– Jeg unner dem det, sier ordfører.

Det nærmer seg 17. mai, og som nordlendingene er vant til, blir det veldig urettferdig vær i vårt langstrakte land.
– Aller best vær blir det sør i Sør-Norge, særlig i Rogaland, Agder og rundt Oslofjorden. Det ser ganske lovende ut i alle fylker sør for Stadt og Dovre, sier meteorolog Isak Slettebø ved Storm Geo.
Varmt og godt i sør
I sør blir det både sol og varmt på nasjonaldagen. Og varmest blir det der det pleier å bli varmt.

– Det kan bli opp mot et par og tjue grader i alle indre strøk og kanskje et stykke ut mot kysten. Steder som Kongsberg, Oslo, Etne, Gulsvik, Lillehammer, Nesbyen og Voss kan bli varme, sier meteorologen.
Og selv om det er over en uke til 17. mai, er det ganske sikkert at prognosene slår til og at du kan gjør klar grillen hvis du bor i sør.
– Hvis ikke alt snur i løpet av helgen, kan du nesten vedde en månedslønn på det, sier Slettebø.
Sludd og snø i nord
Nordlendingene derimot, må belage seg på en betraktelig kaldere og våtere nasjonaldag.
– Aller dårligst blir det i Finnmark. Jo lenger øst, dess dårligere blir det. Der ser det ut som det kan komme både sludd og snøbyger, sur nordavind, og bli to-tre grader, sier Slettebø ved Storm Geo.

Meteorologen trekker fram både Hammerfest, Vardø og hele kysten av Finnmark som steder det blir dårlig vær på 17. mai. Det ser også dårlig ut for tromsøværingene. Men det kan likevel være et ørlite håp for de som bor aller lengst nord, ifølge Slettebø.
– Det skal sies at det i fjor så dårlig ut i nord, og så ble det veldig bra likevel. I Tromsø ble det fantastisk vær og tjue grader. Det forutså vi ikke en uke i forveien. Der bomma vi, sier han, og fortsetter:
– Det er et høytrykk i nærheten, og det må i så fall flytte seg 500 kilometer innen 17. mai. Men det kan jo skje, sier meteorologen.
– Skulle ønske vi slapp vinterklær
Ordføreren i Hammerfest, Terje Rogde, tar værprognosene for 17. mai med fatning.

– Vi bor jo i verdens nordligste by. Vi vet godt hvor vi bor, og dette er helt normalt. Mai pleier å være vekslende, men vi skulle selvfølgelig ønske vi slapp regntøy og vinterklær på nasjonaldagen, sier Rogde.
– I Oslo-området kan det bli over tjue grader. Hva synes dere om det?
– Jeg har bodd mesteparten av livet mitt sørpå, i Oslo, og kjenner værforholdene der. Vi unner Oslo-folket det gode været, og så håper vi på å få noe av det hos oss i juni.
To måneders værforskjell
Ordføreren påpeker at våren i Finnmark er veldig spesiell værmessig.
– Det er jo to måneders forskjell i været mellom nord og sør om våren. Vi har et ordtak her i nord som sier «Hvis skareføret holder til sankthans, blir det en sen sommer».
Ifølge Rogde har flere i Finnmark lagt merke til at fiskemåka ennå ikke har begynt å legge egg i år.
– Vi ser jo etter den om våren. Men i år har den uteblitt, så den vet kanskje litt mer om værforholdene enn oss mennesker og venter til det er trygt å legge egg, sier Rogde, og legger til:

– Hadde vi hatt billigere flyruter hadde vi selvfølgelig tatt oss en tur til Oslo for å nyte en utepils i sola.
– Holder oss innendørs
Selv er han for øyeblikket i Kambodsja og er mer enn varm nok.
– Her er det 38 grader, så vi holder oss i skyggen. Her er det for varmt for en finnmarking.
Ordføreren i Hammerfest har tro på en fin nasjonaldag tross dårlig vær.
– Vi er veldig glade i musikk og kulturinnslag, så vi holder oss innendørs. Vi skal feire 17. mai ordentlig, og det blir hyggelig, sier Rogde.
Tror på en skikkelig baksmell
Selv om det er ventet skikkelig bra 17. mai-vær i sør, ser det ikke ut til at sommeren er kommet for å bli.

– Jeg tror ikke været holder seg. Det snur nesten dagen etterpå, sier meteorolog Isak Slettebø ved Storm Geo.
– Jeg tror det kommer en skikkelig baksmell. Folk kan ikke forvente at godværet trekker ut i det uendelige, sier meteorologen.
Han mener søringene må passe på å nyte sommerværet nå, mens de kan.
– Så fint vær som vi har hatt det nå i mai og de ti kommende dagene, tror jeg ikke vi får i sommer. Da må vi ha et høytrykk som klorer seg fast og gjenoppstår gang på gang. På våre breddegrader er det først og fremst et vårfenomen, sier Slettebø.