Sto bak tusenvis av drap, nå er ekspresidenten arrestert: - Jeg gjorde det som måtte gjøres

1 month ago 47



Mens datteren kjemper om makten på Filippinene, ble faren Rodrigo Duterte arrestert. Han anklages for forbrytelser mot menneskeheten.

Da han var president, likte Rodrigo Duterte å provosere. Foto: Bullit Marquez, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 11.03.2025 15:13

Kortversjonen

Fra 2016 til 2022 var Rodrigo Duterte (79) president på Filippinene. Han vakte oppsikt med en nådeløs krig mot narkotika. Tirsdag ble han arrestert.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har anklaget ham for forbrytelser mot menneskeheten. Etter noen timer sa advokaten hans at Duterte satt på flyet til Haag, der domstolen holder til.

I krigen mot narkotika ble rundt 30.000 drept, mange av dem uten lov og dom, skriver The Guardian.

I oktober i fjor ble Duterte avhørt i parlamentet. Da nektet han å innrømme noen skyld:

– Ikke still spørsmål ved politikken min, for jeg ber ikke om unnskyldning for noe. Jeg gjorde det som måtte gjøres, sa han.

Arrestasjonen griper inn i filippinsk politikk, der Dutertes datter spiller en nøkkelrolle.

Dette bildet skal vise Duterte om bord på et privatfly som skal til Haag. Foto: Privat

Det blir i familien

Politikken på Filippinene har lenge vært preget av en liten håndfull familier.

I 2022 ble Ferdinand «Bongbong» Marcos innsatt som president. Han er sønn av den tidligere diktatoren Ferdinand Marcos. Visepresident er Sara Duterte, datter av Rodrigo Duterte.

Da de to stilte til valg sammen i 2022, var det med store vinnersjanser. De politiske partiene er svake. Først og fremst er de redskap for mektige familier. Ved å stille sammen var de ganske sikre på seier.

Men det gode forholdet varte ikke lenge. Det gikk ikke engang ett år før visepresidenten trakk seg fra regjeringen. Presidenten sa at han følte seg lurt etter en valgkamp der visepresidentkandidaten forsikret alle om at de to var venner.

I fjor høst var dette vennskapet åpenbart over.

Da fortalte Sara Duterte at hun fryktet for sitt eget liv. Derfor kontaktet hun en leiemorder som skulle ta livet av Marcos og familien hans. Det skulle være en hevn dersom hun selv ble likvidert av presidentens menn.

«Dette er ingen spøk, ingen spøk», skrev hun på Facebook.

I januar vedtok parlamentet å stille henne for riksrett.

Bongbong Marcos selv har også store, juridiske problemer. Han er ettersøkt i USA. Bakgrunnen er et krav om å betale 353 dollar, 3,8 milliarder kroner, i erstatning til ofrene for farens diktatur.

I tillegg har han uoppgjorte skattekrav fra de siste 40 årene.

Tar oppmerksomheten

Den britiske forskeren Tom Smith skriver i nettavisen The Conversation at maktkampen mellom familiene Duterte og Marcos preger politikken i landet. Det betyr at den fattige befolkningen ikke får politisk oppmerksomhet.

«Landet har store problemer. Denne såpeoperaen er kanskje underholdende. Men den hjelper ikke flomofre med å bygge opp hjemmene sine, eller de tusener av etterlatte etter dem som ble drept av Rodrigo Dutertes regjering», skriver Smith.

Etter at Rodrigo Duterte ble arrestert tirsdag, tok folk til gatene for å be om rettferdighet for ofrene hans. Foto: Basilio Sepe / AP / NTB

Kan påvirke valgkampen

Den 12. mai er det mellomvalg på Filippinene. Arrestasjonen av Rodrigo Duterte kan påvirke valgkampen. Han selv er ordførerkandidat i Davao by, landets tredje største.

Det var i Davao han startet karrieren som politiker. Som ordfører fra 1988 brukte han hardhendte metoder mot kriminelle. Byen ble en av de tryggeste i landet. Men metodene var omstridte.

Sønnen Sebastian er ordfører i byen nå. Datteren Sara har også ledet byen. Med andre ord er styret av byen en familiebedrift.

At Bongbong Marcos ga ordre om å arrestere forgjengeren, kan være politisk lurt. Han svekker den konkurrerende familien.

Under Dutertes presidentperiode trakk Filippinene seg ut av ICC. Men den internasjonale domstolen har sagt at han likevel kan stilles til ansvar for ugjerninger begått før dette året, skriver BBC.

Read Entire Article