Stripene i luften er milliardbutikk for Norge

1 month ago 17



Foto: Stein Bjørge

Du ser dem bare som kondensstriper på himmelen over Norge. Men hos Avinor er flytrafikken milliardbutikk.

Publisert: 01.04.2025 09:39

Kortversjonen

To milliarder kroner. Det er summen AvinorAvinorAvinor AS er et norsk statlig selskap som driver i overkant av 40 flyplasser i Norge. I tillegg eier selskapet radarer, radiofyr, fjernstyrte basestasjoner for flyradiosambandet og kontrollsentraler. Eierskapet forvaltes av Samferdselsdepartementet. har fakturert norske og utenlandske flyselskap i såkalte underveisavgifter fra starten av 2021 og to måneder inn i 2025.

Det viser beregninger Aftenposten har gjort av innbetalinger fra internasjonal flyindustri.

Dette er altså penger fra fly som bare passerer oss. De hverken tar av fra eller lander i Norge.

Og trenden er stigende: Bare i 2024 fikk Avinor inn 585,1 millioner kroner i slike avgifter.

Det er en økning på nær 75 prosent siden pandemiåret 2021.

Men hvorfor velger så mange flyruter over Norge?

Noe av forklaringen kan du se på dette kartet:

Tidlig om morgenen onsdag 26. mars var flyene som er markert på dette kartet, på vei til eller fra Nord-Amerika. Alle disse, og adskillig flere, passerte norsk luftrom denne dagen. Det ga dermed inntekter til Avinor. Til tider kommer flyene i kø. Dette kan man følge live på apper som Flightradar24. Foto: Flightradar24

Lav pris og nærhet til Nordpolen

– Det er attraktivt å fly over Norge fordi vi i europeisk målestokk har en av de laveste prisene på avgiften som kreves inn. Vi ligger også strategisk til nær Nordpolen. Det er korteste vei for fly som skal ta seg fra deler av Europa, hele Asia og Midtøsten, til Nord-Amerika, sier underveisdirektør Tormod Rangnes i Avinor.

Luftrommet som Norge kontrollerer i det såkalte Eurocontrol-systemet, er også gedigent.

I tillegg til å dekke Fastlands-Norge og de kystnære strøkene har vi en sektor som breier seg ut over Nord-Atlanteren. Den strekker seg godt nord for Svalbard og nesten helt opp til Nordpolen:

Hver gang et fly passerer det norske luftrommet, må selskapene betale en avgift. Den er basert på hvor langt de flyr og hva som er maksimalt tillatte lastevekt for flyet. De betaler for å ta imot luftkontroll, trafikktjenester og blant annet informasjon om flyværet på ferden.

Prisingen skjer i henhold til et felles europeisk lovverk. Kostnadene og inntektene er regulert. De kan ikke blandes med andre avgifter eller kommersielle inntekter når de fastsettes.

Slik har utviklingen vært de siste årene målt i norske kroner:

Turkish Airlines er, kanskje noe overraskende, det flyselskapet som betaler mest for underveisavgifter for overflyvninger av luftrommet.

I perioden 2021 og til og med februar 2025 måtte selskapet ut med 240,3 millioner norske kroner.

Flyselskapene Emirates Airline og Qatar Airways følger på de neste plassene.

Høyt på listen er også Air India.

Rangnes opplyser at avgiftene hadde en kraftig dupp under pandemitiden. Da stoppet svært mye av internasjonal luftfart opp.

– Men siden 2021 har trenden vært klart stigende. For overflyvninger er vi er nå langt over det nivået vi var på før pandemien, sier han.

Styres av vær og storpolitikk

Antallet overflyvninger av Norge styres også av vær, vind og storpolitikk.

Det som har hatt størst påvirkning på trafikken de siste par årene, er Russlands storskalakrig mot Ukraina.

– Krigen førte til at luftrommet over Ukraina ble helt stengt. Dermed ble en god del trafikk som i en normalsituasjon hadde havnet over Norge, dirigert lenger sør. Det tapte vi mye avgifter på, forklarer Rangnes.

Så kom det sanksjoner mot russiske flyselskaper fra Europa. Og motsanksjoner fra Russland mot den europeiske flybransjen. Europeiske fly er ikke lenger velkomne i luftrommet over Russland. Det samme gjelder motsatt vei.

– Dette førte til at en del ruter, som dem fra London til Japan, ikke lenger kunne fly store distanser over Russland. Disse flyene gikk gjerne hele Norge på langs før de fortsatte nordøstover. Nå ser vi ikke noe til denne trafikken, sier Avinor-direktøren.

Syv milliarder i totalinntekter

De såkalte underveisavgiftene til Avinor utgjør årlig ca. 1,3 milliarder kroner. Halvparten av dette er for fly som bare passerer.

De mest lukrative avgiftene er flyselskapenes betaling for å bruke norske lufthavner og flysikringstjenester. Samt pengene du som reisende betaler for flybilletten og legger igjen i taxfreebutikken, andre butikker, restauranter, parkering og tilbringertjenester på flyplassene.

Totalbeløpet for alle avgifter Avinor tok inn i 2024, utgjorde rundt syv milliarder kroner.

Read Entire Article