Kortversjonen
- USAs nye tollsystem rammer små, ubebodde øyer med opptil 50 prosent toll på varer de beviselig ikke produserer.
- Russland slipper derimot tollavgift.
- Professor Mork kritiserer systemet som amatørmessig og inkompetent.
- Sveits, Botswana og Madagaskar får også høye avgifter.
Donald Trumps nye tollavgifter, som ble kunngjort onsdag forrige uke, har skapt en berg- og dalbane på børsene verden over. Systemet, som Trump kaller «Liberation Day»-avgifter, rammer noen land og territorier på ganske absurde måter.
Onsdag kveld tok det hele en ny vending, da Trump annonserte at over 75 land som har kontaktet USA for å forhandle får en tollpause på 90 dager.
Finanseminister Jens Stoltenberg om Trump-tollen:
Mye er fortsatt uklart – og det er ikke klart hvilke land dette gjelder ennå, men Tidsskriftet The Economist har publisert en oversikt over de rareste rammede områdene (før tollpausen).
På listen sto de franske øyene Saint Pierre og Miquelon med en tollavgift på hele 50 prosent.
Det er mer enn dobbelt så høyt som EU og fem ganger høyere enn andre franske territorier. Årsaken? I juli eksporterte øyene varer for 3,4 millioner dollar til USA, men importerte nesten ingenting.
– Dette tollsystemet er veldig amatørmessig satt sammen. Det lukter lang vei av inkompetanse. Det er tydelig at de må ha brukt kunstig intelligens helt ukritisk for å komme frem til dette, sier professor emeritus i samfunnsøkonomi ved NTNU, Knut Anton Mork, til VG.
Professor emeritus i samfunnsøkonomi ved NTNU
Mork nevner et annet eksempel, den australske øya Heard, som er ilagt 10 prosent toll. Trumps team hevder at øyene har eksportert elektronikk til USA. Men øya er bebodd av pingviner, og skal ifølge The Guardian ha hatt siste besøk av mennesker for rundt 10 år siden.
– All respekt til pingviner, men å produsere og eksportere elektronikk tror jeg ikke de klarer, sier Mork.
Søndag ettermiddag gav USAs handelsminister og tollgeneral Howard Lutnick en forklaring på den absurde tollsatsen:
– Presidenten sa: Jeg kan ikke la et eneste sted i verden være et smutthull der Kina eller andre land kan sende varene sine. Så han gjorde en slutt på disse smutthullene, disse latterlige smutthulene, sa Lutnick til CBS News.
– «Fiksering» på handelsunderskudd
Sveits ble i utgangspunktet straffet med 32 prosent toll fordi landet eksporterte uvanlig mye gull til USA i 2024. Hadde Trump-administrasjonen brukt tall fra 2022, ville avgiften bare vært 19 prosent, skriver tidsskriftet.
– Dette viser hvor inkompetent dette systemet er: De har ikke tatt seg tid til å studere det de egentlig påstår å ha gjort. Påstanden er at dette et svar på toll som landene har hatt mot amerikanske varer. Det hadde Trumps team tydeligvis ikke tålmodighet til å se på, så de smeller på med toll på alle som hadde et eksportoverskudd med USA, mener professoren.
Han mener Trump og teamet rundt presidenten har en «fiksering» på det store amerikanske handelsunderskuddet.
– Slik har det vært siden jeg ga min første TV-kommentar om dette på 80-tallet. De mener at dette skyldes at de andre utnytter USA ved å ikke kjøpe deres varer, men kun selge til dem. Men realiteten bak underskuddet er at amerikanerne lever over evne: De bruker mer penger enn de verdiene de produserer, og da må de kjøpe noe av det de trenger fra utlandet, sier Mork til VG.
Det er viktig å forstå at Trump ikke driver med politikkutforming i vanlig forstand, sier USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet, Hilmar Mjelde.
– Trumps plan for handelskrigen skal ha vært under utforming helt inntil tre timer før han kunngjorde den. Det bør ikke overraske oss om dette ikke er veldig godt planlagt, sier Mjelde til VG.
Russland slipper
Botswana ble ilagt en toll på 38 prosent på grunn av diamanteksport, mens Madagaskar fikk 47 prosent – hovedsakelig for sin vaniljeeksport.
Ironisk nok skal begge produkter være nesten umulige å erstatte med amerikansk produksjon.
Det som likevel kanskje er mest oppsiktsvekkende er at samtidig slipper land som Russland, Belarus, Cuba og Nord-Korea unna Trumps toll-liste.
Dette skal angivelig være på grunn av eksisterende sanksjoner – selv om Russland eksporterte varer for 3 milliarder dollar til USA i 2024, ifølge The Economist.
USA-kjenner og professor ved Høgskulen på Vestlandet
USA-kjenner Mjelde minner om at Trump har sagt at både Putin og Kim Jong-un er hans venner.
– Trump ser USAs forhold til andre land ut fra hans personlige relasjoner til deres ledere. Det ville jo ikke vært særlig fint gjort å straffe de med tollsatser, sier Mjelde.
– Vi skal ikke glemme at et hovedmål for Trump i hans andre periode er å vinne Nobels fredspris. Da trenger han et godt forhold til Putin, for å lage fred i Ukraina. Alt Trump gjør vis-à-vis Russland, må ses i lys av Trumps fredspris-ambisjon, mener forskeren.
Vil du vite mer om president Trumps høye tollsatser? Les saken som forklarer dem, og svarer på hvem som vil vinne og hvem vil tape på denne politikken over tid.