Bane Nor har nylig lagt ut kampanjen «Full kons ved sporet».
En animasjonsvideo fra kampanjen viser ulike farlige situasjoner av påkjørsler ved jernbanesporet i en animert stil, kombinert med jovial musikk.
Det får Jørn Stensbak til å steile.
For kampanjen har et svært alvorlig bakteppe.
Stensbak er onkelen til lastebilsjåfør Lars Martin Skjellet (26), som ble påkjørt av et persontog ved en planovergang på Disenå 22. januar i år.
26-åringen omkom.
– Selve videoen er rett og slett usmakelig. Det ser ut som en morsom vits. Og jeg må si at jeg ble ganske sjokkert, sier han til NRK.
26 år gamle Lars Martin Skjellet omkom ved en planovergang i Sør-Odal i januar. De etterlatte mener Bane Nor nå begår et overtramp ved å lage en humoristisk video om temaet.
Foto: Ann-Kristin Mo / NRKKostet én million kroner
Det var Glåmdalen som først hadde saken. Her kommer det frem at videoen kostet én million kroner.
Jørn Stensbak sier han har vist videoen til mange, og at han ikke er den eneste som reagerer på den.
– Folk bare rister på hodet og kommenterer at «dette har de brukt én million kroner på». Hvis de ikke har noe annet å bruke pengene sine på, om de ikke finner noen bedre tiltak for å bedre sikkerheten, så får de finne seg noe annet å gjøre.
Bane Nor har i eget Facebook-kommentarfelt gitt uttrykk for at de er inspirert av den australske kampanjen «Dumb ways to die».
Stensbak reagerer på ordbruken i selve videoen.
– Bare ta ordene «ta deg sammen kjære venn, bruk huet så ses vi igjen», akkurat som om folk er dumme. Man framstiller folk som ble påkjørt av toget som dumme fordi de ikke følger med.
Hva synes du om denne videoen?
- Bane Nor-kampanjen handler om å forebygge ulykker og bidra til å redde liv. Tidligere har de tydd til TikTolk for å advare unge
Ordfører: – Forferdelig
Også ordfører i Sør-Odal, Knut Hvithammer, er sterkt kritisk til videoen.
I hans kommune har det vært tre dødsulykker ved planoverganger innenfor et tidsrom på ett år og 8 måneder.
Ordfører i Sør-Odal Knut Hvithammer mener Bane Nor må fjerne animasjonsvideoen. Han sier han ble forferdet og nesten kvalm da han så den.
Foto: Reidar Gregersen / NRK– Jeg syns den er forferdelig og blir nesten litt kvalm. Og at folk som er i sjokk og sorg må oppleve å se en sånn video, der det nærmest harseleres med ulykker og liv, det går ikke an, syns jeg. Det er respektløst.
Han poengterer at han i utgangspunktet liker at man bruker humor i informasjonskampanjer, også fra det offentlige, men mener at det her er snakk om dårlig humor.
– Det er kroppsdeler i lufta og folk som eksploderer. Det er ikke pent. Jeg syns ikke det går an. Jeg syns det er en kampanje som bommer totalt.
Han mener Bane Nor nå bare har en ting å gjøre: Fjerne videoen.
– Av respekt for de som er berørt av dette, de som er i sjokk og sorg, så bør dette fjernes.
- Det finnes minst 1250 usikra planoverganger. Bane Nor vil fjerne dem raskere, men møter uventet motstand
Bane Nor: – Ikke drøyt
Animasjonsvideoen inngår i en kampanje med egen nettside med samme navn.
Målet er å få frem et tydelig budskap som i beste fall vil forhindre tilsvarende ulykker i fremtiden, ifølge Pål Buset.
Han er prosjektleder for holdningsskapende arbeid i Bane Nor, og har blitt forelagt kritikken.
Han er ikke enig i at videoen er respektløs og ufølsom.
– Det er ikke noe jeg kjenner meg igjen i. Vi har testet ut videoen på forhånd, og ikke fått den typen tilbakemeldinger ellers. Men det er leit å høre at de opplever det på denne måten.
Både koteletter, pølser og et par hender kastes opp i lufta rett etter at toget kommer i videoen.
Foto: Bane NorBuset sier at vi årlig har en fire-fem dødsulykker på jernbanen. Han mener videoen er snill, særlig sett opp mot tilsvarende kampanjer i utlandet.
At ordføreren reagerer på kroppsdeler i lufta, mener han er feil.
– Det er blant annet wienerpølser og koteletter. Men selvsagt, det er opp til ordføreren og andre å tolke det som de vil.
Buset forteller at de har jobbet med kampanjen i ett års tid, og at eventuelle reaksjoner fra pårørende har vært i tankene underveis.
– Men vi står for dette universet, og mener at det langt ifra er spesielt drøyt.
Det er nødvendig å ta i bruk virkemidler som gjør inntrykk, for å hindre ulykker på jernbaner, sier Pål Buset i Bane Nor. – Kanskje vi faktisk lærer noe av det, som da i beste fall vil kunne forhindre tilsvarende ulykker i fremtiden.
Foto: Bane NORBuset får støtte av Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.
Hun mener kombinasjonen musikk, humor og tegnefilm fungerer.
– De kan ha med kollisjoner og snille illustrasjoner av ulykkene uten at det føles for voldsomt, er min personlige mening.
- Årlig dør rundt 2000 dyr i møte med toget. Nå håper Bane Nor at de har funnet løsningen
– Ekstrabelastning for de pårørende
Jørn Stensbak sier at familien har vært gjennom en svært tøff tid etter at den 26 år gamle nevøen Lars Martin gikk bort i januar.
Og han mener videoen fra Bane Nor er et ufølsomt overtramp.
– Det vitner om lite innsikt i hvordan mennesker har det etter sånne ulykker. Det er ikke bare vi som sitter sånn, det er mange andre som har mista sine kjære. Og så sitter Bane Nor nærmest og latterliggjør folk som blir påkjørt.
Han sier avslutningsvis:
– Det er iallfall sånn jeg opplever det. Det er en ekstrabelastning for de pårørende.
Publisert 02.05.2025, kl. 15.31