Testosteron til kvinner som føler seg «flate» og energiløse? Dette er ikke er medisinsk forankret.

1 month ago 38



Damoun Nassehi er førsteamanuensis og  spesialist i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen. Foto: Ingunn Walderhaug

Vi trenger mer forskning på kvinnehelse, ikke ukritisk bruk av medisiner utenfor indikasjon.

Publisert: 13.03.2025 22:00

I A-magasinet 7. mars fremstilles testosteron nærmest som en løsning på overgangsplager. To gynekologer, en spesialist i allmennmedisin og en sexolog fremhever hormonets fordeler, men diskusjonen mangler kritiske perspektiver: bruk av off-label (når et legemiddel foreskrives til bruk utenfor godkjent bruksområde, red.anm.), manglende langtidsstudier og en selektert pasientgruppe.

Testosteron anbefales kun for kvinner med nedsatt sexlyst etter overgangsalderen. Likevel beskriver en av gynekologene i artikkelen at hun også gir det til kvinner som føler seg «flate» og energiløse. Dette er ikke er medisinsk forankret.

Når en spesialist foreskriver medisiner utenfor godkjent indikasjonindikasjonEn indikasjon er innen medisinen en gyldig grunn til å bruke en bestemt test, medisinering, prosedyre eller operasjon (Wikipedia). basert på sin subjektive erfaring med en høyst selektert pasientgruppe, blir det problematisk. Pasientene som oppsøker privat behandling, er ofte ressurssterke og ikke representative for den gjennomsnittlige norske kvinnen. Likevel brukes deres erfaringer som grunnlag for en praksis som ikke er vitenskapelig forsvarlig å overføre til allmennmedisinen.

Samtidig bagatelliseres bivirkninger. Påstanden om at «testosteron har praktisk talt ingen bivirkninger», er feil. Økt hårvekst, kviser og dypere stemme er dokumenterte bivirkninger, og vi vet lite om langtidseffektene. Det finnes ikke egne testosteronpreparater for kvinner i Norge eller Europa – de som bruker det, får preparater tilpasset menn med beskjed om å ta en betydelig lavere dosering. Det kan fort medføre feilaktig overdosering.

I stedet for å medikalisere kvinner med off-label-bruk bør vi fremme dokumenterte tiltak: styrketrening, intervalltrening, sunt kosthold, god søvn og stressmestring. Disse gir bedre energi og livskvalitet og forebygger hjerte- og karsykdom, benskjørhet og diabetes.

Vi trenger mer forskning på kvinnehelse, ikke ukritisk bruk av medisiner utenfor indikasjon. Å normalisere testosteron som en generell løsning på overgangsplager er hverken medisinsk eller vitenskapelig forsvarlig.

Read Entire Article