Snart kan dette bli gratis

4 hours ago 2



Lei av å betale for håndbagasje på fly? Om ikke lenge kan det være historie.

 Dag Fonbæk / VGFår Foto: Dag Fonbæk / VG
Oppdatert tirsdag 1. juli kl. 13:54
  • EU kan snart vedta en regel som inkluderer håndbagasje i flybilletten.
  • Flyselskapene må muligens endre praksis etter stort flertall i EU-komité.
  • Regelendringen kan vedtas allerede i juli, men implementeringen kan ta tid.
  • Norwegian har valgt å ikke kommentere før en endelig beslutning er tatt.

Det har over lengre tid pågått en kamp mellom de europeiske flyselskapene, internasjonale forbrukerråd og EU knyttet opp mot hvorvidt håndbagasje skal være inkludert i prisen av flybilletten.

Flyselskapene har ønsket å beholde den nåværende ordningen hvor de selv bestemmer praksis. De aller fleste selskap løser det ved at hver enkelt passasjer må betale for å få med seg håndbagasje, også hos Norwegian, SAS og Widerøe.

EU har på den andre siden ønsket en universell endring som gjør at håndbagasje opptil syv kilo er inkludert i billetten. Nå går det mot endring,

 Forbrukerrådet / ForbrukerrådetThomas Iversen er positiv til den potensielle endringen som er på trappene. Foto: Forbrukerrådet / Forbrukerrådet

Thomas Iversen er fagsjef i Forbrukerrådet og har fulgt prosessen rundt det nye lovverket tett.

– For passasjerene vil det kunne bety enklere bestillingsprosess. Det kan bli litt enklere å forholde seg til. De som flyr lettest vil nok få en negativ økning, i form av økt pris sammenlignet med i dag.

Hva synes du om den potensielle endringen?aHar det ikke alltid vært sånn?bDet er på tide, men jeg synes ikke prisen burde øke.cJeg betaler gladelig litt ekstra for at håndbagasjen er inkludert i billetten.dJeg flyr ikke.

Stort flertall

Tirsdag 24. juni foreslo EUs transport- og turistkomité at forslaget skal innføres og sendte det videre til parlamentet med 38 mot to stemmer. Det vil si at det nå er opp til medlemslandene i EU å fatte en endelig beslutning og etter alle solemerker vil den nye regelen innføres.

Iversen er positiv på forbrukernes vegne.

– Det er riktig at vi har jobbet for dette. Problematikken ligger i at det har vært et EU-regelverk som ikke har blitt fulgt. På så måte er det positivt at det nå blir lagt på en linje som alle skal følge.

Den nye regelen kan vedtas så tidlig som i løpet av juli måned, men implementering av regelen kan fortsatt være et stykke unna.

Spansk press

Endringen kommer i kjølvannet av press fra spanske myndigheter mot budsjettselskapenes praksis, men også press fra forbrukerråd og passasjerene selv. Dette har ført til at EU har sett seg nødt til å ta grep på området.

– Det har vært en lang prosess i mange år for å justere regelverket. Første utkast til revisjon kom allerede i 2013, sier Iversen.

Les også: Syv flyselskap anklages for ulovlige gebyrer på håndbagasje

Iversen peker på at det i saker som dette er mange parter som ønsker å bli hørt, og at det av den grunn vil være naturlig med trenering. Både fordi man rett og slett ikke blir enige, men også fordi at alle ønsker best mulig løsning for seg selv.

– I denne omgangen har det som tidligere vært flere punkter som har vært diskutert. Ting har blitt tatt inn og ut hele veien, i et forsøk på å lage et nytt regelverk som er tilpasset dagens rettspraksis, og for å balansere hensynet til forbrukere og bransje.

 Espen Braata / VGHer blir det kanskje færre kofferter fremover. Foto: Espen Braata / VG

– For å sikre at forbrukerne i EU har et godt og forutsigbart rammeverk når de kjøper flybilletter, er det ikke tilstrekkelig å la markedet og konkurransen sikre at forbrukeren blir godt behandlet. I slike tilfeller risikerer vi en svekkelse av rettighetene, og da er det viktig at den grunnleggende forbrukerbeskyttelsen kommer inn i lovverket.

I tillegg til oppdatert lovverk gjeldende for bagasje, påpeker Iversen at det i samme bolk har kommet en konkret liste over situasjoner hvor flyselskapene kan få fritak fra ansvar.

– Det har også kommet en punktliste over hvilke hendelser som ansees som så ekstraordinære at flyselskapene ikke lenger er ansvarlig for å betale kompensasjon for forsinkelser eller innstillinger. Dette er endringer som bør redusere antallet konflikter og tvister gjennom rettsvesenet, påpeker Iversen.

VG har vært i kontakt med Norwegian, som opplyser at de ikke ønsker å kommentere den potensielle endringen før det er endelig vedtatt.

Read Entire Article