Onsdag kunngjorde USAs president Donald Trump mellom 10 og 50 prosent toll på varer fra en rekke land.
Det hvite hus delte den fulle oversikten på X.
Det afrikanske landet Lesotho topper listen, med 50 prosent toll. Så følger blant annet en rekke fattige land i blant annet Asia, Afrika og Midtøsten.
Et stykke ned kommer også Norge. Med 15 prosent toll.
Hvordan er satsen regnet ut? NRK har sett nærmere på regnestykket, som vekker oppsikt.
Det bygger på et helt feilaktig grunnlag, mener Bent Sofus Tranøy, ekspert på internasjonal politisk økonomi og professor i statsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet og Høgskolen i Kristiania.
– Det er som en full mann som skyter med avsagd hagle i et tettpakket lokale. Han treffer i hytt og vær, sier Tranøy til NRK.
Professor Bent Sofus Tranøy er klar på at tallene som Trump og Det hvite hus hevder viser tollsatser og handelsbarrierer mot USA, ikke stemmer.
Foto: Universitetet i InnlandetFeil metode
Oversikten som Det hvite hus har delt, viser følgende:
- Tollsatsen som USA nå innfører mot hvert enkelt land, er halvparten av det USA hevder er «Tollsatsen som USA er ilagt, inkludert valutamanipulasjon og handelsbarrierer» som dette landet har innført mot dem.
- For eksempel hevder de at Sri Lanka har innført 88 prosent tollsats og handelsbarrierer mot USA. Dermed innfører USA nå 44 prosent toll på varer fra Sri Lanka.
- Men den angivelige tollsatsen fra Sri Lanka består av et annet regnestykke. Det er nemlig basert på andelen som import fra Sri Lanka utgjør av USAs handelsunderskudd med Sri Lanka. Tallene finnes på nettsidene til USAs regjering.
- Altså: «Handelsunderskudd» delt på «import» ganget med «100».
Men det er ikke slik man regner ut tollsatser og handelsbarrierer, forteller Bent Sofus Tranøy.
– Jeg tror ikke du finner noen oppegående fagperson som vil si at dette er en grei metode, sier professoren.
– Det er ingen voksne mennesker som mener at dette henger på greip.
Rammer fattige land
Dette forklarer også hvorfor mange fattige land, inkludert flere små, oversjøiske territorier, havner høyt oppe på listen. De er avhengige av å eksportere billige produkter til utlandet, men har ikke selv råd til å importere varer.
Det er slik Lesotho havnet øverst på listen til Det hvite hus.
USA innfører 50 prosent toll på varer fra Lesotho. Årsaken er at USA nesten ikke kjøper noen ting fra det afrikanske landet.
Foto: ROBERTA CIUCCIO / AFP / NTB– Lesotho er et veldig fattig land. De har jo ikke noe marked som amerikanerne kan selge til. Det er helt uinteressant for amerikanske eksportbedrifter, sier Tranøy.
Han tror at det vil komme justeringer på tollsatsene etter hvert. Men for fattige, sårbare økonomier, kan tollen få store konsekvenser.
– Det er jo sånn land har kommet seg ut av fattigdom. Det ene landet etter det andre har hatt økonomisk vekst gjennom det man kaller eksportledet vekst, sier Tranøy.
– Det er helt naturlig. Amerikanerne er rike og kan kjøpe ting av dem. De er fattige og kan ikke kjøpe fra amerikanerne på samme måte.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 03.04.2025, kl. 12.00 Oppdatert 03.04.2025, kl. 12.56