Kortversjonen
- Starten på uken byr på deilige temperaturer opp mot 27 grader på Sør- og Østlandet.
- Badegjester nyter varmen, men må dele vannet med maneter som allerede har dukket opp.
- Fra midten av uken slår været brått om med kald nordavind og temperaturfall.
- I Møre og Romsdal og Trøndelag kan det komme snø overraskende lavt for å være mai.
– Vi har tatt oss et bad og la merke til noen maneter, ja, men det var ikke noe problem, sier Julian fra Nederland til VG søndag formiddag. Han og kompisene har fått oppleve en feiring av 17. mai sammen med sin norske venn.
Samtidig som mange på Østlandet nyter sommertemperaturer og bading, er opplevelsen ikke fullt så idyllisk som man kunne håpe.
De første manetene har allerede dukket opp.
Ifølge Tone Falkenhaug, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, gir vårlige varmeperioder som nå, gode forhold for flere manetarter.
– Vi ser allerede økt forekomst av blå manet mange steder langs kysten. De var langt sjeldnere for 10–20 år siden, men har blitt mer vanlige i Norge de to siste årene. Økende havtemperaturer kan være en mulig forklaring, sier Falkenhaug.
Seniorforsker ved Havforskningsinstituttet
Også rød brennmanet, klassikeren, de som blir store og røde, har vist seg flere steder de siste årene.
I norske farvann er det spesielt fire manetarter vi ofte ser om sommeren:
- Rød brennmanet – kjent for sine lange, røde tentakler og smertefulle brannsår.
- Blå brennmanet – en mindre og mildere slektning av brennmaneten, med blålig farge. Fremstår gjerne som hvit, når de er mindre.
- Glassmanet – gjennomsiktig og ufarlig, ofte kalt «månemanet».
- Ribbemaneter – små, geléaktige dyr uten brenntråder; en invaderende art som har økt i antall.
Brennmaneter inneholder en gift som er sammensatt av forskjellige stoffer. Giften frigjøres fra celler i tentaklene, også kjent som brenntrådene.
Falkenhaug minner samtidig om at ingen egentlig ikke har så mye kunnskap eller forskning, og ber publikum bidra til forskning hvis de gjør observasjoner.
– På dugnadforhavet.no kan du sende inn bilder og beskrivelser. Vi får da et bedre bilde av utbredelsen. Det er fortsatt lite forskning på manetbestander i Norge, sier hun.
Og hvis noen bekymrer seg for å bli brent, har hun et enkelt råd:
– Skulle du bli brent, er saltvann det første punktet. Og så kan du lese mer på helsenorge.no, sier Falkenhaug.
Brent av brennmanet? Dette er Helsenorge sine råd
- Skyll med sjøvann. Ferskvann kan bidra til økt frisetting av giftstoffer og bør ikke brukes. Fjern eventuelle brenntråder. Ikke gni med sand eller lignende, da dette også kan føre til økt frigjøring av giftstoffer.
- Senk det eksponerte hudområdet i varmt vann, dusj eller bad i 30–90 min, eller til smerten gir seg. 10–20 minutter er oftest tilstrekkelig. Temperaturen på vannet skal være så varmt som pasienten tolererer, opptil 45oC.
- Hvis den smertelindrende effekten er dårlig kan eventuelt lokalbedøvende salver forsøkes. Unngå bruk av salve på store hudområder.
- Ved systemiske reaksjoner eller vedvarende lokale reaksjoner kan det bli aktuelt med symptomatisk behandling.
Så nyt solen mens du kan, og ta med deg både solkrem og et håndkle – men kanskje også en vindjakke, og et manet-blikk. For det fine maiværet er bare en smakebit på sommeren.
– Det er slett ikke umulig at vi får opp mot 27 grader i starten av uken, sier Håkon Mjelstad, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.
Mandag og tirsdag blir ukevinnere, spesielt på Sør- og Østlandet, hvor det er ventet temperaturer godt over 25 grader.
– Også Vestlandet får sol, men her legger en kald nordavind en liten demper på temperaturfølelsen, forklarer Mjelstad.
I Midt-Norge og nordover blir det også greit, selv om gradestokken holder seg lavere:
– I Trøndelag når vi kanskje ikke helt 20-tallet, men det er brukbart vær. I Nord-Norge får vi skiftende forhold, ikke direkte dårlig, men heller ikke spesielt varmt. Og kulden kommer, sier meteorologen.
For allerede fra onsdag er det slutt på godværet for denne gang. En kald nordavind er på vei.
– Vi får et markant væromslag, som føles veldig plutselig. I løpet av én natt kan temperaturen i Oslo falle med over ti grader, sier Mjelstad.
Og han peker spesielt på torsdag som ukens kaldeste dag for hele landet. Det blir kaldt i hele landet, og i fjellområder – spesielt i Midt-Norge og på Vestlandet – faller snøgrensen overraskende lavt for å være midt i mai.
Nå-18
22°
4.7 m/s
21°
4.9 m/s
18-00
20°
3.6 m/s
18°
4 m/s
00-06
15°
3.1 m/s
12°
2.1 m/s
– I Møre og Romsdal og Trøndelag er snøgrensen svært lav. Det er unormalt på denne tiden, sier meteorologen.
Han har derfor en klar oppfordring:
– Jeg anbefaler virkelig å nyte de få dagene med fint vær nå. Det ligger an til en kjølig og vindfull uke, og overgangen fra sommervarme til kald luft vil merkes godt, sier han.