Språkkravene må stå i stil til arbeidsoppgavene

3 weeks ago 27



Det er urimelig å kreve et så høyt språknivå til assistentstillinger i eldreomsorgen at til og med mange norskfødte hadde slitt med å oppfylle kravene, mener innsenderen. Foto: Shutterstock
  • Ane Rebekka Solberg

    Johannes Læringssenter

  • Rune Endresen

    Johannes Læringssenter

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

DEBATT: Vi takker KrF for svar om språkkrav. Det er viktig at politikere engasjerer seg i en så viktig sak. Uenigheten er nok mindre enn den virker som, men likevel viktig.

Vi er enige i at språk er viktig i eldreomsorgen og i hele helse- og omsorgssektoren. Gode språkferdigheter gir tryggere brukere, og god opplæring er nødvendig. Vi savner derimot kunnskap om hva språknivåene faktisk representerer både blant politikere og arbeidsgivere.

Framover håper vi at kommunene gjør en analyse av arbeidsoppgaver og språknivåer en behøver slik at kravene i stillingsannonsene blir mer differensierte.

Dere tar opp det nasjonale språkkravet i barnehage på B1-muntlig og nivået under i skriftlige ferdigheter. Eksempelet er godt og viser en god analyse av hvilket språknivå en behøver til ulike oppgaver og stillinger. Søker du en stilling som pedagogisk leder, kreves det B2.

Men søker du stilling som assistent, er kravet B1-muntlig. Dette er helt i tråd med hva Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse anbefaler arbeidsgivere å gjøre når de lyser ut stillinger. Utfordringen er at arbeidsgivere, også Stavanger kommune, krever B2-nivå i alle ferdigheter, uansett oppgaver eller stilling i hele den mangfoldige helse- og omsorgssektoren.

B2-nivå skriftlig er et meget høyt nivå som også mange norskfødte hadde hatt problemer med å bestå. Da blir det urimelig å kreve B2 i utlysninger til assistentstillinger eller ringevikar som kokk fordi kjøkkenet befinner seg i et omsorgssenter.

Framover håper vi at kommunene gjør en analyse av arbeidsoppgaver og språknivåer en behøver slik at kravene i stillingsannonsene blir mer differensierte. Samtidig trenger en praksisplasser, mentorordninger og bransjerettet språkkurs.

Da kan en starte i en assistentstilling med B1-muntlig, få opplæring og veiledning på vei mot fagbrev på jobb som helsefagarbeider. B2-nivå er et akademisk nivå et lite prosentantall oppnår. De som klarer det, er nesten uten unntak dem med høyest utdannelse som kommer til regionen vår. Dessverre er det veldig få av disse som søker jobb som assistent på sykehjem. De blir som oftest plukket opp av private bedrifter som ser potensialet før de oppnår B2.

Publisert:

Publisert: 13. april 2025 09:09

Read Entire Article