Trump er på vei til Qatar – økt press rundt milliardgave

7 hours ago 2



Donald Trump skal møte Qatars kongefamilie, og det knyttes spenning til om han vil takke ja eller nei til den omdiskuterte gaven.

 Leah Millis / Reuters / NTB
FLYVENDE KOMMANDOSENTRAL: Air Force One skal fungere som en flyvende kommandosentral for den amerikanske presidenten. Dette flyet er modent for utskiftning. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB

Publisert 14.05.2025 12:35 Sist oppdatert 11 minutter siden

Trump er for tiden på rundreise i Midtøsten. Onsdag kveld reiser han videre til Qatar, der han blant annet skal møte kongefamilien som har sagt at de vil forære USA og Trump en supermoderne Boeing 747-maskin.

Det 13 år gamle flyet er verdsatt til 400 millioner dollar, tilsvarende 4,3 milliarder kroner, ifølge BBC. Flyet skal etter planen erstatte det 40 år gamle Air Force One-flyet, som Trump lenge har vært misfornøyd med.

Nå knyttes det spenning til om Trump vil takke ja eller nei til gaven under besøket. Og er det i det hele tatt mulig å ta imot?

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
MIDTØSTEN-REISE: Kronprins Mohammed bin Salman tok imot oresident Donald Trump da han ankom Saudi-Arabia tirsdag. Onsdag går turen videre til Qatar. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Kraftige reaksjoner

Gaven vekker sterke reaksjoner av en rekke grunner. 

Det åpenbare er at det kan ses på som korrupsjon. Det er også et viktig sikkerhetselement, og det hele kommer også med en heftig prislapp for amerikanske skattebetalere.

– Det er vel ikke bare å sette på et klistremerke? 

– Nei, sannsynligvis vil det ta mange år før man kan ta det i bruk. For først må de mer eller mindre demontere det ned til siste flyvindu og flysete. For her må de forsikre seg om at det ikke er avlyttingsutstyr som blir montert med på flyet fra Qatar, sier professor i statsvitenskap, Hilmar Mjelde, til TV 2.

Flyvende kommandosentral

– Det må oppgraderes til de grader for at presidenten skal kunne ivareta alle sine arbeidsoppgaver som president om bord på et fly. En amerikansk president skal kunne lede USA i en atomkrigssituasjon fra luften om bord på flyet, forklarer Mjelde. 

Dette er Air Force One

  • Air Force One er kallesignalet som brukes når USAs president er om bord i et fly fra det amerikanske flyvåpenet. I praksis referer navnet til to spesialbygde Boeing 747-200 fly.
  • Disse to flyene ble bygget mellom 1986 og 1990.
  • Air Force One fungerer som et flyvende kommandosenter og bunker avanserte kommunikasjons- og forsvarssystemer som lufttanking, missilforsvar, motvirkning av elektronisk jamming og beskyttelse mot elektromagnetisk pulsangrep.
  • Om bord finnes kontorer, møterom, treningsrom, dusj og to kjøkken.
  • To nye Boeing 747-8 ble bestilt i 2017. De skulle leveres allerede i 2024, men flere forsinkelser har gjort at flyene ennå ikke er levert.
  • Donald Trump har flere ganger uttrykt frustrasjon over forsinkelsen.
  • Nylig ble det klart at Qatar har tilbudt seg å gi et 747–8 i gave til USA. Det vil i så fall behøve omfattende sikring og ombygging.
  • Kilder: NBC, CNN, NY Times, The Washington Post, Defense News, Boeing

Ombygging av flyet til et fungerende Air Force One-fly vil koste amerikanske skattebetalere over en milliard dollar, og det vil ta to år å ferdigstille det, skriver NBC News, som har snakket med tre luftfartseksperter med samme anslag. 

Det kan spesielt være en floke for Trump at enkelte i MAGA-bevegelsen kritiserer gaveforslaget. 

– Korrupt og uansvarlig

Men de som går lengst i kritikken er demokrater. 

– Gave, bestikkelse, kall det hva du vil. Jeg antar myndighetene i Qatar forventer å få noe tilbake for investeringen sin i den amerikanske presidenten, sier senator Mark Kelly fra Arizona. 

 Rebecca Noble / Reuters / NTB
KRITISK: Senator Mark Kelly er en av mange som mener det må være uaktuelt å ta imot en slik gave. Foto: Rebecca Noble / Reuters / NTB

– Det er ikke bare en skrekkelig eksempel på korrupsjon, men også fullstendig uansvarlig. Å tenke seg at Air Force One, hvor vår president skal kunne fungere som øverstkommanderende og ta beslutninger som handler om liv og død, er gitt til oss av en fremmed makt som har lagt inn over 300 kilometer med ledninger i flyet, er forferdelig uansvarlig, sier senator Dick Durbin fra Illinois.

Republikanere peker i hovedsak på sikkerhetsaspektet i sin kritikk. 

– Jeg tenker på sikkerheten til Presidenten. Qatar er ikke etter min mening en god alliert. De støtter Hamas, og jeg er bekymret for sikkerheten til den amerikanske presidenten, sier senator Rick Scott fra Florida. 

Den kjente Trump-allierte, Laura Loomer, uttaler seg også kraftig. 

 Chris Szagola / AP / NTB
MAGA-PROFIL: Laura Loomer var tett tilknyttet Trumps presidentkampanje. Foto: Chris Szagola / AP / NTB

– Jeg håper dette ikke er sant. sier hun til Politico, og påpeker:

– Qatar er ikke våre venner.

Trump: – Idioti å takke nei

Donald Trump forsvarer planen om å ta imot milliardgaven fra Qatar, og sier det ville være idiotisk å ikke akseptere den.

– Det er en vakker gest. Det er noen som mener at vi ikke burde ta imot gaver til Forsvarsdepartementet, men jeg mener bare en dum person vil så noe sånt. Hvorfor skulle vi ikke det hvis det skaffer oss en relativt nytt fly som erstatning for et 40 år gammelt fly, sier Trump i et intervju med Fox News natt til onsdag. 

 Alex Brandon / AP / NTB
ANKOMST: President Donald Trump under ankomst King Khalid International Airport Royal i Riyadh tirsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Kan være grunnlovsstridig

Men det kan være mer komplisert enn å bare takke ja.

– Har han lov til å ta imot det flyet? 

– Sannsynligvis ikke. For den amerikanske grunnloven er veldig klar på dette. Den sier at presidenten ikke kan ta imot en gave fra en annen stat. I hvert fall ikke uten støtte i Kongressen, sier Mjelde.

Men han forklarer at det finnes smutthull, og det kan være løsningen med å gi flyet det amerikanske luftforsvaret, slik at Trump ikke vil eie flyet etter presidentperioden.

– Trumps egen justisminister har sett på dette og mener det er greit at de kan gjøre noen underbestemmelser i avtalen som gjør at de går klar av grunnloven, sier Mjelde.

 Pål S. Schaathun / TV 2
USA-EKSPERT: Hilmar Mjelde er professor ved Høgskulen på Vestlandet. Han forsker på blant annet amerikansk politikk, demokrati og høyreekstremisme. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

Han påpeker at justisminister Pam Bondi selv har vært en betalt lobbyist for Qatar, noe som ikke er uproblematisk i denne saken. 

– Tror du at Trump vil ta imot? 

– Det er vanskelig å si. Jeg tror han har veldig lyst på det. Trump vil ha det Trump vil ha, og nå vil han ha det flyet, sier Mjelde.

– Med det samrøret som er i hans presidentskap mellom hans personlige økonomiske interesse og familiens økonomiske interesse og amerikanske interesse, så vil ikke jeg se vekk fra at han faktisk tar imot, sier han.

Kan redde Boeing ut av knipe

Konvertering av det qatarske passasjerflyet under en ny kontrakt være gode nyheter for Boeing, som har tapt penger på kontrakten de inngikk under Trumps første periode, skriver NBC News.

Kostnaden på konvertering av to Boeing-maskiner ble satt til 3,9 milliarder dollar i 2018. Flyene skulle vært klare i fjor, men stadige forsinkelser gjør at de kanskje ikke er klare før i 2029.

Read Entire Article