Suspendert skredder beklager etter hoppjuks: – Kommer til å angre resten av livet
1 month ago
34
– Jeg vil beklage til Marius og Johann for den situasjonen de helt uforskyldt havnet i. Jeg beklager også til sponsorer, hoppfamilien og det norske folk, sier Livelten i en pressemelding.
Det er ikke klart hva som skjer videre med hopptrener Magnus Brevig og Livelten, men de er altså begge suspendert på ubestemt tid.
– Det vi gjorde med dressene skulle aldri skjedd og er en handling jeg vil angre på resten av livet. Vi har alltid gjort det vi kan for å optimalisere dressene innenfor regelverket, men juks er helt uakseptabelt, sier sistnevnte.
Det er en suspensjon som begge aksepterer.
– Jeg har akseptert suspensjonen av mitt ansettelsesforhold og vil være åpen og ærlig om alt under granskingen fra NSF og FIS, sier Livelten.
Livelten sier videre at han ikke kommer til å uttale seg om saken før de juridiske spørsmålene er avklart.
Hoppskandalen: Dette har skjedd
Fredag kveld ble landslagstrener Magnus Brevig og skredder Adrian Livelten snikfilmet mens de satt bak lukkede gardiner på Norges systue under VM på hjemmebane. Videoen viser at godkjente hoppdresser ble demontert og manipulert, noe som brudd på reglene.
Foto: Skjermdump @jakubBalcerski / X
Videoklippet fant raskt veien til utenlandske hoppledere og medier, og Polen, Østerrike og Slovenia gikk sammen om å legge inn en protest mot Norge. Den ble først avvist, men etter endt VM-konkurranse, der Marius Lindvik trodde han hadde hoppet ned til sølvmedalje på hjemmebane, gikk Det internasjonale skiforbundet (FIS) grundigere til verks.
De åpnet opp hoppdressene og fant at det var sydd inn et stivere materiale i sømmene, noe som kan gi dressene bedre flyferdigheter. Det er ulovlig. Både Johann André Forfang og Marius Lindvik ble derfor disket.
Foto: Anders Engeland / NRK
Hoppsjef Jan-Erik Aalbu og landslagstrener Magnus Brevig møtte pressen etter diskingen. Begge avviste at det var snakk om juks.
Foto: Terje Pedersen / NRK
Formiddagen etter avsløringen om Norges manipulasjon av hoppdresser, kom FIS med nyheten om at de åpner gransking mot Norge.
Søndag ettermiddag møtte hoppsjef Aalbu pressen igjen. Da innrømmet han at det var snakk om bevisst juks. Han sa samtidig at han ikke hadde visst noe om det, og at dette kom til å få konsekvenser. Landslagstrener Brevig, som var med i videoen, var ikke med på pressekonferansen.
Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK
Forfang og Lindvik sendte ut en pressemelding søndag kveld der de opplyste at de var helt knust, at de aldri ville ha hoppet med dressene dersom de visste at de var manipulert, og at de har hatt full tillit til støtteapparatet.
Mandag morgen offentliggjorde Help, mangeårig samarbeidspartner med norsk hopp, at de trekker seg fra avtalen med umiddelbar virkning. – Det sier seg selv at det ikke er forenlig å ha vår logo på draktene til et lag som jukser, skrev kommunikasjonsdirektør Dag Are Børresen i en E-post til NRK.
Mandag ettermiddag sendte Norges Skiforbund ut en pressemelding med informasjon om at Magnus Brevig og Adrian Livelten er suspendert fra sine stillinger med umiddelbar virkning. Begrunnelsen var at opplysningene som har kommet frem i saken, er så alvorlige at det gir grunnlag for suspensjon av ansettelsesforholdene.
Mandag ettermiddag sendte Hopplandslagets største sponsor, Nammo, ut en pressemelding, hvor de kommer med sterk kritikk. De skriver at Nammos avtale med Norges Skiforbund (NSF) er ikke sagt opp, men at deres logo vil ikke synes på landslaget inntil videre.
Mandag ettermiddag møtte den nå suspenderte landslagstreneren Marius Brevig et samlet pressekorps. Der fortalte Brevig at han støttet avgjørelsen om å bli suspendert, og innrømmet å ha jukset. Han la seg også flat og uttalte at han angret.
Mandag kveld uttalte den nå suspenderte skredderer Adrian Livelten seg for første gang gjennom en pressemelding. Der kom han med en unnskyldning og fortalte at han ville angre på handlingen resten av livet.
Tre personer skal ha stått bak
Det har siden lørdag stormet mot det norske hopplandslaget etter at en video av Brevig og Livelten sirkulerte, hvor de angivelig sydde på en hoppdress som allerede var klarert.
Magnus Brevig, som er landslagstrener for hopperne, la seg flat mandag ettermiddag.
– Jeg har samtykket til en suspensjon. Det synes jeg er klokt, sier Brevig.
Hopptreneren forklarte videre hva de gjorde med dressene i syrommet.
– Det vi har gjort, er å manipulere eller modifisere hoppdressene på en sånn måte at det bryter regelverket. Det er en bevisst handling, og ergo så er det juks, sa han.
Brevig hevdet det var han, Livelten og assistenttrener Thomas Lobben som tok beslutningen om å endre på dressene i syrommet. Sistnevnte er ikke suspendert.
NRK har forsøkt å komme i kontakt med Lobben, foreløpig uten hell.
Pressesjef for hoppavdelingen i FIS, Nilgren Horst, sier de kommer med mer informasjon innen onsdag.
– Siden helgen i Trondheim har både FIS' uavhengige etikk- og compliance-kontor og FIS-administrasjonen jobbet jevnt med de ulike involverte partene for å gjennomføre en etterforskning så raskt som mulig, samtidig som rettferdighet og forsvarlig saksbehandling sikres, sier Horst til NRK.
Sportssjefen vurderer egen stilling
Mens Brevig og Livelten er suspendert, har hoppkomiteen uttrykt støtte til sportssjef Jan-Erik Aalbu.
– Det er ingenting som indikerer at Aalbu hverken har visst eller kunne ha visst hva Brevig og Livelten valgte å gjøre fredag, stod det i pressemeldingen fra Norges Skiforbund.
Men Aalbu selv har uttalt at han er langt fra sikker på at han fortsetter i jobben etter bråket.
– Det er ingen som er frikjent. Her jobber vi med saken. Vi er ikke frikjent selv heller. Jeg vil gjerne si om jeg vurderer min stilling. Ja, det gjør jeg på aller høyeste grad, sa sportssjefen mandag ettermiddag.