I 12-tiden på torsdag fikk Andreas Gustavsson, sjefredaktør i den svenske avisa Dagens ETC, en melding.
Joakim Medin hadde nettop landet i Istanbul. Nå skulle journalisten i avhør.
Så ble det stille fra Medin.
Først på søndag bekrefter tyrkiske myndigheter at Medin er pågrepet siktet for koblinger til en terrorgruppe og en demonstrasjon i Stockholm.
Det er helt grunnløst, mener Gustavsson:
– Dette handler om politikk, ikke noe saksforhold. Han er journalist. Det er alt jeg kan si. Det er falske anklager, sier Gustavsson til NRK.
– For meg er det sjokkerende.
Sjefredaktør i Dagens ETC, Andreas Gustavsson, forteller om en tung stemning i redaksjonen i Stockholm.
Foto: Zanna NordqvistDekket Erdogan-protest i Stockholm
Joakim Medin hadde reist til Istanbul på oppdrag for Dagens ETC. Han skulle dekke de store protestene som brøt ut etter at byens borgermester, Ekrem Imamoglu, ble pågrepet forrige helg.
Da Andreas Gustavsson ikke hadde hørt fra Medin på ett døgn, slo han alarm i avisen.
Journalisten er siktet for to forhold, skriver Tyrkias Senter for bekjempelse av desinformasjon (CCD) søndag på X:
- Medlemskap i en væpnet terrorgruppe
- Fornærmelser mot presidenten
Bakgrunnen skal være en demonstrasjon mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Stockholm for drøyt to år siden. Under protestene ble en dukke som lignet på Erdogan, hengt opp etter beina.
Denne Erdogan-dukken ble hengt opp i Stockholm under protesten i januar 2023.
Foto: @REALROJKOM / TWITTER/Reuters/NTBTyrkia reagerte med harme og startet etterforskning. Nå anklager myndighetene Medin for å ha koblinger til protestene. De hevder også at han har bedrevet «anti-Tyrkia-journalistikk» og for å ha bånd til den væpnede kurdiske gruppen PKK.
– Det er grove anklagelser. Spesielt at han skal være knyttet til terrorgrupper, sier Andreas Gustavsson.
Han forteller at Medin var på jobb som journalist for avisen i januar 2023 og dekket protestene i Stockholm.
– Han var ikke der som aktivist, arrangør, eller på noen annen måte innblandet i demonstrasjonen, understreker sjefredaktøren.
Isolert i fengsel
Siden torsdag har ikke Gustavsson vært i direkte kontakt med Medin. Men journalisten har fått oppnevnt en advokat, som har truffet ham i fengsel.
– Etter omstendighetene går det bra. Han sitter ensom, på en celle. Det vil han gjøre frem til onsdag neste uke, sier Gustavsson.
Han forteller at Medin har bedt om å få en bok.
Joakim Medin hadde reist til Istanbul for å dekke de store protestene mot myndighetene. Lørdag var det igjen store demonstrasjoner.
Foto: Umit Bektas / Reuters / NTBSjefredaktøren forteller også om en trykket stemning hjemme i redaksjonen i Stockholm, der også Medins kone jobber.
– Han lengter hjem. Selvfølgelig gjør han det. Hvis jeg kjenner Joakim rett, så er han også utrolig frustrert over at han ikke får gjøre jobben sin, som er å være journalist.
Svensk UD bekrefter søndag at de har kontakt med Tyrkias ambassadør til Stockholm om situasjonen. De er også i kontakt med Medins familie og arbeidsgiver.
– Joakim Medin får konsulær hjelp og generalkonsulatet i Istanbul er i kontakt med ham, skriver pressevakten i en e-post til NRK.
– For ikke å komplisere arbeidet vårt og på grunn av konfidensialitet, kan vi ikke gå inn på ytterligere detaljer på nåværende tidspunkt.
Sveriges utenriksminister Maria Malmer Stenergard sier til Sveriges Radio at saken har «høyest prioritet for regjeringen».
Utviste BBC-journalist
Tyrkiske myndigheter avviser at Medins pågripelse har noe som helst å gjøre med hans journalistiske arbeid.
Sjefredaktør Andreas Gustavsson vil ikke spekulere om hva han tror ligger bak. Men han påpeker at det skjer bare noen dager etter at BBC-korrespondent Mark Lowen ble anholdt av politiet og utvist fra landet.
BBC-journalist Mark Lowen ble tidligere denne uken utvist fra Tyrkia. Bildet er fra 2020.
Foto: J30101980/Wikipedia/CC BY-SA 4.0I likhet med Medin var Lowen i Istanbul for å dekke protestene mot myndighetene, skriver BBC.
– Det er en eskalering. Det er det bare å konstatere. Tyrkiske borgere og journalister har jo blitt rammet tidligere, men at en utenlandsk journalist sitter i fengsel i Tyrkia, er eksepsjonelt, sier Gustavsson.
CCD, senteret som postet på X om pågripelsen, ligger under Tyrkias kommunikasjonsdirektorat, som igjen er underlagt Presidentkontoret. Senteret skal ifølge myndighetene avsløre desinformasjon og propaganda.
Det internasjonale presseinstituttet IPI har på sin side advart om at de er redde for at senteret skal brukes for å slå ned på journalister og begrense ytringsfriheten i Tyrkia.
De siste årene har president Erdogan blitt beskyldt for å ta landet i en mer autoritær retning og innskrenke ytringsfriheten.
NRK vurderer situasjonen
NRK har spurt norsk UD om en kommentar til pågripelsen og om dette påvirker reiserådene til norske borgere. De har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelse.
NRK har selv en korrespondent i Tyrkia.
– Vi har ikke opplevd noen utfordringer i Tyrkia utover det vanlige. Men vi har tett kontakt med korrespondenten vår og følger situasjonen, skriver utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen i en e-post.
– Vi vurderer sikkerheten løpende framover i lys av de siste dagers hendelser, både med arrestasjonen av Medin og deporteringen av BBC-journalisten Mark Lowen.
Også i 2015 ble Joakim Medin fengslet. Den gangen av det daværende regimet i Syria:
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 30.03.2025, kl. 19.43