«Snurrer på tissen» i reklamevideo – ble for sterk kost for Instagram

10 hours ago 5



– Det er lett provoserende humor. Jeg skjønner at noen tenker «hva er dette for noe»?, sier Ester Conings Vanvik til NRK.

Hun er lektor i strategisk kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania og nettopp sett de nyeste reklamevideoene til Antidoping Norge.

Der får man blant annet se en sladdet video av gutter som tisser på hverandre i en treningsgarderobe, samt en seanse hvor én av guttene gjør såkalt helikopter med tissen.

en kvinne i dress

LEKTOR: Ester Conings Vanvik ved Høyskolen Kristiania tror kampanjen kan provosere.

Foto: Høyskolen Kristiania

– Man kan oppfatte at det er litt på kanten for å få reaksjoner, mener Vanvik.

Se reklamevideoen her:

– Liberalt dopingforhold

Kampanjen har som mål å «dempe normaliseringen av dopingbruk i målgruppen», i tillegg til at de ønsker å gjøre Dopingkontakten mer kjent.

– Vi ønsker å engasjere unge gutter mellom 14 og 21 år som er opptatte av trening, og som vi anslår at er i risikogruppen for bruk av dopingmidler.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

SJEF: Anders Solheim i Antidoping Norge er bekymret for økt dopingbruk hos ungdom.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Det sier daglig leder hos Antidoping Norge, Anders Solheim.

Organisasjonen mener at det er en tendens i samfunnet at særlig unge gutter har et mer liberalt forhold til dopingmidler.

– Mange er opptatte av kropp og hvordan de ser ut. Da kan man bli fristet til å bruke anabole stoffer eller andre dopingmidler. Det er uheldig på lang sikt og kan ødelegge helsen, sier Solheim.

Økt aksept

Han får støtte av forskningen.

En norsk studie fra i fjor viser at ungdom har større aksept for bruk av dopingmidler for å øke muskelmassen (18 prosent) eller gå ned i vekt (19 prosent), enn for å prestere bedre i sport (5,6 prosent).

illustrasjonsbilde av en sprøyte

En forskningsartikkel fra 2024 viser at flere unge har økt aksept for doping.

Foto: Reuters

Forskningsartikkelen viser også at ungdom som trener på treningssenter har høyere forekomst, mer positive holdninger og større intensjoner om å bruke dopingmidler enn de som trener i idrettslag.

– Vi må dempe normaliseringen av ulovlige preparater og dopingmidler i ungdomsmiljøer. Skal vi lykkes med det, må vi skape oppmerksomhet rundt tjenesten i målgruppa, sier Alexander Mostue, rådgiver i reklamebyrået Morgenstern, som står bak kampanjen.

et portrettbilde av en lys mann

SENSUR: Rådgiver i reklamebyrået Morgenstern, Alexander Mostue, forteller at de har tatt grep for å forhindre sensur på sosiale medier.

Foto: Privat

Han fortsetter:

– Det vi prøver å si er at man ikke skal høre på alt som kommer fra en fyr som synes det er kult å lage helikopter, ler han.

For liten sladd for Instagram

Men det ble for sterk kost for sosiale medier-plattformen Instagram.

Torsdag ettermiddag ble innlegget med reklamevideoen fjernet fra siden til produksjonsselskapet Einar film & fortellinger.

– Plattformene har strenge krav til innhold, og de har ulike krav til sensureringen. Vi har derfor gått flere runder med hver av dem for å sikre at alt innhold fra kampanjen og Antidoping Norge får passere, sier Mostue.

illustrasjonsbilde av Instagram og Meta sin logo

SLADD: Reklamekampanjen ble sensurert av Instagram fra produksjonsselskapets profil, trolig på grunn av for liten sladd.

Foto: AFP

Han understreker at innholdet Antidoping Norge har publisert på sine sider har gått gjennom sensuren.

De ulike sosiale mediene har ulik praksis for hvor mange piksler en sladd må bestå av.

Eksempelvis har TikTok krav om flere sladde-piksler (altså større sladd) enn andre plattformer.

– Kampanjen er derfor på lufta, med ulike uttak i ulike kanaler, sier han.

Publisert 16.05.2025, kl. 15.30

Read Entire Article