På boligjakt eller lyst til å selge unna leiligheten?
Da bør du vite at det er nye regler å forholde seg til.
Fra og med 1. juli trer en ny eiendomsmeglingslov i kraft.
Det nye regelverket inkluderer nye tiltak mot «kupping», altså at man går direkte til selger med et bud før den åpne budrunden begynner.
Det blir også slutt på hemmelige bud, hvor man frem til nå kunne kreve at andre interessenter ikke får lov til å vite om det.
Ekspertene er klar på hvem som er de store vinnerne og taperne.
– Veldig glade
Eiendomsmegler og salgsleder i Nordvik, Vemund Thorkildsen, tok i mot over hundre interesserte kjøpere på visning på Frogner i Oslo mandag ettermiddag.
Renoveringsprosjektet er ettertraktet, men fra nå av er det ingen av interessentene som kan legge inn hemmelige bud.

– Dette er en klassisk leilighet som ville fått lukkede eller konfidensielle bud tidligere.
– Hva tenker du om den lovendringen som trer i kraft i morgen?
– Vi i bransjen er veldig glade for at det nå er slutt på konfidensielle bud, for da har du hatt utfordringer med at noen går inn og prøver å kuppe en budrunde når den først er i gang. Det har bare skapt misnøye, så bransjen er glad for at det blir slutt på, sier han.

Renate Christina Vik, en av de fremmøtte på visningen mandag ettermiddag, synes det er veldig fint at det ikke lenger vil være mulig å komme med hemmelige bud.
– Da vil alle få de samme mulighetene med tanke på å komme med bud, og at leiligheten ikke blir kuppet før man får mulighet til å legge inn et bud, sier hun til TV 2.
Dette går lovendringen ut på
Fra 1. juli skjer det flere endringer i eiendomsmeglerloven. Det innebærer blant annet følgende:
- * Forbud mot hemmelige bud. Det vil ikke lenger være mulig å gi hemmelige bud som andre budgivere ikke får vite om. Det vil fremdeles være lovlig å kuppe en eiendom, men meglere får en tydelig plikt til å fraråde selger å ta imot bud direkte fra budgivere.
* Strengere krav til meglere. Krav om egnethet skjerpes for eiendomsmeglere. Det blir også nye krav om å opplyse om meglers bindinger i salgsoppgaven.
* Flere sanksjonsmuligheter for Finanstilsynet. De får nye verktøy for å følge opp manglende etterlevelse av regelverket.
Kilde: Regjeringen.
Slitt med å håndtere det
Boligekspert og professor ved BI og Universitet i Agder, Tore Bråthen, forklarer at dette er en etterlengtet lov.
– Dette gir meglere muligheter for å holde en mer ryddig budrunde enn tidligere. Å akseptere hemmelige bud, det er noe mange ser på som en uting, sier Bråthen til TV 2.
Han mener lovendringen er spesielt viktig for eiendomsmeglerne.
– Hemmelige bud har vært med på å forkludre hele budgivningen og gjør det veldig vanskelig for meglere å håndtere budgivning.
– Meglere er jevnt over gode til å håndtere budgivning, men hemmelige bud har vært noe de ikke har klart å få ordentlig tak i, fortsetter han.

Skapt mye trøbbel
Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl Geving, er utrolig glad for det nye regelverket.
– Hemmelige bud er en måte å omgå dagens lov på, som skaper frustrasjon hos både selgere og andre interessenter enn de som legger inn hemmelige bud, sier Geving til TV 2.

Han mener de største forskjellene vil være mer åpenhet i markedet, mindre frustrasjon hos kjøpere og selgere og en enklere jobbhverdag for eiendomsmeglerne.
– Vinnerne er de som skal kjøpe bolig og de aller fleste som skal selge bolig. Dette er et hull i loven som nå tettes, sier Geving og fortsetter:
– Taperne er de som har benyttet seg av dette, og i den grad mister muligheten til å snike.
Han påpeker riktignok at det er et mindretall som driver med hemmelige bud.
– Men de få som har drevet med dette, har skapt mye trøbbel. Så jeg syns ikke synd på dem. Det er bare rettferdig.
Greving tror ikke det vil ha stor effekt på boligprisene, men kanskje en liten effekt.
– Det kan føre til at selger får en dårligere pris. Det er jo det som er intensjonen til de som driver med hemmelige bud. Samtidig vil det flere budrunder som igjen kan presse prisen opp.