Kortversjonen
- Oslo bystyre vedtok med knapp margin å tillate servering av alkohol fra kl. 08 på 17. mai.
- Opposisjonen og KrF kritiserer tidlig skjenkestart, og mener det kan gi flere negative konsekvenser.
- Næringsbyråd Anita Leirvik North forsvarer vedtaket, og mener det er bedre med tidlig alkoholservering under kontrollerte forhold på utesteder enn fyll som starter hjemme.
Bystyret i Oslo besluttet onsdag kveld at serveringssteder i sentrum får skjenke øl og vin fra klokken åtte om morgenen alle dager. Fra før er kranene stengt frem til klokken 12 på røde dager.
Bystyret vedtok å åpne kranene med én stemmes flertall.
30 representanter stemte
for forslaget og 29 stemte mot .Forslaget har ført til heftig debatt i bystyret. Under debatten før avstemmingen, kom flere med kraftsalver fra talerstolen.
Er du for eller imot skjenk før barnetoget på 17. mai?aFor! Dette var på tide. Dette greier voksne regulere selv.bJeg er imot. Dette er ikke til barnas beste.cBryr meg ikke, bor ikke i Oslo.dBor i Oslo, men bryr meg ikke.– Champagne på bar klokken åtte er ikke en menneskerett, men barn har faktisk rettigheter til å bli beskyttet og hørt. Når byrådet åpner for skjenking før barnetoget, har de ikke hørt på barna, sa blant annet Rødts Siavash Mobasheri.
Han leder årets 17. mai-komité.
leder av årets 17. mai-komité
Les også: Tok oppgjør med massiv hets og rasisme – så «skjulte» Facebook innlegget
Det er Høyre sammen med Frp og Venstre som har lagt fram forslaget. Sammen danner de flertall i bystyret.
– Dette åpner for at champagnefrokosten på 17. mai kan flyttes fra hjem og balkonger til utesteder, har næringsbyråd Anita Leirvik North (H) uttalt til VG.
næringsbyråd, Oslo kommune
– Flirer og ler
En samlet opposisjon har hele veien sagt nei til skjenking ute på byen før barnetoget.
Øyvind Håbrekke (KrF) håpet på forhånd at en representant fra byrådspartiene bryter ut fra flertallet:
– Det er mange kloke folk i Høyre og Venstres bystyregrupper som er opptatt av barns interesser.
bystyrerepresentant, Oslo kommune
Det gjorde også Eivind Trædal (MDG), som tok et kraftig oppgjør med høyresidens forslag da saken ble diskutert i bystyret. Han kalte Høyres tone «spydig».
– Dere sitter og flirer og ler, dette er gøy for dere, men jeg synes ikke det er gøy at flere unge kan oppleve en kjip 17. mai, sa Trædal.
bystyrerepresentant, Oslo kommune
Byrådet i Oslo
- Etter kommunevalget i 2023 dannet Høyre og Venstre et byråd i Oslo.
- Byrådspartiene inngikk en avtale om politisk samarbeid med Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.
- Til sammen har de fire partiene 30 av 59 seter i bystyret, noe som gir dem flertall.
- Opposisjonspartiene Ap, SV, MDG og Rødt har 27 seter. De to siste setene tilhører uavhengige Lars Petter Solås (tidligere Frp) og Partiet Sentrum.
- Eirik Lae Solberg fra Høyre er byrådsleder.
Sang for barna
Representant Mathias Slettholm (KrF) begynte sitt innlegg på talerstolen i bystyret med å synge «Vi er en nasjon vi med», som er kjent som Henrik Wergelands hyllest til 17. mai som «barnas dag».
– Barn trenger ikke flere, men færre, rusfrie arenaer, sa Slettholm.
Næringsbyråd North mener derimot at fylla i bygatene på 17. mai starter i heimen.
Hun mener det er bedre med morrapils og sprudlende vin på utesteder, «der regelverket er strengt mot overskjenking og konsumet kan skje i mer ordnede former».
– Jeg tror barn med trygge voksne rundt seg har det bra og koser seg med is og brus, selv om de møter tenåringer som har drukket litt mye, sier Høyre-byråden.
Utesteder i Bergen, Bodø og Lillestrøm har lov til å skjenke fra klokken seks om morgenen på søndager, hellig- og høytidsdager på 17. mai. Mange andre byer har tidlig skjenkestart.
– Aldri skadet meg å vente til klokken 12
Opposisjonen viser til rusfeltets samarbeidsorgan Actis
, som skriver:– Tidligere skjenkestart vil føre til mer tid til å konsumere, noe som vil gjøre promillenivået høyere på et tidligere tidspunkt. Dette vil gi flere negative konsekvenser.
KrF-politiker, firebarnsfar og avholdsmann Øyvind Håbrekke (55) er enig:
– Voksne folk kan vente til klokken 12 med å få servert alkohol, når det er barnas dag og 30.000 unger i Oslo sentrum. Det burde være åpenbart for enhver politiker med sunn fornuft i hodet.
Stortingsrepresentant for Rødt Mimir Kristjánsson gikk på Facebook hardt ut mot byrådets forslag om «skjenking nærmest før man får hilst på sola»:
– Jeg kan på egne vegne si at det aldri har skadet meg å vente til 12 med å begynne å drikke, tvert imot har det reddet mange dager for meg, skrev Rødt-politikeren.
Han skriver om farens alkoholisme og sin egen drikking i boken «Pabbi».
– Alle som vet hva alkoholisme er for en sjuke og hvor mange familier den ødelegger, skjønner også at på 17. mai og julaften, da er det greit om det drikkes minst mulig.
Les også: Mitt liv som fyllik
Kristjánsson skriver på Facebook at ingen har behov for å kjøpe alkohol før 12.
– Mens vi er mange som har behov for at ølsalget er stengt fram til barnetoget er gått.
17. mai handler ikke bare om feiring, men også hva man feirer i. Her ser du hvordan et enkelt putevar kan bli et silkeskjerf til festdrakten: