Astrid Øyre Slind (37) sa nei til landslagstilbudet fra Norges Skiforbund. Nå åpner hun opp om dragkampen i kulissene.
Mikal Emil Aaserud, VG
Publisert: 09.05.2025 18:51
Det har nemlig vært spill og forhandlinger om hva som skjer med Slind, for eksempel hvilke sponsorer hun skal fronte til hvilken tid, forteller langrennsstjernen og hennes trener Chris Jespersen.
Og konklusjonen deres om forbundets krav denne våren er:
– Det er et urimelig krav, slår Slind fast, som i dette intervjuet også vil understreke at hun blir godt mottatt av forbundet når de er på tur gjennom vinteren.
Slind gjorde seg for øvrig godt bemerket med dette proteststuntet da sesongen var over:
Slind har vært blant Norges beste distanseløpere på damesiden i tre sesonger på radNorges beste distanseløpere på damesiden i tre sesonger på radSlind har mange pallplasser i verdenscupen, seier i verdenscupen og mesterskapsmedaljer for Norge..
I den perioden har hun vært løper på privatlaget Team Aker Dæhlie.
Men når hun blir tatt ut på landslaget for å representere Norge, i for eksempel verdenscup eller mesterskap, må hun ikle seg Norges Skiforbunds klærmå hun ikle seg Norges Skiforbunds klærSlik reglene er må du for eksempel ta på deg riktig bekledning (forbundsklær) idet du reiser fra flyplassen til verdenscup og kan bruke noe annet først når du har kommet hjem igjen fra representasjonsoppdraget..
Mellom de periodene hun representerer landslaget, har Slind kunnet fronte Team Aker Dæhlies sponsorer.
Suksessduo
Astrid Øyre Slind og trener Chris Jespersen
Denne våren ønsket forbundet å endre på det, forteller Slind og Jespersen, som sier dette om forhandlingene som faktisk fortsatt pågår:
- Norges Skiforbund kunne akseptere at Slind er Team Aker Dæhlie-løper frem til sesongens første skirenn (i november).
- Deretter måtte hun akseptere samme reklameregler som andre uttatte landslagsløpere resten av sesongen. Det vil si bruke forbundets tøy og sponsormerker i alle offisielle sammenhenger i et halvt år i strekk frem til sesongslutt.
- Hun skulle ikke få lov å vise frem Team Aker Dæhlies sponsorer i denne halvtårsperioden, var forbundets forslag. Forbundet ønsket også at Slind skulle gå i forbundsklær dersom hun skulle gå langløp.
VG har sendt Slinds kritikk og historie om forhandlingene til Norges Skiforbund ved daglig leder Cathrine Instebø og styreleder Torbjørn Skogstad. Vi har også blant annet spurt hvorfor hun måtte skrive søknad for å stå utenfor og om andre utøvere, som Johannes Høsflot Klæbo, måtte gjøre det samme da han valgte å droppe landslaget. VG har enn så lenge ikke fått noe svar.
Det er dette Slind kaller urimelig.
– Det er Team Aker Dæhlie som betaler for samlinger, lønn, trener og hele opplegget. Så skal de komme inn og skumme fløten den viktigste delen av sesongen? De skal få all PR, reklame og slå seg på brystet og si at jeg er landslagsløper da? spør Slind engasjert og fortsetter:
Er du enig med Astrid Øyre Slind at Norges Skiforbunds krav er urimelige?
Nei, dette må hun akseptere.
Ja, disse kravene fremstår urimelige.
Det er vanskelig å ta stilling til.
– Det handlet om at forbundet skulle ha monopol fra første skirenn og hele veien til sesongslutt. Det går jo ikke.
Hun er tydelig på at representasjonsavtaler i gitte tidsperioder som verdenscuphelger eller mesterskap er veien å gå.
Det gjør hun med glede også, forteller Slind, ettersom det er forbundet som finansierer det.
– Men så må jeg fronte sponsorene til Team Aker Dæhlie mellom de rennhelgene og bidra så godt jeg kan hvis de skal få noe utbytte. Det er jo viktig når jeg er en profil i det laget jeg faktisk er på og det ser jeg at har en verdi.
Saken har faktisk ennå ikke fått en slutt. Slind rister litt på hodet i sofaen til hovedsponsoren sin.
– Diskusjonen er dessverre ikke ferdig. Jeg måtte blant annet skrive en søknad om hvorfor jeg ikke skulle være på landslaget og dermed få fritak… Jeg skjønte ikke det helt.
Astrid Øyre Slind
Team Aker Dæhlie-utøver
Hun fortsetter:
– Så skulle den søknaden opp til behandling i langrennskomiteenlangrennskomiteenLangrennskomiteen er styret i norsk langrenn.. Så skal de avgjøre hva som skulle skje videre – og nå vet jeg ikke hva som skjer, sier Slind.
Damen fra Oppdal sier imidlertid at Skiforbundet også forstår at en slik løsning forbundet selv skisserte i forhandlingene ikke fungerer.
– De er interessert i å finne en god løsning. Det vil også Team Aker Dæhlie.
Jespersen skyter så inn. Han har selv vært landslagsløper før han ble trener for Slind i privatlaget.
– Jeg føler det blir noe helt annet med dem som har gått gradene i Norges Skiforbund, de som er et produkt av forbundet. Men Astrid har aldri vært det. Hun har vært på et U23-lag i forbundet før hun ble kastet ut derfra etter ett år.
Han fortsetter:
– Det er dette laget her, med disse eierne, som har bygget henne opp. Det holder ikke at forbundet bare kommer og sier at «nå er markedsverdien din så stor at nå skal vi ha deg». Det holder ikke, gjentar Jespersen.
– Det blir veldig tydelig at det er markedsverdien som styrer det, sier Slind.