President Donald Trump har stukket kjepper i hjulene for internasjonal frihandel den siste tiden.
Først innførte han høye tollsatser og startet handelskrig med Kina, før han nylig valgte å sette innføringen av flere av satsene på vent.
Usikkerheten har fått aksjemarkedene verden over til å svinge. Mange som har satt pengene sine i aksjer, er nå bekymret for hva som vil skje med verdiene deres.
Det gjelder ikke bare høytstående økonomihoder.
Over halvparten av den norske befolkning investerer i aksjefond, ifølge en undersøkelse Opinion gjorde i fjor.
Tiril Flørnes Støle (28), porteføljeforvalter i finanskonsernet Storebrand, er én av dem som forvalter nordmenns sparepenger.
Lurer du på hva et fond er? Se faktaboks lenger ned i saken.

Mange henvendelser
Hun beskriver en arbeidshverdag som har vært mer hektisk de siste ukene.
– Det har kanskje vært litt «hottere» stemning enn vanlig, sier Støle.
Ifølge forvalteren har rådgivere i konsernet fått flere henvendelser fra kunder som lurer på hva de burde gjøre.
– Trumps handlinger påvirker aksjemarkedet og dermed jobben vår. Så jeg har sittet litt mer oppe på kveldene for å se hvordan børsen stenger i USA og sjekket om det kommer noen nye nyheter fra presidenten, sier Støle.
Har du et kvarter til overs? Se Bak overskriftene om tollsjokket på TV 2 Play her:

TV 2 Nyheter: Bak overskriftene
TV 2 Play
Kjenner på ansvar
Storebrand forvalter verdier for over 1500 milliarder kroner, og er Norges nest største kapitalforvalter etter Oljefondet, ifølge dem selv.
– Det er jo vanlige folk som har satt sparepengene sine i disse fondene, og jeg er med å bestemme hvordan pengene skal plasseres. Det er selvfølgelig et ansvar jeg kjenner på. Særlig i disse dager hvor aksjekursene svinger mer enn vanlig, sier Støle.
Slik fungerer fond:
Fondssparing er en måte å spare penger på.
Det finnes forskjellige typer fond, som investerer i ulike verdipapirer med ulik risikoprofil. Jo høyere risiko, jo høyere forventet avkastning over tid.
Aksjefond har høyere risiko, men også høyere forventet avkastning enn obligasjonsfond.
Hvis man putter penger i et aksjefond, blir de fordelt på 40-60 aksjer, og man får dermed eksponering mot en rekke forskjellige selskaper.
Over tid vil verdien på penger følge verdien på disse selskapene.
Der verdien på en enkelt aksje kan svinge mye, vil det å være investert i mange ulike aksjer gi det man kaller diversifisering. Slik får man lavere risiko ved å investere i aksjefond enn i enkeltaksjer.
– Hvorfor påvirker USAs økte tollavgifter norske fond og norske aksjemarkeder?
– Det påvirker norske fond, fordi norske fond er investert i en del norske selskaper som for eksempel selger varer til USA. Når det da blir toll på de varene, så blir de varene dyrere for amerikanske konsumenter, og de vil da, alt annet like, ha råd til færre av de varene. Færre varer til kundene, og det vil være negativt for selskapenes inntjening, sier Tiril Flørnes Støle.
Kilde: SNL, Tiril Flørnes Støle og Hans Thrane Nielsen i Storebrand.
Likevel sier hun at hun ikke føler seg spesielt stresset i jobben på grunn av Trump.
– Det er stort sett «business as usual». Vi visste at aksjemarkedet kom til å svinge mer allerede da Trump ble valgt som president i fjor høst, sier Støle.
Opp og ned
Forrige uke var det store svingninger i markedet. Dette skyldes i stor grad økt usikkerhet etter de annonserte tolltariffene fra USA mot resten verden.
Aksjekursene falt fordi det var flere som ønsket å selge aksjer enn det var som ønsket å kjøpe, og selgerne måtte dermed ned i pris, forklarer Stølen.
– Det ser jo dramatisk ut det fallet som har vært. Men børsen hadde vært veldig sterk i forkant, og har nå hentet seg noe inn igjen.
Over tid er det verdien av selskapene som bestemmer kursutviklingen til aksjene og dermed fondets avkastning.
Selv investerer Støle i fondet hun forvalter og føler seg trygg på at det fortsatt er gunstig å ha pengene sine i fond på lang sikt.

– Det er derimot umulig å si om børsen skal opp eller ned på kort sikt og dermed om man burde kjøpe, holde eller selge fondene sine i dag hvis man har en kort investeringshorisont. For hvem vet om Trump sier noe i kveld som vil endre forutsetningene, sier hun, og fortsetter:
– Men historikken tilsier at det man burde gjøre i denne type situasjoner, er å sitte i ro. I hvert fall ikke selge i panikk, sier hun.
Hun påpeker at folk har en tendens til å selge når ting ser veldig mørkt ut, og kjøpe igjen når det ser lyst ut. Det er ikke så lurt, mener Støle.
– Hvis du gjør det, er det fare for at du selger på bunn og kjøper på topp. Og da får du dårligere avkastning. Så det beste å gjøre er å sitte stille i båten, sier fondsforvalteren.
– Som å gå på en lang fjelltur
Aksjemegler Jan Petter Sissener forteller at han føler på et økt press, usikkerhet og et marked som er uforutsigbart og umulig å regne på.
– Jeg hater å tape penger for kundene og har en utfordrende tid, forteller han til TV 2.

Robert Næss er investeringsdirektør i Nordea. Han forteller at han på sin side blir mer engasjert av det svingende aksjemarkedet.
– Trump styrer mye og sier mye. Vi vet at han ikke alltid mener det, men sier ting for å forhandle. Det er krevende å analysere hva som blir virkelighet og ikke, sier Næss til TV 2.

Han forklarer at de alltid kjenner på ansvaret i å ta vare på folk sine penger.
– Det er som å gå på en lang fjelltur. Man forbereder seg litt i forkant på at det skal komme dårlig vær. Vi setter sammen en portefølje. Det viktigste er det vi gjør i forkant.
– Spent
Hans Thrane Nielsen er senior porteføljeforvalter i Storebrand – altså samme selskap som Støle jobber i. Også han merker seg at aksjemarkedet har svingt litt ekstra i det siste, som en konsekvens av Trumps politikk.
– På kort sikt opplever vi en liten endring i verden, der man går fra å være opptatt av frihandel, til at Trump og USA nå er opptatt av å handle mindre med andre land, forklarer Nielsen.
– Den endringen vil gjøre at mange bedrifter blir usikre på hva som kommer til å skje, og hva de må betale av toll for å handle med hverandre. Derfor blir det litt mer svingninger på børsene enn hva vi har vært vant til på 2020-tallet, sier han.

Selv om jobben hans har blitt mer krevende med Trump i presidentstolen, mener han det ikke er grunn til panikk.
– Vi har opplevd uro før, så dette er en del av jobben. Vi prøver å tenke litt annerledes og være smarte på en litt annen måte enn vi var for et par år siden, sier Nielsen.
Han peker på flere andre politiske hendelser som har hatt utslag på aksjemarkedene: Krigen i Ukraina, Koronapandemien og EU-avstemninger.
– Foreløpig syns jeg ikke dette er veldig mye annerledes enn andre store hendelser. Sånne hendelser kommer og går. Og så må vi prøve å forholde oss til det på best mulig måte, sier han.

– Hvordan er det å ha ansvar for folks sparepenger i en slik tid?
– Det er greit, siden dette er en jobb mange av oss har gjort i mange år. Det er klart det kommer enkelte dager i året som er litt gufne. Store børsfall gjør at du sover litt dårligere. Men på lang sikt går dette helst bra, og det har vært veldig riktig i lang tid å være investert i aksjer og aksjefond, sier Nielsen.
På spørsmål om folk har grunn til å være bekymret for aksjene sine, svarer fondsforvalteren at man alltid tar en risiko i aksjemarkedene.
– Jeg er i hvert fall spent. Men det må ikke være mer bekymringer enn man kan sove godt med, sier han.
Hvis han skal gi ett fondssparetips anbefaler han å sørge for å investere penger i flere fond som fokuserer på ulike ting.
– Putt eggene i litt forskjellige kurver, sier Nielsen.