Unikt innblikk i internasjonal toppolitikk

1 month ago 6



FILM: Spennende, severdig og viktig dokumentasjon av en avgjørende periode i moderne historie.

Volodymyr Zelenskyj har kanskje den viktigste birollen i filmen om Jens Stoltenberg. Foto: Tommy Gulliksen, Dox Division/Euforia
  • Arild I. Olsson

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

  • Dokumentarfilmen «Stoltenberg – Facing War» skildrer Jens Stoltenbergs to siste år som Nato-leder, og byr på et nært innblikk i en dramatisk periode i verdenshistorien.
  • Filmen dokumenterer Stoltenbergs intenst arbeidsfylte hverdag, som inkluderer 14–16 timers arbeidsdager, hyppige politiske møter, og flere daglige pressemøter.
  • Filmen viser Jens Stoltenberg som en diplomat som lytter til alle, viser omsorg, og skaper trygghet, men som også tar tøffe standpunkt når han finner det nødvendig.
  • «Stoltenberg – Facing War» begynner med at daværende president i USA, Joe Biden, ber Nato-sjefen ta en ny periode på grunn av krigen i Ukraina. Men Stoltenberg har andre planer. Han vil flytte hjem til kona i Norge.

 5 out of 6

Stoltenberg – Facing War

Kinopremiere: 4. april. Med: Jens Stoltenberg, Volodymyr Zelenskyj, Recep Tayyip Erdogan, Viktor Orban, Joe Biden med flere. Sjanger: Dokumentar. Regi: Tommy Gulliksen. Produsent: Anne Marte Blindheim. Nasjonalitet: Norge, 2025. Lengde: 102 minutter. Aldersgrense: 12 år.

Dokumentarfilmen om Jens Stoltenbergs to siste år som Nato-leder gir et overraskende nært innblikk i en dramatisk periode for verden.

«Stoltenberg – Facing War» er en tradisjonell dokumentarfilm der filmskaperen er praktisk talt usynlig. Alt handler om tilstedeværelse. Kameraet gjør jobben, slik ballen gjør det for et godt fotballag. Og som alle med litt greie på fotball vet, det ligger mye arbeid bak.

Nært og nådeløst

Dette er et veldig nært portrett av Jens Stoltenberg. Filmen dokumenterer mannens imponerende arbeidskapasitet. Vi er tett på når han omgås og turnerer noen av verdens mektigste lederskikkelser.

Han holder et nådeløst tempo og framstår som en politisk toppidrettsutøver. Arbeidsdagene er på 14–16 timer. Hele tiden skal han prestere og til og med gi et godt inntrykk gjennom en rekke politiske møter i flere land, og gjerne tre-fire møter med pressen samme dag.

Filmen holder et tempo som er til å miste pusten av.

I denne dokumentaren framstår hovedpersonen som en vennlig og forståelsesfull diplomat som lytter til alle. Han bryr seg, tar på folk og skaper trygghet, men glefser når han må. Det er en sekvens i filmen der Ungarn er i ferd med å blokkere et Nato-initiativ for Ukraina, men Stoltenberg greier å sette det egenrådige, ungarske lederskapet på plass. Her viser han ikke bare statsmannskunst av høy klasse, han viser seg som et politisk rovdyr når han må.

Joe Biden er på vei ut. Jens Stoltenberg svinger klubba. Foto: Tommy Gulliksen, Dox Division/Euforia

Ikke bare er Nato-sjefen nødt til å forholde seg til utenriksministre og statsministre, han må også sno seg i forhold til mektige presidenter som Erdoğan og Biden. Førstnevnte blokkerer lenge Sveriges natomedlemskap i denne filmen. Erdoğan viser liten eller ingen respekt for den svenske statsministeren, men har et helt annet forhold til Stoltenberg.

Ny runde

«Stoltenberg – Facing War» begynner med at Joe Biden, den gang president i USA, ber filmens hovedperson ta en ny runde som Nato-sjef. Stoltenberg har lovet kona, Ingrid Schulerud, at han skal gå av og flytte hjem til Norge. Problemet er krigen i Ukraina og alt som hører med. Den amerikanske presidenten vil ikke bytte Nato-sjef når så mye står på spill.

Stoltenberg innser at han må la Natos interesser gå foran hans egne. Han må ofre seg for fellesskapet.

Vi kommer inn i handlingen ett år etter Russlands fullskala-invasjon av Ukraina. Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har på sett og vis filmens viktigste birolle.

Stoltenberg må berolige ham og gi ham våpenstøtte, men han kan ikke love ukrainerne natomedlemskap. Samtidig må han holde alliansen samlet, i en tid der de forskjellige medlemslandenes ledere har til dels motstridende interesser. Han må snakke folk på plass. Nato er tross alt konsensusdrevet, alle har vetorett.

Filmskaper Tommy Gulliksen henger seg på Natos generalsekretær og er i rommet med ham, fra frokost til kvelds. Han er i bilen når kortesjen går til flyplassen. Han er i flyet. Han er tett på hele tiden og spør blant annet Natos generalsekretær hvilken film- eller tv-karakter han kjenner seg mest igjen i selv. Jeg skal ikke røpe noe her, men svaret vil muligens overraske mange

Mest av alt er «Stoltenberg – Facing War» et dokument som gir et unikt innblikk i den internasjonale toppolitikken, ikke ulikt glimrende «Da Macron ringte Putin» som du finner i NRK-appen.

Publisert:

Publisert: 2. april 2025 18:32

Read Entire Article