Utvist dømt for 172 lovbrudd:
ÅLESUND (TV 2): Vinningskriminelle Ismail Ouhnou har gang på gang brutt utlendingsloven etter å ha blitt utvist. Likevel har ikke politiet tiltalt ham for dette, noe som kunne forhindret nye lovbrudd

– Ulovlig opphold i Norge er straffverdig. Straffehistorikken til denne personen er vel kjent, og han er utvist fra Norge. Da virker det merkelig at han ikke er tiltalt og straffet for brudd på utlendingsloven, sier høyskolelektor Emil Lorch-Falch ved Politihøgskolen til TV 2.

Personen Lorch-Falch snakker om er Ismail Ouhnou (37). TV 2 har i flere reportasjer fortalt om marokkaneren som er dømt fire ganger for 172 lovbrudd rundt om i Sør-Norge etter at han ble utvist fra Norge i 2010.
Skjerpet straffenivå
Myndighetene har ikke klart ikke å bli kvitt den notorisk vinningskriminelle mannen fordi Politiets Utlendingsenhet ikke har klart å verifisere hans identitet.
Emil Lorch-Falch viser til at strafferammen for ulovlig opphold i 2021 ble skjerpet fra fengsel i seks måneder til to års fengsel.

– Oi, det er jo han som lusket rundt her
Høyesterett har fulgt opp dette og dømte i 2022 en utvist person til fengsel i sju måneder for brudd på utlendingsloven.
– Straffeskjerpelsen skjedde jo nettopp med tanke på denne type saker som TV 2 omtaler. Historien om marokkaneren som nekter å reise selv er et skoleeksempel på hvilke typer tilfeller denne straffeskjerpelsen skulle ramme, sier Lorch-Falch.
– Kunne forhindret lovbrudd
– Men hvordan er det da mulig at politidistriktene ikke bruker denne paragrafen i utlendingsloven til å straffe vedkommende?
– Det må nesten politidistriktene svare på. Men det kan virke som om de har hatt en litt snever tilnærming og bare fokusert på de vinningskriminelle forholdene, mener politihøgskolelektoren.
Politiadvokat Elias Undersåker Enga i Møre og Romsdal politidistrikt opplyser til TV 2 at han overtok saken rett før den skulle opp for retten i november i fjor. Her ble Ouhnou dømt til fem års fengsel.
– Tiltale for brudd på utlendingsloven har ikke vært vurdert i forhold til våre saker, sier Undersåker Enga.
I forarbeidet til straffeskjerpelsen fra 2021 åpner lovgiver for at man bare to-tre uker etter løslatelse på nytt skal straffeforfølge utviste personer som ikke forlater landet.
– Mange utlendinger som oppholder seg i riket etter å ha blitt utvist på grunn av fengselsstraff, utgjør også et kriminalitets- og trygghetsproblem, heter det i forarbeidet til straffeskjerpelsen.
– Kunne forhindret lovbrudd
Ismail Ouhnou ble pågrepet av politiet i Bergen på julaften i 2023, men løslatt etter kort tid fordi han ikke kunne returneres på grunn av manglende identitet.
– Hvorfor ble han ikke fengslet og straffeforfulgt for ulovlig opphold av politidistriktet? Basert på hva lovgiver har gitt av føringer om straff, vil et forsiktig anslag av utgangspunktet for straff være rundt 8 måneder ubetinget fengsel dersom dette hadde ført til domfellelse, sier Lorch-Falch.
Han viser til at Ouhnou ble dømt for 26 grove tyverier/forsøk grove tyverier i november 2024.

Denne mannen har plaget folk i over 20 år
– En straffesak og dom på ulovlig opphold ville potensielt forhindret mange lovbrudd, mener Lorch-Falch.
Vest politidistrikt er forelagt kritikken fra Lorch-Falch. I en epost til TV 2 viser politiinspektør Martine Eilertsen Haaland at det er Møre og Romsdal politidistrikt som nå har ansvar for sakene.
Politihøgskolelektoren trekker også frem at Ouhnou ble plassert på et asylmottak i Florø etter at dommen i Drammen tingrett fra 2018 var ferdig sonet.
Bedre kontroll
I mai 2023 stakk han fra stedet og ble ikke arrestert før han dukket opp i Kristiansund i mars i fjor. Her gjorde politiet beslag i store mengder tjuvgods og en kvart million kroner i kontanter.

– Her burde politiet vurdert å fengsle og straffeforfølge ham for ulovlig opphold lenge før han stakk av, sier Emil Lorch-Falch.
Han mener at politiet også har verktøy som gjør at de kan ha bedre kontroll på utviste straffedømte før de selv forlater landet.
– Hvis politidistriktene hadde tatt i bruk alle de virkemidlene som finnes her, både i forvaltningssporet og straffemessig, så kunne de hatt bedre kontroll på den mannen gjennom blant annet bruk av ulike tvangsmidler etter utlendingsloven i kombinasjon med gjentatt straffeforfølgning for ulovlig opphold, mener politihøgskolelektoren.