Det er en ganske overveldende opplevelse å tre inn i universet til den tyske kunstneren Kerstin Brätsch på Munchmuseet.
Her folder hun ut en voldsom psykedelisk, graffitiinspirert tivoliaktig estetikk med store og små malerier.
Mange av dem montert på bemalte tredimensjonale og buktende installasjonselementer.
Hun jobber i akryl, akvarell, olje og med fargeblyant, på pleksiglass, papp, papir og lerret.
BARE SLITSOMT: Det å lage en utstilling handler også om formidling. Hvis du vil at publikum skal oppleve det du viser, er du nødt til å skape et slags visuelt hierarki: Du må velge å fremheve noe på bekostning av noe annet. Hvis alt skal være like aksentuert og få like mye oppmerksomhet, blir det bare slitsomt.
Foto: Ove Kvavik / MunchmuseetHun kombinerer video, lyd, installasjon, skulptur, planter, lysbilder, neonskulpturer og maleriske datagenererte tapeter.
Til sammen blir det en fullstendig ubehersket og grenseløs scenografi.
Visuell galskap
Man kan kanskje lure på hvordan all denne visuelle galskapen har funnet veien inn i de fasjonable salene på Munchmuseet.
Og da må det understrekes at Kerstin Brätsch på ingen måte er noen hvem som helst i kunstverden.
KLARER IKKE: Hvis jeg ikke allerede var fullstendig visuelt overstimulert og nummen i synssansen, kunne det jo hende at Brätsch' lek med lys og skygge i sine pleksiglassarbeider kunne vært ganske spennende. Men også dette drukner i den veldige høyrøstede kampen mellom utstillingens ulike elementer.
Foto: Ove Kvavik / MunchmuseetUtgangspunktet for utstillingen er at hun i 2017 vant Edvard Munch Art Award.
Samme år var hun for øvrig også inkludert i den prestisjetunge Whitney-biennalen i New York, og i 2022 var hun med på selveste Veneziabiennalen.
Alt det der er vel og bra, men det gjør ikke at jeg undrer meg noe mindre over de valgene hun har tatt – eller snarere unnlatt å ta – i denne utstillingen.
Jeg stopper opp ved en stor buktende form i et slags pappaktig materiale, der mange små malerier på papir er montert side om side.
VALGETS KVAL: Jeg mener det er en helt grunnleggende ting i den kunstneriske skaperakten at man fatter valg. Enten man jobber med å spille farger eller former ut mot hverandre, eller det handler om å la ulike ideer tørne sammen. Jeg opplever at beslutningsvegring går igjen som en rød tråd gjennom hele dette prosjektet.
Foto: Uli Holz / MunchmuseetEn undersøkelse av det maleriske mediet?
Flere av bildene er isolert sett veldig fine, men det er svært vanskelig å konsentrere seg om de ulike enkeltuttrykkene når de henger så tett, og det slik sett er lagt opp til at de skal «snakke» i munnen på hverandre, som en slags visuell kakofoni.
Allerede etter fem minutter i utstillingen kjenner jeg meg ganske utmattet.
Kerstin Brätsch sine prosjekter beskrives gjerne som en undersøkelse av maleriet, der hun utforsker og tøyer mediets grenser.
KAOTISK: Det er så vanskelig å få tak på en estetisk grunntanke her. Det virker så lite styrt. For eksempel opplever jeg det ikke som om hun har noe bevisst forhold til flate og rom; hva som ligger foran og hva som ligger bak.
Foto: Andrea Rossetti / MunchmuseetAt en maler inntar rollen som en slags mediearkeolog, er jo en veldig interessant strategi.
Å være en som liksom «graver ut» maleriets ulike figurer og grunner, undersøker historiske episoder og strømninger, og kritisk ser på hva maleriet har vært og hva det (muligens ikke lenger) kan være.
Men selv med velvilje klarer jeg ikke å se at det er dette Brätsch sitt prosjekt handler om.
ANSIKTER: I dette bildet viser hun hvordan vi umiddelbart leser ansikter inn i det abstrakte. Så fort vi ser to rundinger eller prikker side om side, så tolker vi det straks som øyne. Det er for så vidt en interessant tendens. Men så veldig spennende blir likevel ikke denne maleriske refleksjonen.
Foto: Kirsten Kilponen / MunchmuseetSelv om hun i noen av de mindre bildene helt klart berører enkelte spennende maleriske problemstillinger, som lys i flaten eller vår sterke intuitive tendens til å se noe fra vår virkelighet i det abstrakte, så oppfatter jeg egentlig ikke prosjektet som noen undersøkelse i det hele tatt.
Mangler tilstedeværelse
Jeg tenker at snarere enn å stille spørsmål, så fremstår det som hun har kommet frem til et svar som hun liker og reproduserer på ulike måter gjennom forskjellige materialer – igjen og igjen.
AIRBRUSH: Her opplever jeg at det er lite kunstnerisk tilstedeværelse, og personlig misliker jeg den sleipe airbrush-estetikken. Jeg mener ikke at enhver maler må avsette synlige penselspor, men det å skape kunst handler om å forvandle materialet, enten ved å rykke ideer ut av sin sammenheng, eller å spenne elementene opp mot hverandre.
Foto: Andrea Rossetti / MunchmuseetMange av maleriene har en litt sleip billakkaktig airbrush-overflate, som ikke gir følelsen av noen sterk malerisk tilstedeværelse.
Der hun jobber med fargeblyant i mindre format ser man imidlertid noe helt annet, og mye mer individualisert og interessant.
Her ser vi også at Kerstin Brätsch på ingen måte er uten fargesans.
MASETE HELHET: I fargeblyantsbildene legger både materialet (papiret og fargeblyantene) og hånden begrensninger som virkelig kommer henne til gode. Dessverre slås disse sterke enkeltelementer fullstendig i hjel i den masete helheten.
Foto: MunchmuseetDet er så synd at alle disse tilløpene til noe fint drukner i den hysteriske, uredigerte helheten.
«Mesteren viser seg i begrensningene», sies det gjerne.
Det er et ordtak jeg mener Kerstin Brätsch med hell kunne tatt innover seg.
Se Mona Pahle Bjerke anmelde utstillingen i Nyhetsmorgen 8. april:
Publisert 08.04.2025, kl. 15.11