Landet ble tatt på fersken ved symaskinen og vil slite med det lenge.
Publisert: 10.03.2025 21:56
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
– Har dere jukset?
– Det er ikke juks, det er et regelbrudd.
Ordene falt fra landslagstrener Magnus Brevig på lørdagskvelden, og skjevere ut fra hoppkanten var det knapt mulig for en idrettsleder å komme.
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu avfeide det norske jukset som noe bortimot en ikke-sak. Rett nok hadde han ikke sett det konkrete innholdet i protesten fra Østerrike, Polen og Tyskland.
– Men det er jo på grunn av at vi hopper godt på ski nå. Så er det noen som er misunnelige på det, uttalte Aalbu, før han prisverdig og helt nødvendig la seg paddeflat søndag. Norge hadde jukset med vilje i VM. Mandag ble trener Brevig og skredder Adrian Livelten suspendert fra sine jobber.
Feil med hoppdresser er ikke noe nytt. Men nå har publikum fått lære mer om detaljene, særlig om kravene til elastisitet i skrittet. Den som legger inn en ekstra søm i hoppdressen, for å gjøre den mindre elastisk etter at dressen er «chippet» og godkjent av rennledelsen, bedriver juks. Rett og slett. Og slik kan landet ikke ha det, for skisport betyr litt for norsk identitet og nasjonsbygging.
Da danske prins Carl ble til kong Haakon ved unionsoppløsningen i 1905, var det viktig å få et bilde av ham med ski på bena raskest mulig. Kong Haakon var til stede ved 42 hopprenn i Holmenkollbakken. Kong Olav fikk med seg uslåelige 72 (!) holmenkollsøndager etter selv å ha hoppet i bakken som kronprins i 1922 og 1923.
Holmenkollen var stedet der alle jublet for alle, også for utlendingene. Nordmenn sto for sportsånd og skikkelighet, i hvert fall i egne øyne.
Hvorfor jukset i Granåsen skjedde, vil bare en uavhengig granskning kunne avdekke. Men kanskje ligger det et spor i den norske mistenkeliggjøringen av hva de andre driver med. NRKs ekspertkommentator og eks-hopper Johan Remen Evensen syntes at det var «litt råttent spill å snikfilme andre nasjoner» da Norge ble tatt på fersken ved symaskinen. – Jeg tror du kan sprette opp 50 dresser her og finne feil som ikke er innenfor reglementet, sa Evensen.
Det er en type bortforklaring som for enhver pris ikke må komme fra offisielt hold.
Opprydningen kan bare skje gjennom innrømmelser, beklagelser og et løfte om å følge reglene, for denne saken er usigelig pinlig for norsk idrett.