Et nytt ekspertvitne er kalt inn i håp om å oppklare ett spørsmål. Det er et spørsmål som har hengt i luften i alle de tidligere rettsrundene.
Publisert: 16.05.2025 09:15 | Oppdatert: 16.05.2025 09:27
Kortversjonen
- Et nytt ekspertvitne er kalt inn i Baneheia-saken for å belyse om Jan Helge Andersen kan ha handlet alene.
- Andersen ble dømt i Sør-Rogaland tingrett for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i 2024, men saken er nå anket.
- Professor Annika Melinder vitnet om barns fryktreaksjoner for å vurdere mulige reaksjoner fra ofrene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Jan Helge Andersen mener fortsatt at Viggo Kristiansen var hovedgjerningspersonen bak de grusomme handlingene i Baneheia i 2000.
De to barndomskompisene ble dømt for å ha voldtatt og drept Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i 2000. Kristiansen ble i 2022 frikjent etter å ha sonet 21 år i fengsel.
Andersen ble i Sør-Rogaland tingrett dømt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen i 2024. Han anket dommen og sitter nå tiltalt i Gulating lagmannsrett.
Viggo Kristiansen, som vitnet i saken 29. april, forklarte at han syntes det var tungt å skulle sitte i rettssalen i Baneheia-saken nok en gang.
Nå vil aktoratet ha svar på dette spørsmålet:
Kan Andersen ha voldtatt og drept begge jentene alene?
Hittil uavklart
Det har flere ganger tidligere i rettsrundene blitt stilt spørsmål ved om dette i det hele tatt er mulig. Jentene var to, og aktoratet mener at Jan Helge Andersen var én.
Ville ikke jentene reagert? Skreket? Løpt for å varsle?
Andersens forsvarere, Svein Holden og Celine Krogh Fornes, har stilt spørsmål ved dette.
En video filmet av politiet på åstedet viser jentene slik de ble funnet i skogen. Der kan man se at den ene jenta har hendene på ryggen. Armene ser ikke ut til å være bundet, men en av etterforskerne sier i videoen at det ser ut til at armene er litt «låst» bakpå ryggen av en jakke.
For å komme nærmere et svar har retten hentet inn professor i rettspsykologi, Annika Melinder. Fredag vitnet hun om barns fryktreaksjoner.
Melinder var bedt om å forklare hvordan det er forventet at barn vil reagere i en slik situasjon som jentene sto i, og om det kan forventes at barna ville gjort motstand.
Melinder forklarer at barn i denne alderen kan ha vanskeligere for å regulere følelser i truende situasjoner.
– Det kan føre til at man blir handlingslammet eller at man følger ordre eller direktiv som en form for overlevelsesstrategi eller en form for tilpasning til situasjonen, sa Melinder.
Rettssaken skal etter planen pågå frem til 23. mai.