Trump: Har snakket med Russland

1 month ago 31



Russland har foreløpig ikke godkjent forslaget til våpenhvile som USA og Ukraina ble enige om tirsdag.

Men Trump håper at det vil endre seg raskt. Onsdag sier han at USA har sendt en delegasjon til Russland og at man «forhåpentligvis» kan få på pass en våpenhvile.

Nå er det opp til Russland, sa Trump til journalister i Det hvite hus. Uttalelse kom i forbindelse med et besøk med Irlands statsminister Michael Martin.

Den amerikanske presidenten sier også i dag at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz har snakket med sine motparter i Russland i dag.

På spørsmål fra en reporter om hvordan Trump kan være sikker på at Putin vil greie å holde en våpenhvile gitt at den russiske presidenten har brutt våpenhviler før, svarte Trump at han har fått noen «positive beskjeder».

– Men positive beskjeder betyr ingen ting. Dette er en veldig alvorlig situasjon som kan føre til tredje verdenskrig. Biden skulle aldri latt det skje.

– Vil ha blikket på Putin

Våpenhvileforslaget som Russland og Ukraina er blitt enige om, innebærer en 30 dagers pause i alle krigshandlinger. USA har allerede gjenopptatt våpenleveranser og deling av etterretningsinformasjon med Ukraina.

Trump har tidligere presset ukrainerne til forhandlingene. Men onsdag understreker han at USA kan bruke finansielle virkemidler til å legge press på Russland.

Den republikanske kongressrepresentanten Michael McCaul understreker i likhet med Trump at det er Russland som avgjør om man får våpenhvile.

Det er ikke spørsmål her om hvem som er angriperen. Det er Russlands president Vladimir Putin, sier McCaul, som inntil nylig ledet Utenrikskomiteen og Sikkerhetskomiteen i Kongressen, til NRK i Washington.

Michal McCaul

Republikaneren Michael McCaul sier til NRK at det nå er opp til Russland og sørge for at våpenhvilen kommer på plass.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Han peker på at Ukraina er klare til å undertegne mineralavtalen med USA, og at EU-land kan sende styrker til Ukraina.

Men han tror fredsforhandlingene blir vanskelige.

Hva skal Putin gjøre nå? Personlig stoler jeg ikke på ham, sier McCaul, som viser til at Putin har brutt flere avtaler tidligere.

Hvis ikke Putin nå beveger seg i retning av fred, så tror jeg øynene til president Trump kommer til å være rettet mot Putin.

– Russland har mye å tape

McCaul er ikke den eneste som er avventende til om Russland faktisk går med på våpenhvileforslaget.

– Og om landet i så fall vil etterleve den i praksis, gjenstår å se, skriver Kristian Åtland, seniorforsker ved FFI, i en e-post til NRK.

Kristian Åtland i FFI ved Nordflåtens hovedbase i Severomorsk, i Murmansk Russland.

FFI-forsker Kristian Åtland mener at USA må legge press på Russland for å godta våpenhvileforslaget.

Foto: Privat

– Det er avgjørende viktig at USA ikke bare legger press på Ukraina, men også på Russland, som tross alt startet denne krigen, og som hittil ikke har vist tegn til å ville avslutte den.

Åtland mener at våpenhvileavtalen er gode nyheter for Ukraina. Særlig mens Russland rygger frem på slagmarken, blant annet i Kursk.

Samtidig kan Russland ha mye å tape på å avvise forslaget.

Venter krav

– Dersom Russland blankt avviser det ukrainsk-amerikanske våpenhvileforslaget, vil dette i neste omgang kunne få negative konsekvenser for Trumps forhold til Putin og svekke troverdigheten til narrativet om Russland som den fredssøkende parten.

Men Åtland tror ikke nødvendigvis at Russland uten videre vil godkjenne forslaget laget av USA og Ukraina:

– Det er vanskelig å si med sikkerhet hva Russland konkret vil kreve for å gå med på en våpenhvile.

Seniorforskeren påpeker at Russland tidligere har krevd å få kontroll over deler av ukrainsk territorium. Men han avviser ikke at Russlands president Vladimir Putin kan kreve begrensninger på vestlige lands støtte til Ukraina og størrelsen landets forsvar.

– Dette er krav som det av forståelige grunner vil være svært vanskelig for ukrainerne å akseptere.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 12.03.2025, kl. 17.29 Oppdatert 12.03.2025, kl. 19.58

Read Entire Article