– Man skal rett og slett passe seg for hvor man begynner å diskutere, sier Hilmar Mjelde.

– Jeg vokter meg for å spørre folk om politikk lengre.
Professor Hilmar Mjelde befinner seg i den republikanske delstaten Texas.
USA-eksperten sier at de fleste i Texas støtter Donald Trump.
– Politikk er nå så sensitivt i USA at man skal rett og slett passe seg for hvor man begynner å diskutere.
USAs president Donald Trump vil stanse føderal finansiering av universiteter og skoler som tillater ulovlige protester.
På nettstedet Truth Social skriver han at provokatører vil bli fengslet eller sendt tilbake til sine hjemland.
– Amerikanske studenter vil bli permanent utvist, eller – avhengig av forbrytelsen – pågrepet, skriver presidenten.
Trumps forskningskutt har også vært rettet mot mangfold og inkludering på universitetene. Den amerikanske presidentens presidentordre ser ut til å føre til at folk blir mer forsiktige med å ytre seg.
Når det oppstår usikkerhet knyttet til konsekvensene av å ytre seg, inntreffer den såkalte «nedkjølingseffekten». Skjer dette i et demokratisk samfunn, er det en svekkelse av ytringsfriheten, ifølge Datatilsynets definisjon.
Etterforsker mediehus
Den britiske avisen The Guardian skriver at det amerikanske teletilsynet FCC har åpnet etterforskning av flere mediehus.
FCC, som ledes av republikaneren Brendan Carr, regulerer lisenser for TV og radio, prisene på internettjenester og har ansvar for andre kommunikasjonssaker i USA.
Trump har omtalt Carr som en «kriger for ytringsfriheten». Før han ble utpekt av den amerikanske presidenten, skrev Carr i «Project 2025» om hvordan han ville endre FCC.

En organisasjon som er vaktbikkje for amerikanske medier sier til The Guardian at Trump-administrasjonen angriper ytrings- og pressefriheten fra alle kanter.
Statsviteren Mjelde forteller at han i forbindelse med forskeroppholdet pleier å være innom senteret som er opprettet etter USAs 41. president George H.W. Bush.
– Jeg satt på senteret her om dagen og diskuterte Trump med to fortrolige kolleger. Så sier den ene: «Nå tror jeg vi bare skal slutte, for dette er ikke så lurt. Vi vet ikke hvem som sitter og hører på oss», sier Mjelde til TV 2.
Rystet og sjokkerte
Natt til tirsdag ble det kjent at USAs president Donald Trump stanser all militærhjelp til Ukraina.
Mjelde sier at Russland, som regnes som den største trusselen mot Vesten, nå får strategisk, taktisk og moralsk hjelp fra USA.
– Ronald Reagan sa i 1983 at Sovjetunionen er «ondskapens imperium». Nå ser vi at USA går aktivt inn og gir Sovjets etterfølgerstat Russland en stor og viktig håndsrekning i den største sikkerhetspolitiske krisen i Europa etter andre verdenskrig, sier professoren i statsvitenskap.
Norske partiledere er rystet og sjokkerte av Trumps kunngjøring, og sier at det er et mørkt kapittel i verdenshistorien som skrives i disse dager.
På Stortinget førte nyheten om Trumps stans av Ukraina-hjelpen til krisemøte.
– Russerne blir nok ekstra oppmuntret av denne meldingen fra Washington, sier Palle Ydstebø ved Krigsskolen til TV 2.