– Vi er skikkelig billigruss

1 week ago 7



Tirsdag kveld var det russedåp for «sentrumsrussen». De har droppet buss og legger festen til parkene i Oslo.

Ida Frafjord (t.v.) er med i konseptgjengen «Lekkah lekkah». Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Publisert: 23.04.2025 07:26

Kortversjonen

De har både dekk- og konseptnavndekk- og konseptnavnRussegrupper går først under et alias, eller dekknavn. Rett før russetiden begynner, slipper de sine konseptnavn: Altså det offisielle navnet til russegruppen., men er ikke med på busser. Det er en gjenganger for elever ved byskolene: «KattaKattaOslo Katedralskole», «NissenNissenHartvig Nissens skole», Munch og Elvebakken.

På den andre side er Ullern, Vinderen og Vika typiske «busskoler», ifølge russepresident ved Oslo katedralskole Kaja Blickfeldt Kløgetvedt.

Men vandrerussen føler ikke de går glipp av mye, selv om det ikke blir mye rullingrullingStort sett formålsløs kjøring mellom ulike steder med russebuss/russebil for å feste underveis..

«Vandre, vandre, vi er bedre enn de andre!» lyder det fra mengden. En av dem er Ida Frafjord.

Som resten av de fremmøtte, er hun konseptruss. Tirsdag kveld ble hun og resten av sentrumsrussen ved «Katta» og «Nissen» gitt sine offisielle russenavn etter russedåp i St. Hanshaugen park.

Med det gikk startskuddet for en tre uker lang feiring, som forbindes med høyt forbruk av både alkohol og penger. Tidligere år har Aftenposten skrevet om utenforskap og sosialt press i russetiden.

Men vandrerussen som har møtt opp i parken tirsdag kveld, snakker varmt om samhold og inkludering. Der henger russen sammen på tvers av sosial tilhørighet og konseptgrupper.

1 av 2Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Konseptrussen fra byskolene fremstår som samfunnsengasjerte. Russedressene bærer politiske budskap om krig, fred, feminisme og klimatematikk.

De vet at det ikke er alle som er glade i at de fester i byen.

– Det er det som er så vanskelig. Vi vil være inkluderende, men vi har ikke et sted å være. Vi blir jaget av gårde, sier Frafjord.

Mandag prøvde de å holde en fotballkamp mot russ fra andre skoler. Men to ganger ble kampen avbrutt og de ble bedt om å finne en ny plass å være.

– Det gjør det vanskelig å være vandreruss. De som har buss kan jo kjøre fra sted til sted. Det kan ikke vi, sier hun.

Russ på budsjett

Aurora Corinne Nordby og Lillian Georgeo Solomon går på «Nissen». Begge har blå russedress. Men førstnevnte tilhører konseptgruppen «Scandi Candy» som har 27 medlemmer, mens sistnevnte tilhører «Amors Piker» som har 20.

Likevel går de arm i arm ned gressbakken på St. Hanshaugen.

– Vi holder veldig bra sammen. Jeg er med en gruppe som ikke går på Nissen, så de er ikke her i kveld. Da er jeg med vennene mine herfra i stedet. Det fungerer uansett, sier Solomon.

Lillian Georgeo Solomon og Aurora Corinne Nordby er blåruss i et hav av rødt. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Og selv om de er venner, er det ikke alle som vil være med i en konseptgruppe. Iver Grøttvedts gruppe, «Absolut Wasted», består av syv medlemmer. De er del av en større vennegjeng fordelt på to klasser.

– Det var ikke alle av oss som ville bruke penger på å være konseptruss. Men de av oss som ville, gikk sammen, sier han.

Han anslår at hele russefeiringen vil koste rundt 6000 kroner. Det inkluderer hettegensere med logo, russedress og alkohol.

– Vi er skikkelig billigruss, sier han og ler.

Det finnes andre eksempler på at enkelte russ bruker over 100.000 kroner pr. person på feiringen.

Grøttvedt som signerer dressen til kompisen, har ikke rukket å pynte dressen tirsdag kveld. – Jeg bestilte merkene litt for sent, sier han. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

– Det er et vårtegn

Naboene til St. Hanshaugen park er godt vant med at russen samles der. Petter Nordbø har bodd ved siden av parken i 5 år. Han syns generelt sett at russefeiringen går greit for seg, selv om det blir en del lyd.

– Vi har nye vinduer, så det hjelper kanskje litt, sier han og ler.

Mens Nordbø går tur med hunden på nedsiden av parken, strømmer russen til for å delta på feiringen oppe på haugen. Han sier det er koselig at russen koser seg, men:

– Det er et vårtegn. Men det er litt for mye støy. Også blir det en del søppel sentralt i parken, sier han.

Petter Nordby syns det er dumt med søppelet som ligger igjen etter feiringene i parken. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Fordi han har hund, er han ofte ute tidlig og går morgentur. På de rundene har han møtt flere av de som rydder i området.

– De er jo litt fortvilet, fordi det er så mye som skal ryddes og de ikke har kapasitet. De kan for eksempel ikke fjerne alt av glasskår. Det er vanskelig for meg som går tur med hunden her, sier han.

Den samme observasjonen har Trond Svellet gjort seg. Han driver Gutta på Haugen, rett nedenfor St. Hanshaugen park. Han er positiv til at russen får feire.

– Men de burde kanskje ha satt sammen noen egne ryddelag, for å ta unna noe av søppelet. Det hjelper å spille på lag med de rundt seg, sier han.

Trond Svellet

Driver Gutta på Haugen rett nedenfor St. Hanshaugen park.

Read Entire Article