Hun vant årets dameklasse av «Janteloppet». Men den svenske langrennsstjernen Ebba Andersson (27) var bare skuffet etter sesongens siste seier.
Mikal Emil Aaserud, VG
Publisert: 12.04.2025 18:50
– Allerede i går begynte jeg å kjenne på at «er det slik vi skal bli behandlet?», sier Ebba Andersson til VG lørdag ettermiddag.
Først på vei til Hafjell og «Janteloppet» fikk hun beskjed om at det ikke ville bli prispenger på en halv million kroner for kvinnene.
Det som skulle bli en stor avslutningsfest, og en god opplevelse med et 40 kilometer langt slit i løypene på Hafjell, ble i stedet det stikk motsatte.
- «Janteloppet Grand Prize», Petter Northugs løp i mange, mange år, markedsførte seg som et løp som skulle sette en ny standard hva gjelder prispenger i langrenn.
- Cirka en million kroner skulle fordeles på de 20 beste i henholdsvis dame- og herreklassen, der begge kjønn skulle gå 40 kilometer.
- Men lørdag reagerte Astrid Øyre Slind kraftig på store endringer i eliteklassen for damer. Hun droppet hele rennet, brant startnummeret og sa damene «ble pisset på».
Andersson reagerer også kraftig på at forutsetningene har endret seg stort for damene frem til rennstart lørdag.
– At distansen ble kortet ned, det er greit. Så har det vært frem og tilbake med prispengene som de har markedsført seg hardt på. Men på veien dit i går fikk jeg vite at det ikke ville bli prispenger i damenes konkurranse. At vi skulle gå i mosjonsklassen uten prispenger, forklarer Andersson.
– Jeg er ganske kritisk til det. Hvordan kan man gå fra den markedsføringene de hadde tidligere, til å steg for steg nedprioritere dameklassen.
– Hva tenker du om at det var en halv million kroner i premiepenger i herreklassen og 60.000 kroner i kvinneklassen?
– Det er under enhver kritikk. De sier det handler om at det ikke var like stor påmelding på damesiden, sier Andersson.
– Men så er det faktisk ikke like mange dameløpere som herrer i langrenn. Vi har større startfelt på herresiden også i verdenscupen, helg etter helg. Når arrangøren agerer som de gjør, så begynner man å lure på om verdien av at vi damer deltar er like stor.
Andersson sier hun nå fremfører kritikken i VG fordi hun har gitt nøyaktig samme beskjed til arrangøren.
– Som sagt: Det som er trist er at man endrer distanse, prispenger, og at man føler man deltar i en mosjonsklasse. Det er de tingene tilsammen som gjør at jeg reagerer.
– I alle år jeg har vært på toppnivå, så har jeg opplevd at langrenn er en av de mest likestilte idrettene. Men i dag fikk man en bekreftelse på at det heter «Janteloppet» og ikke «jenteloppet».
Burde Janteloppet-arrangøren ha premiert begge kjønn likt uansett hva som er grunnen til at det ble forskjeller i premiepenger?
Konfrontert med Anderssons meninger, svarer rennleder for «Janteloppet» Pål Trøan Aune at alle er berettiget til å ha en mening.
– Vi forstår at det kan føles urettferdig og uriktig. Det har jeg ingen problemer med å forstå.
Når det gjelder de endrede premiepengene for kvinnene, forklarer han at det kun var 14 kvinner påmeldt i eliteklassen på kvinnesiden.
Av disse hadde 11 såkalt FIS-kode, det vil si at de er aktive skiløpere i dag.
Pål Trøan Aune
Rennleder i Janteloppet
Han påpeker også at påmeldingen har ligget ute for begge klassen i ti måneder.
– Da interessen var så lav, så var det ikke bærekraftig for et hundre prosent privateid selskap å ha de premiepengene vi hadde tenkt. Seks dager før sendte vi ut en e-post til dem det gjaldt at de enten kunne bli flyttet til 20 kilometeren eller få refundert hele beløpet. Nesten alle ønsket å bli flyttet til 20 kilometeren.
– Men 20 kilometeren er et såkalt «fun race», der vi ikke har premiepenger. Vi tenkte ikke på å informere om at det ikke var premiepenger i den klassen da vi flyttet de eliteutøverne. Der bommet vi, der burde vi vært tydelige.
– Hva tenker du om omdømmet til Janteloppet etter at disse utøverne har hatt disse opplevelsene her?
– Det er dessverre sånn det er. Det er på godt og vondt at vi tok valget om å flytte utøvere til en annen klasse og forandre premiepengene. Realiteten er at det var rekordlav interesse. Da får vi ta konsekvensene av det også. Det vi kommer til å gjøre er å gå i dialog med de jentene, om hvorfor vi bare klarte å få 14 påmeldte damer i eliteklassen og spørre hva det var vi bommet på, sier Aune.
For Ebba Andersson markerer Janteloppet slutten på en råsterk sesong der hun har tatt blant annet tre VM-gull i Trondheim.
– Nå blir det ferie. Jeg setter meg på et fly allerede mandag. Det blir godt etter en sesong som dette, sier hun.