Kortversjonen
- Noen elever fra Bardufoss var innesperret under snøen da de sov i en snøhule
- De ble innesperret da snøhulen kollapset
- Alle fremtidige friluftsturer på skolen er midlertidig stanset etter hendelsen
- Rektor sier at det vil gjort en grundig gjennomgang av tiltak
Natt til onsdag forrige uke var Heine Fosli (16), og 23 andre førsteårselever fra idrettslinjen på Bardufoss videregående skole, ute for å overnatte i fjelltraktene i Bardufoss.
Men natten endte dramatisk.
– Lars holdt meg i hånden, snakket til meg og dro meg tilbake da jeg blacket ut.
– For jeg kom meg ingen vei, jeg hadde mistet følelsen i benene, og Lars sier at jeg blacket
ut tre ganger underveis. Jeg var også̊ livredd, og jeg var sikker på at jeg skulle dø da tiden bare gikk, uten at noen kom til for å hjelpe, sier Fosli.Turen skulle opprinnelig gå til en annet område, hvor alle elevene skulle slå leir ute. Men på grunn av dårlig vær valgte lærerne å kutte distansen.
De som ønsket kunne overnatte i telt. Turfølget hadde også tilgang til innendørsfasiliteter i en hytte.
Heine var én av fem som sov i en egengravd snøhule.
Men med tung snø, vind og dårlig vær var det en strabasiøs jobb. Etter et besøk inne i hytta, for å få̊ varmen i kroppen, gikk gjengen til snøhulen for å ta kvelden.
Gjengen merket imidlertid at natten ikke ville bli av det tørre slaget.
Men etter hvert fant gjengen roen. Klassekameraten Lars Nysted lå nærmest Fosli.
Plutselig skjedde det som ikke skulle skje:
– Jḛg våknet, og kjente raskt at jeg ikke var i stand til å røre meg. Jeg hadde også̊ masse snø over ansiktet, men Lars kom til og hjalp meg med å fjerne snøen her.
– Nytteløst
Fire av guttene var i stand til å bevege seg, men det viste seg å være nytteløst å komme seg ut. Heine lå begravd under snøen.
– Vi prøvde vel å grave i fem til ti minutter. Men det var nytteløst, for det var klink is og helt hardpakket overalt, sier Sondre Olsen-Ekanger. Han er stebroren til Fosli, og var også i snøhulen.
Elevene klarte ikke å få kontakt med lærerne. En av guttene holdt kontakt med 113-sentralen.
Etter hvert klarte de å få kontakt med en medelev gjennom telefonen. Hun varslet lærerne, som etter hvert kom ut til den kollapsede snøhulen.
– Jeg så hånden til Heine utenfra, men skjønte jo ikke hvor alvorlig det var og at Heine lå nesten helt begravd under der, sier Sunniva Wassbakk, som var den første som gjengen fikk kontakt med.
Stanser fremtidige friluftsturer
I etterkant av hendelsen har Bardufoss videregående skole besluttet å midlertidig stanse alle fremtidige planlagte friluftsturer.
– Vi setter i gang en grundig gjennomgang av hele hendelsesforløpet, og vil samtidig evaluere skolens gjeldende rutiner og sikkerhetsprosedyrer knyttet til turer og aktiviteter utenfor skolens område, sier rektor Kristin Otnes Aspmo i en pressemelding.
Målet er å identifisere og iverksette nødvendige tiltak for å øke sikkerheten og forhindre lignende hendelser i fremtiden.
– Elevenes trygghet er vår høyeste prioritet, og vi tar denne situasjonen svært alvorlig. Vi vil holde alle berørte parter – elever, foresatte og ansatte – fortløpende informert om prosessen og eventuelle endringer.
Etter hendelsen ble Heine og en annen elev fraktet ned og tatt hånd om av foresatte. For 22 andre elever fortsatte turen videre.
I ettertid ble det arrangert foreldremøte for de involverte.
– Vi mener også̊ at det var svært uheldig at turen ikke ble avbrutt etter denne hendelsen. I ettertid har guttene heldigvis fått god hjelp fra kriseteamet i kommunen for å komme i gang med bearbeidingen av det som var en veldig traumatisk opplevelse, sier Eivind Olsen.
Han er far til Sondre og stefar til Heine. Olsen håper at det som har skjedd fører til at rutiner og vurderinger ved slike turer blir bedre i fremtiden.
Bestefar Rolf Johansen har også uttalt seg etter snøhulehendelsen. Han mener kommunen må ta saken på alvor.
Rektor Aspmo erkjenner overfor Folkebladet at de ansatte ikke oppfattet alvorlighetsgraden i begynnelsen.
– Beskjeden ledelsen fikk fra lærerne var i utgangspunktet at det sto bra til med elevene, men vi forsto utover dagen onsdag at hendelsen var mer alvorlig enn det vi hadde hatt inntrykk av tidligere, sier hun.
– Var det trygge nok rammer fra skolens side rundt denne overnattingen?
– Ja, vi mener det, for både en risikoanalyse og ei ferdsmelding var levert inn, godkjent og gjennomgått av ledelsen. Men turen ble altså endret og kortet ned på grunn av værmeldingen, og avgjørelsen som ble tatt var da at det skulle slås leir ved skihytta for å ha tilgang til denne.