Smerte­full tannlege­behand­ling

9 hours ago 3



Lokalsamfunn vil rammes. Men det er neppe noen vei utenom å sentralisere den offentlige tannhelsetjenesten i Agder.

Fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft foreslår å legge ned 18 tannklinikker i Agder. Foto: Henrik Ihme

Det er fylkeskommunen som har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten. Og nå foreslår fylkeskommunedirektør Tine Sundtoft å kutte betydelig i antall tannklinikker. Forslaget går ut på å gå fra 28 til 10 tannklinikker i Agder.

Det er ikke rart at dette skaper reaksjoner. I en første meningsutveksling i fylkestinget tidligere denne uken var Thor Jørgen Tjørhom (Sp) bekymret for distriktene. Han frykter at nedleggelsen av så mange tannklinikker vil gå utover de mest grisgrendte strøkene i Agder.

På en måte har han trolig rett. Dagens 28 tannklinikker ligger spredt rundt om i mange bygder og kommuner. Fra Sirdal i vest, via Iveland, Vegårshei og Åmli, for å nevne noen få. Det er fortsatt ikke klart hvor de ti foreslåtte klinikkene skal ligge, men det er foreslått plasseringer basert på innbyggertall. Konkret dreier dette seg om Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Sørlandsparken, Vågsbygd, Hunsøya, Setesdal sør, Setesdal nord, Mandal og Lister.

Dette betyr en sentralisering.

Det er også en sentralisering som kommer på toppen av tilsvarende prosesser på andre områder. Fylkeskommunen er i gang med sammenslåing av videregående skoler. Og mange kommuner i landsdelen er i gang med nedleggelser av grunnskoler.

Alt dette er vanskelig og krevende. Men det er også resultat av en ny virkelighet. Den består av strammere økonomiske rammer, men først og fremst av begynnende mangel på kvalifiserte fagfolk. Det fører igjen til behov for å samle ressursene om færre enheter. For å gi innbyggerne best mulig tjenester.

Dette er også en del av den virkeligheten som gjør det nødvendig å redusere antall fylkeskommunale tannklinikker. Fylkesdirektør Knut Lindland sa det på denne måten i diskusjonen i fylkestinget: «Den store gevinsten med denne omstillingen er ikke økonomi, det er gode og likeverdige tjenester til alle våre egder.» Og de aller fleste egdene vil i henhold til det nye forslaget tross alt få en reisevei på maks tre kvarter.

Diskusjonen om denne saken skal pågå fram til juni. Da fatter fylkestinget sitt endelige vedtak. Men det er ikke den beste løsningen for Agders innbyggere å ikke gjøre endringer.

Read Entire Article