Snødybdene vi ser på Geilo nå, har vi ikke sett maken til de siste 70 årene

1 month ago 69



  • Isak Slettebø

Snødybdene vi ser på Geilo nå om dagen, har vi ikke sett maken til de siste 70 årene i begynnelsen av mars, skriver Isak Slettebø. Bildet er fra Geilo i 2008. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe, NTB

Publisert: 06.03.2025 06:00

Fem forskere fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt skriver i et debattinnlegg i Aftenposten at det er lite snø i store deler av Sør-Norge, og svarer på min kritikk av SeNorges snøkart.

De har rett – jevnt over treffer SeNorge godt. Men det er påfallende at ti av de normalt sett mest snørike stasjonene på Østlandet nå senvinters stort sett har mer snø i virkeligheten enn hos SeNorge. Det kan være mange grunner til dette.

Snødybdene vi ser på Geilo nå om dagen, har vi ikke sett maken til de siste 70 årene i begynnelsen av mars. Både Geilo og Bjørnholt har tapt rundt en måned med skiføre på et par generasjoner. Heldigvis er det fortsatt tre-fire måneder igjen, ut fra de siste 15 vintrene, skriver Slettebø.

Modellen kan til og med være mer representativ for området rundt disse stasjonene enn stasjonene selv. Eventuelt kunne modellen i år ha bommet noe på snøvinteren i viktige, snørike strøk av Østlandet. I så fall skulle det kanskje være 15–20 cm mer snø i disse områdene.

Tilsvarende skjedde også i 2020, den mildeste vinteren vi har registrert, og ifølge NVE den mest snørike. Da lå SeNorges modell også for lavt på de samme stasjonene, spesielt målt i avvik fra normalen.

Flomvarselet fra 28. mai 2020 traff riktignok bra, men da var forskjellen mellom observasjoner og SeNorge jevnet ut.

Read Entire Article