– Det er nesten imponerende. Det hadde vært interessant å høre hva de egentlig har gjort av rekrutterings- og breddearbeid.
Det sier Birgit Skarstein om at det kun var fire norske utøvere – to kvinner og to menn – som stod på start da parautøverne gikk VM-sprint i Trondheim tirsdag.
Skarstein, som under mesterskapet jobber som ekspert for NRK, kaller det en «tapt mulighet» at Norges Skiforbund velger å ta ut færre enn de har lov til.
– VM er bra for å vise de store prestasjonene, men også en fantastisk arena for rekruttering og for å nå ut til et publikum, sier Skarstein til NRK.
Para-ansvarlig i Norges Skiforbund, Anne Ragnhild Kroken, og landslagssjef Ulf Morten Aune svarer til NRK:
– Vi ønsker velkommen en åpen diskusjon om hvilke prioriteringer som bør ligge til grunn for utviklingen av både Paraidrett og toppidrett fremover. Noen utøvere ønsker at det stilles de samme kravene til dem som til funksjonsfriske, mens andre har en annen tilnærming. Vår oppgave er å finne en balansert vei som ivaretar begge perspektiver.
Se resten av svaret til Kroken og Aune lenger ned.
Ingen nye fjes
De fire som er tatt ut til sprinten er Vilde Nilsen, Thomas Karbøl Oxaal med ledsager Geir Lervik, Indira Liseth og Kjartan Nesbakken Haugen.
De samme utøverne har vært å se i troppen til både Paralympics og VM på Lillehammer i 2022.
– Det er interessant å se hvor få de rekrutterer. Det har vært tre svære mesterskap på tre år, og likevel er det ingen nye fjes fra verken Beijing eller Lillehammer. Én av dem er ikke på landslaget heller, så landslaget har bare tre utøvere som kan gå VM på hjemmebane, sier Skarstein.
ERFAREN: Birgit Skarstein har deltatt i både vinter- og sommer-Paralympics.
Foto: ISSEI KATO / ISSEI KATO / Reuters / NTBSkarstein stiller spørsmål ved rekrutteringen innenfor paralangrenn.
– Hvis du har en ambisjon om å utvide laget og bruke VM til noe som kan skape mer aktivitet, så bør du legge litt innsats i å prøve å få rekruttert også den bredden som kommer under, sier hun.
– Tidkrevende prosess
Skiforbundet har forklart uttaket med at de vil at alle som blir tatt ut skal ha realistiske sjanser til å ta seg videre fra kvalifiseringen.
De meldte på fem menn og tre kvinner i forhåndspåmeldingen, før de i uttaket endte med å ta ut to av hvert kjønn. Det begrunnes med uttakskriteriene i sesonginformasjonen.
Landslagssjef Ulf Morten Aune sier det er en bevisst tanke bak å bare ta ut de beste.
– Det er den diskusjonen som har pågått i flere år. For å konkurrere på det høyeste nivået, så kreves det mye ressurser i all paraidrett. De ønsker at de skal bli behandlet som andre toppidrettsutøvere, og da må vi stille krav. Det er en vanskelig og krevende diskusjon som pågår hele tiden, sier Aune til NRK.
SPORTSLIG NIVÅ: Ulf Morten Aune sier kriteriene for sportslig nivå har avgjort uttaket.
Foto: Javad Parsa / Javad Parsa / NTB– Er det et nederlag å ikke stille med fullt lag?
– Vi ser på det som en stor utfordring. Vi samarbeider tett med sponsorer og det blir gjort tiltak kontinuerlig for å være attraktive og ha tilbud til de som ønsker det. Det er mange som ikke vet om tilbudet. Men sånn har det dessverre vært i mange år, sier Aune.
– Hvordan integrerer dere de unge i sporten?
– De får være med og trene på samlinger. Det finnes samlinger hvor de trener med andre som er i alderen de selv er i. Vi prøver å skape miljøer for de som er litt yngre.
Svarer på utøverkritikk: – Leit
En av utøverne som gjerne skulle vært på startstreken i Granåsen er Isabell Valen. Hun delte følgende beskjed på Instagram søndag:
– Jeg har gjort mye bra i år og har hatt opplevelsen av å lide en stille og pinefull behandling av Norges Skiforbund. Det skulle sikkert vært en kul skifest i Trondheim har jeg hørt, men som i mange settinger med funksjonsnedsettelse, så er vel dette en av de festene man ikke fikk være invitert i.
Til NRK sier Valen at hun forstår begrunnelsen for at hun ikke ble tatt ut til VM-sprinten, men hun mener problemet er større enn som så.
– Min største skuffelse er at jeg ikke ble tatt ut til VM i Toblach, sier Valen.
SKUFFET: Isabell Valen sier hun gjerne skulle vist seg frem mer for å kjempe om VM-plass.
Foto: Terje Pedersen / NTBHun er sterkest på lengre distanser, men mener hun kunne hatt mulighet til å kvalifisere seg til Trondheim om hun fikk gå i Toblach for noen uker tilbake.
Para-ansvarlig Kroken og landslagssjef Aune sier de forstår at Valen er skuffet, men at hun ikke innfridde kriteriene for å bli tatt ut til Toblach-VM.
– Vi har vært opptatt av å ha en ryddig og konstruktiv dialog med henne. Senest i forbindelse med verdenscup i Steinkjer. Det er leit at hun likevel opplever det slik hun beskriver, og vi vil ta initiativ til dialog med Isabell også fremover, sier de.
Tror ikke uttaket går ut over rekruttering
Vilde Nilsen har nærmest vært gullgarantist for Norge i paralangrenn de siste sesongene. Hun sier hun har medfølelse for sine kollegaer som ikke ble tatt ut til Trondheim.
Hun mener det ikke vil svekke rekrutteringen at ikke flere får gå VM-sprinten i Granåsen.
– Jeg tror vi som utøvere må vise oss frem som gode forbilder sånn at vi kan bli eksempler for at andre utøvere kan satse på paraidrett, sier hun, og fortsetter:
– Jeg håper virkelig ikke uttaket gjør at færre vil satse, og det tror jeg ikke heller. Jeg tror at det utrolige som skjer og det som blir TV-sendt i Granåsen er det folk vil huske.
IKKE BEKYMRET: Vilde Nilsen tror ikke rekrutteringen rammes av at bare fire får gå VM-sprinten.
Foto: Geir Olsen / NRKViktig mulighet
Birgit Skarstein ser tilbake på sitt første mesterskap som viktig for hennes videre karriere, som endte med flust av VM- og Paralympics-medaljer.
– Det å være med i et sånt mesterskap er helt vanvittig. Det er mye nerver i spill, og å konkurrere på en så stor arena med det trykket det innebærer er nyttig bagasje til senere. VM er så mye større enn en verdenscup, sier Skarstein.
– Jeg er overrasket over at de velger å ikke gripe denne muligheten til å virkelig «booste» satsingen fremover, sier hun.
Tirsdag gikk de norske parautøverne sprint-kvalifisering i Trondheim. Alle de fire norske gikk videre til semifinaler onsdag.
Gåsehudstemning da «Team Pølsa» fikk sine medaljer 01:54
Publisert 04.03.2025, kl. 20.02 Oppdatert 04.03.2025, kl. 20.20