DEBATT: Norsk bibliotekforening er kritiske til at Kildekompasset ikke kan brukes på eksamen. Vi er helt enige i at det er en nyttig ressurs, men eksamen er laget slik at den kan besvares uten. Dessverre er det blitt nødvendig å begrense hjelpemidler på eksamen til et minimum.
Per Kristian Larsen-Evjen
Avdelingsdirektør, Utdanningsdirektoratet
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Kildekompasset er en nyttig ressurs som er mye brukt i undervisningen. Det er viktig å få fram at eksamen er laget slik at kandidatene kan besvare den uten tilgang til Kildekompasset og andre nettbaserte ressurser.
Kandidatene må oppgi hvilke kilder de har brukt, på en måte som gjør at sensor kan finne fram til kilden. Det innebærer at de må skrive navn på forfatter og tittel på bøker og annen litteratur og nettadresse og dato for når de hentet informasjon fra internett.
Det er flott at nyttige ressurser som Kildekompasset brukes i opplæringen. Dessverre lar det seg ikke lenger gjennomføre å bruke mange nettbaserte hjelpemidler på skriftlig eksamen. Det er behov for å begrense dette til et absolutt minimum for å sikre en sikker og rettferdig eksamen for alle.
Kontrollert tilgang til hjelpemidler
Fylkeskommunene har i samarbeid med Udir besluttet å redusere antall tillatte hjelpemidler under eksamen til 14. Nå er det først og fremst ordbøker, Lovdata og store norske leksikon som er tillatt.
Antallet er redusert til et minimum for å trygge at kandidatene har tilgang til helt nødvendige hjelpemidler og samtidig sikre at de ikke bruker hjelpemidler som ikke er tillatt. Det er risiko for at stor belastning på enkelte eksterne nettsider kan føre til at de ikke fungerer under eksamen. Færre nettsider gjør det også enklere å kontrollere at elevene ikke bruker andre nettsteder enn det de har lov til.
Det er fylkeskommunene som utformer og publiserer listen over hvilke hjelpemidler som er tillat og som har ansvaret for å informere skolene og kandidatene. Oversikten over hva som er tillatt til eksamen nå i vår ble klar i oktober 2024.
Større endringer på sikt
Udir er i gang med å se på større endringer for å forbedre eksamen på videregående skole på lengre sikt. Vi har fått et oppdrag fra departementet om å utrede en forbedret eksamensordning i vgo. Dette skal vi jobbe tett med blant annet lærerorganisasjonene, elevorganisasjonen, KS og fylkeskommunene om, og det vil komme mer informasjon om forslag til endringer utover i prosessen.
Udir prøver for eksempel ut langtidsoppgave som alternativ eller supplement til dagens sluttvurdering. Her er Kildekompasset en relevant ressurs. Elevene i den første utprøvingen uttrykker at de fikk vist bredere kompetanse og hadde større motivasjon enn ved tradisjonelle eksamensformer, mens lærernes erfaringer varierte mellom fag.
Vi ønsker alle kandidater lykke til på årets eksamen!
Publisert:
Publisert: 16. mai 2025 15:52