tillit blant velgerne, er det nå hele seks.

Forsvar og sikkerhet, helse, skole, eldreomsorg, energi og barn/familie er områdene hvor Ap nå ligger i tet blant norske velgere, ifølge meningsmålerne i Respons Analyse.

Det gir grunnlag for stor optimisme.

Samtidig er det selvsagte og uløste spørsmål som straks melder seg.

For det første er det fortsatt lenge til valget. Over fem måneder. Velgerne har blitt mer flyktige. Noe kan skje som får dem til å forlate Ap-skuta igjen.

Dessuten er borgerlig side fortsatt størst på de fleste målinger. Særlig hjulpet av Fremskrittspartiets langvarige og sterke popularitet. På den siste målingen i Rogaland er Frp fremdeles størst, selv om Ap haler innpå.

Ap alene?

Og det er usikkerhet knyttet til hva slags regjering som kan utkrystallisere seg dersom det skulle bli et rødgrønt flertall.

Støre vil jo helst ikke være avhengig av støtte fra verken Rødt eller Miljøpartiet. Senterpartiet er så skadeskutt etter tre og et halvt år i regjering at partiet denne gang lot være å gå til valg på rødgrønn regjering, selv om partileder Vedum sier at jobb nummer én er å holde Frp, Venstre og Høyre utenfor.

Ap signaliserer at partiet gjerne kan tenke seg å regjere videre alene, med budsjettstøtte.

Dersom verden utenfor Norge fortsetter som nå, altså med stor grad av usikkerhet og konflikt, vil dette trolig gi Ap ytterligere støtte blant velgerne. Kanskje så stor at en fortsatt, ren Ap-regjering fortoner seg som mer fristende enn nok et frustrerende fornuftsekteskap med SV eller Sp, eller begge.

Det som uansett er sikkert, er at valget i september blir både jevnere og mer spennende enn noen hadde trodd for bare noen små måneder siden.

Publisert:

Publisert: 6. april 2025 12:00

Read Entire Article