Ukraina: Mineralavtalen med USA bedre enn utgangspunktet

20 hours ago 13



I utgangspunktet krevde president Donald Trump en avtale som innebar at USA skulle ha tilbake 350 milliarder dollar fra Ukraina.

Det var det Trump mente Ukraina hadde mottatt i form av våpen og militær støtte for å forsvare seg mot Russland.

Ukraina mente beløpet var langt lavere. Men det viktigste var at en slik avtale ville ha satt landet i en evig gjeld til USA. Inntekter fra framtidig utvinning av naturressurser ville gått rett i den amerikanske statskassa.

Det skal ha vært under møtet mellom Zelenskyj og Trump i Roma, i forbindelse med pavens begravelse, at Trump ble overtalt til å gi opp dette kravet.

Et kvarters møte mellom president Donald Trump og president Volodymyr Zelenskyj i forbindelse med pavens begravelse 26. april ga resultat.

Et kvarters møte mellom president Donald Trump og president Volodymyr Zelenskyj i forbindelse med pavens begravelse 26. april ga resultat.

Foto: HANDOUT / AFP / NTB

Avtalen som ble undertegnet i Washington, D.C. onsdag gir likevel USA mulighet til å tjene store penger på ukrainske mineraler, olje og gass. Og USA har ikke gått med på framtidige sikkerhetsgarantier, slik Ukraina ba om.

Dette er de fem viktigste punktene i avtalen.

Investeringsfond av framtidige inntekter

Kjernen i avtalen er at det skal opprettes et felles investeringsfond for gjenoppbygging av Ukraina.

50 prosent av Ukrainas framtidige inntekter fra utvinning av naturressurser skal gå rett inn i fondet. Det vil bli administrert av partene i fellesskap.

USA vil bidra med direkte investeringer eller gjennom ny militær hjelp, ifølge Ukrainas finansminister Julija Svyrydenko.

Det skal også være enighet om at det ikke skal betales utbytte fra fondet de første ti årene.

Det betyr i så fall at USA ikke kan regne med å tjene penger på avtalen mens Trump er president. Men dette står ikke i den nåværende avtaleteksten.

Ifølge BBC sier Svyrydenko at tiårsperioden uten utbytte vil bli innarbeidet i en senere «teknisk avtale».

 Svyrydenko

Julija Svyrydenko er både første visestatsminister og finansminister i den ukrainske regjeringen. Foto fra 1. februar 2024.

Foto: Staff / Reuters / NTB

Hvilke naturressurser?

Avtalen omfatter 57 ulike råvarer. Mange av dem utvinnes ikke i dag, hovedsakelig på grunn av manglende kapital.

Ifølge Ukrainas økonomidepartement finnes rundt 5 prosent av «verdens kritiske råvarer» i Ukraina.

Det omfatter blant annet:

  • Litium – til bruk i batterier
  • Titan – til maling, fly, ubåter og kraftstasjoner blant annet
  • Grafitt – til bilbatterier
  • Beryllium og uran – til atomreaktorer og atomvåpen
  • Flere i gruppen «17 sjeldne jordarter» – til elektronikk, våpenproduksjon, vindturbiner blant annet

En del av reservene ligger i områder som i dag er okkupert av Russland.

En titangruve i Zjytomyr-regionen i Ukraina. En stor del av titanen som utvinnes i Ukraina brukes for å gjøre maling hvit.

En titangruve i Zjytomyr-regionen i Ukraina. En stor del av titanen som utvinnes i Ukraina brukes for å gjøre maling hvit.

Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

I tillegg kommer olje og gass. Ukraina har ikke så store kjente oljereserver igjen, men betydelige reserver med gass.

Viktige deler av gassforekomstene ligger nær Krim og i eller nær områder okkupert av Russland.

For USAs eget forbruk er det særlig mineraler og metaller som er viktige. Kina er i dag dominerende, både når det gjelder utvinning og foredling.

Amerikansk militær støtte

Et eget avsnitt i avtalen mellom Ukraina og USA omhandler eventuell framtidig amerikansk militær støtte.

Alle former for slik støtte, enten det gjelder våpensystemer, ammunisjon teknologi eller trening, skal regnes som et bidrag til det felles investeringsfondet.

Det betyr at det er slutt på å motta våpen fra USA uten å måtte betale. President Trump ser ikke på slik støtte som et nødvendig bidrag til transatlantisk sikkerhet.

Men det betyr også at Trump i prinsippet er villig til å fortsette å bidra til Ukrainas forsvar mot russisk krigføring.

Ukraina vil veldig gjerne ha flere Patriot-missiler fra USA. De er blant annet blitt brukt mot de hypersoniske russiske Kinzjal-missilene.

Ukraina vil veldig gjerne ha flere Patriot-missiler fra USA. De er blant annet blitt brukt mot de hypersoniske russiske Kinzjal-missilene. Foto fra et treningssenter ved Fort Sill Army Post i Oklahoma, USA 21.3.2023.

Foto: Sean Murphy / AP / NTB

Skatte- og avgiftsfrihet

Den ukrainske regjeringen forplikter seg til å ikke kreve skatt, toll eller andre avgifter fra USAs virksomhet i Ukraina.

Det gjelder både utbytte til USA og varer og tjenester som amerikanere fører inn i landet til virksomhet omfattet av avtalen.

Dette punktet er bemerkelsesverdig i en situasjon hvor USA bruker toll som det fremste virkemiddelet for å beskytte egen industri.

Dersom det skulle dukke opp tilfeller av konflikt mellom avtaleteksten og ukrainsk lov, er det avtalen som vinner.

Hindrer ikke EU-medlemskap

Det står eksplisitt i avtalen at den ikke er til hinder for at Ukraina kan bli med i EU.

Det står også at Ukraina kan reforhandle betingelsene, dersom eventuelle nye forpliktelser i forholdet til EU skulle gjøre det nødvendig.

USA stiller seg dessuten positiv til investeringer og teknologioverføring fra «andre land som støtter Ukrainas forsvar mot Russlands fullskala invasjon».

Dessuten står det i klartekst at Ukraina har full råderett over naturressurser og infrastruktur. Det er bare Ukraina som kan bestemme hvilke områder som skal åpnes for utvinning.

Trump og Zelenskyj

Forholdet mellom president Volodymyr Zelenskyj og president Donald Trump nådde bunnen under møtet i Det hvite hus 28. februar. Siden den gang har Zelenskyj strukket seg langt for å bedre forholdet til Trump.

Foto: AFP

Spark mot Russland

President Donald Trump har flere ganger feilaktig anklaget Ukrainas president for å ha startet krigen.

Den nye avtalen skal styrke partnerskapet som «svar på de storstilte ødeleggelsene som Russlands fullskala invasjon av Ukraina har forårsaket», står det i avtaleteksten.

– Dagens avtale er et klart signal til Russlands ledelse om at Trump-administrasjonen er dedikert til en fredsprosess for et fritt, uavhengig og velstående Ukraina. Det er på tide at denne grusomme og vanvittige krigen tar slutt.

Det sa finansminister Scott Bessent i forbindelse med undertegningen av avtalen onsdag.

Formuleringene er en klar seier for Ukraina.

President Zelenskyj kaller avtalen «i sannhet jevnbyrdig».

Mens Trumps visestabssjef Stephen Miller kaller avtalen «tilbakebetaling». Det til tross for at punktet om direkte tilbakebetaling er strøket.

Det gjenstår å se hvor mange amerikanske foretak som er interessert i å investere i Ukraina.

Publisert 02.05.2025, kl. 19.39 Oppdatert 02.05.2025, kl. 19.58

Read Entire Article