Regjeringen har vedtatt at Tonje Brenna (37) er nummer to i rangordningen og statsminister hvis Jonas Gahr Støre er fraværende. Ifølge tradisjonen skulle det vært helseminister Jan Chr. Vestre (38), som er eldst av de to.
Publisert: 17.03.2025 05:33
Kortversjonen
- Statsminister Jonas Gahr Støre har bestemt at arbeidsminister Tonje Brenna er nummer to i regjeringens rangordning. Hun vil fungere som statsminister i Støres fravær.
- Ifølge tradisjonen skulle helseminister Jan Chr. Vestre, som er eldre enn Brenna, vært nummer to i regjeringen.
- Brenna og Vestre er likestilte nestledere i Ap. Rangeringen tolkes av Brenna-tilhengere som at hun er utpekt som Aps kronprinsesse.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det er regjeringen selv som bestemmer rekkefølgen på rangordenen. Nå viser det seg at Ap-ledelsen bevisst har brutt med tradisjonen da de valgte Brenna som nummer to etter Støre.
Statsministerens kontor skriver til Aftenposten: «Tradisjonelt har statsrådene rang etter hvor lenge de har sittet i regjering. Når to statsråder har lik ansiennitet, fastsettes rangen etter alder.»
Tonje Brenna og Jan Chr. Vestre er likestilte nestledere i Arbeiderpartiet. Landsmøtet har derfor ikke rangert disse to.
Tonje Brenna ble født 1. oktober 1987 og 37 år gammel. Jan Chr. Vestre ble født 9. oktober 1986 og er 38 år gammel. Begge har vært statsråd siden Støre-regjeringen ble dannet i oktober 2021.
Ut fra tradisjonen skulle altså Vestre vært Støres stedfortreder, om man forutsetter at en av nestlederne skal ha denne posisjonen.
Brenna vil ikke kommentere rangordningen og viser til Statsministerens kontor.
Statsminister Jonas Gahr Støre overlater til kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse å svare i en e-post:
«Det er opp til regjeringen å bestemme sin egen rangorden og rekkefølge. Ulike regjeringer har de siste tiårene valgt å gjøre dette på ulike måter. Listen vedtas som en kongelig resolusjon i statsråd. Denne regjeringen har besluttet rangen som du allerede har fått oversendt uten noen ytterligere begrunnelse.»
Arverekken
Rangordenen betyr at Tonje Brenna umiddelbart vil ta over som statsminister hvis statsminister Støre av en eller annen årsak skulle fra.
Rangordningen bestemmer også hvor statsrådene sitter i statsrådssalen og regjeringskonferansene.
Samme dag som den rene Ap-regjeringen ble utnevnt 4. februar, vedtok regjeringen i statsråd den interne rangordningen:
1. Statsminister Jonas Gahr Støre
2. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna
3. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre
4. Finansminister Jens Stoltenberg
5. Utenriksminister Espen Barth Eide
6. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård
7. Energiminister Terje Aasland
8. Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery
9. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung
10. Næringsminister Cecilie Myrseth
Brenna og Vestre er blitt trukket frem som to av de mest aktuelle arvtagerne den dagen Jonas Gahr Støre trekker seg som leder i Arbeiderpartiet og partiets statsministerkandidat.
Sentrale aktører i Brenna-leiren tolker vedtaket som et klart signal om at partiets arverekkefølge nå er avklart. Og at Brenna uformelt er blinket ut som Aps kronprinsesse og partiets neste leder.
Likestilte nestledere
Mens Ap har to likestilte nestledere, har Høyre valgt en annen modell: Henrik Asheim er valgt som 1. nestleder og Tina Bru som 2. nestleder. Uten at det stenger en populær politiker som Ine Eriksen Søreide ut av konkurransen om bli neste partileder hvis hun skulle ønske det.
I det daglige arbeidet i regjeringen spiller den interne rangordningen ingen rolle. Men for strateger som tenker lenger frem, til den dagen Støre velger å gå av, blir slike tegn registrert, tolket og formidlet i samtaler mellom partifeller.
Akkurat nå rir Støre på en medgangsbølge. Hvis Ap taper valget og regjeringen må gå av, kan det imidlertid raskt skje endringer: Støre vil da være 65 år og neppe aktuell til å lede partiet inn i stortingsvalget i 2029.
I partiet spekulerer flere sentrale kilder i om han i en slik situasjon vil annonsere allerede på valgkvelden eller på et annet tidspunkt før landsmøtet at han går av som partileder.