Det var på 1950-tallet han opererte i distriktene, støvsugerselgeren.
Han presterte å selge støvsugere på steder uten strøm og til damer som ønsket noe å tørke håret med. Vårherre har et godt øye til den som holder det rent, kunne han berette. En støvsuger er eminent til å fange fluer med, lovet han en gårdskone i Søgne; han startet en fluejakt. Hennes mest intime plagg, som hang til tørk over vedovnen, havnet i støvsugeren.
I 2016 kom storbyselgeren (SBS) til Søgne og Songdalen (S/S). SBS lovet at hvis det ble storby skulle S/S få kommunedelsutvalg med totalt opptil 30 politisk valgte medlemmer, en «skreddersydd nærdemokratimodell», «unik i Norge». Kommunedelsutvalgene skulle være «besluttende organ for saker som dreier seg om kommunedelen» slik at S/S «fortsatt bestemmer i eget hus». Dette er «helt avgjørende» for storby, bedyret SBS.
SBS lovet at storbyen «vil bli mer økonomisk solid enn dagens tre kommuner», og forklarte at Songdalens nei til storby var et ja.
Alt dette, og mer i samme sjangerer, fremholdt SBS – og la det også frem for Stortinget som tvangsnedla S/S med en stemmes overvekt.
SBS lovet at storbyen «vil opprettholde skoler, barnehager, legevakt og helsetjenester som før», ha «skoletilbud der barna bor» og «omsorgsplass til eldre og pleietrengende i sitt nærmiljø».
SBS lovet allbrukshus i Songdalen med «yrende aktivitet» og svømmehall i Søgne der SBS holdt flammende taler i kommunestyresalen, foreslo å bygge ishall i tillegg og det ble ropt halleluja.
SBS skulle «ta det beste fra hver kommune» og «det skal lages en helt ny kommune». En «inkluderende kommune» som ivaretok bygdene.
SBS ønsket representativitet «fra alle deler av kommunen»; storbyens bystyre skulle bestå av 71 medlemmer.
SBS i S/S fortalte om hvor viktig det var at S/S beholdt sine Nav-kontorer (30 årsverk), som hadde nær kunnskap og lokal/tett oppfølging av brukerne og næringsliv. Eksemplifisert ved «gameren» som måtte hentes opp fra sofaen, alenemora med flere barn som ikke kom til Kr. sand sentrum i kontortiden osv. Foraktelig kalte SBS i S/S omsorgsmat til eldre i gamle Kr. sand for «plastikkmat», og hvor betydningsfullt det var for eldrehelsen å beholde kjøkkenene med fersk, duftende mat - frisk salat osv.
Det at S/S skulle «bestemme i eget hus», er i dag forvandlet til at politikere bosatt i gamle Kristiansand suverent avgjør samtlige saker i S/S (utgjør 75% av bystyret). Bystyret ble redusert til 57 medlemmer, opprinnelig forslag var kun 45. Formannskapets faste dialogmøter i S/S forsvant. «Er kliss lik gamle Kristiansand, bare litt større», skrev en frustrert politiker om det som skulle bli «en helt ny kommune».
Økonomien som iflg. SBS skulle bli mer solid, er av storbyledelsen betegnet som så ille at det er «som å stå på en brennende plattform». En konsekvens er at det har haglet med nedleggelser og kutt, og forslag om dette; i S/S nedleggelse av 3 skoler, omsorgstilbud, grendehus osv.
15 av Agders 25 kommuner hadde for år 2024 bedre netto driftsresultat enn storbyen som på flere måter har hatt sølvskje i munnen. Basis var tre kommuner som atskilte hadde god økonomi, tjenester rangert i toppsjiktet og der S/S bl. a. bidrog med kr 217 mill. i disposisjonsfond. Enorme beløp har blitt investert; bruk av store, egne ressurser i mange år, staten har blitt tappet for 7 tilskudd - hvorav kun storbytilskuddet har utgjort 340 mill. I tillegg lovet SBS at sammenslåingen skulle gi «store innsparinger» grunnet «betydelige stordriftsfordeler».
Etter at Kristiansand mfl. ble sammenslåtte, 1.1.2020, har ikke en eneste av landets 357 kommuner ønsket sammenslåing, hvilket forteller om hvor unisont negativt dette anses.
I dag spretter gamerne i S/S opp fra sofaene på egen hånd, alenemødrene osv. kommer enkelt til sentrum til tross for økte bomavgifter, og alle har de fått dispensasjon fra redusert trafikk prinsippet. For når alt av Nav-kontorer i S/S er lagt ned må det vel tolkes slik. Og når også begge kjøkkenene i S/S ble foreslått nedlagte så må det vel oppfattes som om «plastikkmaten» til eldre har fått et kulinarisk løft.
Grovt klanderverdig er det også at en by som innen elektrifisering ligger i tet foran minst 99% av andre byer på kloden, fortsetter sin dyre fanatisme, mens viktige tjenester til eldre og barn legges ned.
Det beste fra hver kommune gjaldt heller ikke brøytestandarden i S/S. Rett etter sammenslåingen ble den redusert, og ytterligere forslag senere, noe som betyr dårligere fremkommelighet og trafikksikkerhet.
Mange i S/S er avhengig av bil. For innbyggere vest i Søgne kan bilkostnaden for et få timers besøk til vårt påtvungne kommunesenter være over kr 650. Og inne i denne bompengefestningen ligger Sørlandet sykehus, Nav-kontoret, Aquarama, regionale kulturkraftsentra m.m; inkluderende for bosatte i sentrum og bemidlede, ekskluderende for distriktene og lavt bemidlete.