Slik forbereder de seg på sommeren

6 hours ago 3



Temperaturen stiger, og sommeren er rett rundt hjørnet. Å feriere i Norge er populært både blant norske og utenlandske turister. 

En av Norges perler, som besøkende strømmer til, er Lofoten.

Tidligere har man lest om kaos og utfordringer som turistene bringer med seg. 

Nå svarer reiseliv og ordførere på hva slags endringer de har innført og hvordan de forbereder seg til storinnrykk i sommer. 

Store ringvirkninger 

Daglig leder og reiselivssjef i Visit Lofoten, Line Renate Samuelsen, forteller at reiselivet er en verdifull næring for regionen og representerer rundt 20 prosent av alle arbeidsplassene her.

– Ringvirkningene er store for både handel og annen næring, påpeker hun. 

Hun sier at de får mange tusen henvendelser i løpet av året fra gjester som vil komme på besøk. 

 Roy-Arne Salater / TV 2
VERDIFULLT: Daglig leder og reiselivssjef i Visit Lofoten, Line Renate Samuelsen, forteller at reiselivsnæringen er viktig for Lofoten. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

– Signalene fra næringen per nå er at det er bra forhåndsbooking og at mange ligger foran forrige år med tanke på belegg. 

– Når det er sagt, har vi jo ikke noen anelse om hvor mange som har forhåndsbooket gjennom den uregulerte delen av næringen, og kanaler som Airbnb og andre.

Samuelsen forteller at sommeren er populær for deres region og at juli er mest populær. 

– Slik blir det nok helt sikkert i år også, men vi er mer og mer en helårs destinasjon. 

Den største utfordringen

Samuelsen anerkjenner at det har vært noen uheldige episoder med turister i Lofoten, men poengterer at det store flertallet av besøkende oppfører seg bra. 

– Det er jo ikke slik at det ikke er utfordringer, og dette er noe vi som destinasjonsselskap jobber med. 

Hun viser til en innbyggerundersøkelse de gjennomførte i 2024 som pekte på at lokalbefolkningen så på bobilturismen som den største utfordringen. Dette gjelder den uregulerte delen med de som parkerer langs veien eller lignende.

 Roy Arne Salater / TV 2
UTFORDRINGEN: Line Renate Samuelsen som er reiselivssjef og daglig leder i Visit Lofoten peker på bobilturismen som den største utfordringen. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

– Nå har vi gjennom året jobbet iherdig mot og med Statens vegvesen og Nasjonale turistveger, og Lofoten er i år pilot blant annet med tidsbegrensning på parkering og overnatting forbudt på de fleste rasteplassene som er en del av Nasjonal turistveg her.

– Vi jobber kontinuerlig med informasjon og jobber aktivt mot de som selger Lofoten for å oppnå mer ansvarlig ferdsel. Men igjen, systemene er mangelfulle og vi har ikke ressurser nok verken kommunene eller destinasjonsselskapet.

Samuelsen peker på at en stor del av reiselivet faller inn under det som er uregulert og at det dermed er vanskelig å gjøre noe med.

– Fakta er at gjestene våre peker på at det er en ubalanse mellom det organiserte reiselivet og det uregulerte. Dette kommer frem gjennom gjesteundersøkelsen vi har ute hele tiden.

– Vårt oppdrag fra regjeringen

Direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, Aase Marthe J. Horrigmo, sier at de jobber hver dag for å utvikle norsk reiseliv i en mer lønnsom, bærekraftig og helårlig retning. 

– Det er vårt oppdrag fra regjeringen, og gjennomsyrer alt vi gjør og kommuniserer, sier hun.

 Privat
HVER DAG: Direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, Aase Marthe J. Horrigmo, forteller at de jobber hver dag for å utvikle norsk reiseliv. Foto: Privat

Horrigmo forteller videre at de i april lanserte nye sider for Lofoten der de har et større fokus på informasjon om ansvarlig og mer bærekraftig ferdsel, camping og turvett.

– Vi har også laget nye sider med besøksvettregler, der vi også har samlet alle artiklene vi har om ansvarlig ferdsel i Norge. 

– Ellers jobber vi kontinuerlig med å fremme en mer bærekraftig og ansvarlig ferdsel i all kommunikasjon. 

– Ingen system 

Ordføreren i Vågan kommune, Vidar Thom Benjaminsen, sier at de jobber kontinuerlig med å forberede infrastruktur og tilbud opp mot turistene. 

– Utfordringen for kommunene i Lofoten er rett og slett finansiering. 

– Det er i dag ingen system for fellesgodefinansiering, og kommunene har ingen form for inntektsstrøm som er tiltenkt turistene som kommer hit.

 Roy-Arne Salater / TV 2
FINANSIERING: Ordføreren i Vågan kommune, Vidar Thom Benjaminsen peker på finansiering som den største utfordringen i kommunen. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

På grunn av utfordringer med finansiering har kommunen måtte gjøre vanskelige prioriteringer mellom å holde skoler, sykehjem og offentlig tilbud åpent, opp mot tilrettelegging for turistene.

– For eksempel estimeres det at Vågan kommune bruker to av våre legestillinger kun opp mot turisme. Det er 3–4 millioner årlig bare for å yte helsehjelp til de som besøker kommunen vår, sier Benjaminsen.

Ordføreren forteller at de har bygd nye servicebygg rundt de plasseringene hvor det tidligere har vært problemer med at besøkende har gjort fra seg på lokale sine private områder. 

– Vi ser på løsninger for å holde disse åpent året rundt.

– Dessverre kan man aldri helgardere seg mot idiotisk oppførsel, sier Benjaminsen.

Han viser til at noen av tilfellene hvor hagene til lokale har blitt brukt har skjedd rett bortenfor et toalett som koster penger å bruke. 

– Da handler det ikke om tilgjengelighet lengre, da handler det om at man ikke ønsker å betale.

 Lisa Lennertsen
KOSTER PENGER: Ordføreren i Vågan kommune, Vidar Thom Benjaminsen, mener det ikke handler om tilgjengelighet, men at man ikke ønsker å betale. Foto: Lisa Lennertsen

Ansatt stivakter

Ordfører i Moskenes kommune, Hanna Sverdrup, forteller at hun har forhåpninger om en god sommer.

– For oss som bor her og for de som vil komme og besøke verdens vakreste øyrike.

Likevel legger hun ikke skjul på at de har ekstremt lite ressurser til å jobbe med utfordringene rundt turisme. Kommunen har fått støtte fra Miljødirektoratet til å ansette stivakter for å veilede de som har tenkt seg på Reinebringen.

 Privat
OPTIMISTISK: Ordføreren i Moskenes kommune, Hanna Sverdrup har troen på en fin sommer. Foto: Privat

– Dette kom i gang fordi vi hadde mange ulykker der, både sommer og vinter.

– Flere som dessverre har resultert i dødsfall.

Planen med stivaktene er at de skal stå ved starten av trappen og veilede de som de ikke anser som helt kledd til å ta turen eller ikke har fysisk form til å takle det.

– I tillegg til å be folk snu om været er dårlig og det rett og slett er farlig å ta turen opp.

 Robin Jensen / TV 2
STIVAKTER: Moskenes kommune har stivakter for bedre sikkerhet rundt Reinebringen. Foto: Robin Jensen / TV 2

Sverdrup håper at de får mulighet til å innføre besøksbidrag om kan finansiere det som trengs for en god flyt i Lofoten.

– Det er kjempeviktig for trivselen til de lokale at det kommer på plass, og innbyggere som trives, er mye bedre vertskap enn irriterte og sinte. 

Hun viser til behovet for tilrettelegging med alt fra skilting, parkeringsplasser, toaletter, samt tilrettelegging og vedlikehold av stier.

Unngått de største utfordringene

Ordføreren i Værøy kommune, Susan Berg Kristiansen, forventer et turistnivå som ligger på samme nivå som fjoråret, men med en mulig liten økning. 

– Vi har fortsatt flest norske besøkende, men andelen utenlandske turister har økt de siste årene.

 Mkristiansen Photography
SLUPPET UNNA: Ordføreren i Værøy kommune, Susan Berg Kristiansen, forteller at de har unngått de største utfordringene. Foto: Mkristiansen Photography

Per i dag opplever de ikke et for stort press, og har unngått de største utfordringene som enkelte andre steder i Lofoten har stått ovenfor. 

– Tidligere har vi sett utfordringer knyttet til logistikk og trafikkavvikling ved fergekaia. For å møte dette har vi etablert en god dialog med Statens vegvesen og Torghatten, og sammen ser vi på konkrete tiltak for bedre organisering og flyt ved inn- og utkjøring. 

– Det handler både om bedre skilting og tydelig informasjon, avslutter hun.

Må samarbeide på tvers

Line Renate Samuelsen forteller at Visit Lofoten samarbeider med kommunene, og har nå blant annet etablert en reisemålsledelse på tvers av næring og offentlig sektor. 

– Vi rapporterer og Destination Lofoten forvalter bærekraftig reisemål på vegne av Lofotkommunene. Dette gir oss både retning og kunnskap.

Samuelsen forteller også at de deltar i besøksforvaltningsgrupper i et par kommuner og rapporterer til kommunene i tillegg til å samarbeide på flere felt. 

 Yngve Sem Pedersen
VAKKERT: Lofoten er populært for sin unike natur blant turistene. Foto: Yngve Sem Pedersen

– Reiseliv er viktig for Lofoten og vi må samarbeide på tvers for at det skal fungere, avslutter Samuelsen.

Read Entire Article