Fiskeeksporten til USA slo alle rekorder i årets to første måneder. Donald Trumps politikk har trolig hatt liten innvirkning på tallene – så langt. Det kan endre seg.
Publisert: 05.03.2025 06:09
Kortversjonen
- Fiskeeksporten til USA nådde rekordnivåer i årets to første måneder.
- Verdien økte med 52 prosent i februar sammenlignet med året før.
- Årsaken er gunstige valutakurser og økt volum.
- Donald Trumps tollpolitikk på canadiske varer kan påvirke markedet fremover.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
De siste årene har norsk fiskeeksport slått gamle rekorder nærmest hver eneste måned. Også årets februar var tidenes beste februar for sjømatnæringen.
Men i ett land slår trenden i 2025 sterkere ut enn andre steder.
Verdien av Norges fiskeeksport til USA var 52 prosent høyere i februar i år sammenlignet med samme måned i fjor. I rene kroner utgjorde veksten 548 millioner.
Laksen sto for 340 millioner kroner av dette.
– Vi har et godt produkt. Amerikanerne er opptatt av at fisken er antibiotikafri. Dessuten er valutakursen fordelaktig, mener Roger Hofseth i lakseeksportøren Hofseth Aqua – en av de store eksportørene til USA.
Roger Hofseth
Daglig leder i Hofseth Aqua
Skyldes ikke bare valutaen
Valutakursen drar verdien oppover, men en annen faktor har også dratt verdien i motsatt retning: Lakseprisen lå i februar 15–20 prosent under nivået for ett år siden.
Det er volumet som sørger for veksten til USA. Amerikanerne kjøpte 19 prosent mer laks fra Norge denne måneden sammenlignet med fjorårets februar.
Men bak volumveksten ligger det også en biologisk årsak.
– Høyere sjøtemperaturer og mindre vintersår har gitt økte slaktevolum og en høyere kvalitet på fisken. Det har hatt en positiv effekt på eksporten til oversjøiske markeder som Asia og USA, forklarer sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.
Foreløpig ingen tegn til panikk
Direktør Christian Cramer i Sjømatrådet forteller at det er knyttet stor usikkerhet i bransjen til innføring av amerikanske tollbarrierer. Utviklingen følges nøye av næringen.
De ferske februar-tallene kunne ha indikert at amerikanske importører hamstrer sjømat, i frykt for Donald Trumps tollbarrierer. Det er ikke tilfelle, ifølge Sjømatrådet.
– Vi ser ingen tegn til at amerikanske kjøpere hamstrer. Bransjen forholder seg rolig og avventende. Dette er en næring som har vært ute en vinternatt før, sier Anne-Kristine Øen, Sjømatrådets utsending i USA.
Donald Trumps beslutning om å ilegge canadiske varer 25 prosent toll, kan imidlertid få betydning for den norske eksporten. Canada er en storleverandør av sjømat til USA.
– Det vil påvirke det amerikanske markedet fremover. Canadisk laks blir 25 prosent dyrere, sier Roger Hofseth.
Når det gjelder laks, har imidlertid Canada bare en markedsandel på rundt 13 prosent, ifølge Sjømatrådet.
– For norsk laks tror vi derfor ikke denne tollen vil få kjempestor effekt, uttalte analytiker Eivind Hestvik Brækkan i Sjømatrådet under et webinar nylig.
Største marked for snøkrabbe
USAs toll på canadiske varer kan derimot slå kraftigere inn på norsk eksport av snøkrabbe og kongekrabbe.
Lagrene av snøkrabbe i USA er i ferd med å gå tomme. Det er også forventet at kvotene i Canada blir redusert. Norske eksportører har derfor fått rekordhøye priser.
Eksportprisen var i februar på gjennomsnittlig 246 kr pr. kg. Det er en prisøkning på 127 prosent sammenlignet med februar i fjor.
– USA var både den største mottageren av snøkrabbe i februar med en andel på 51 prosent, og det største vekstmarkedet, opplyser Sjømatrådet.
Dobbel pris på kongekrabbe
Situasjonen for kongekrabbe er tilnærmet lik. Også der har Norge tatt et betraktelig jafs av det amerikanske markedet de siste årene.
– Den begrensede tilgjengeligheten av kongekrabbe i det amerikanske markedet, og Norge som den dominerende tilbyder, har ført til rekordhøye eksportpriser på fryst kongekrabbe, opplyser Sjømatrådet.
Verdien av kongekrabbe-eksporten økte med 91 prosent i februar, sammenlignet med samme måned i fjor.
– Det er en sterk etterspørsel etter kongekrabbe i det amerikanske markedet, ifølge Sjømatrådet.